Ευγενικοί αλλά και “Kέρβεροι” θα είναι με τους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι άνδρες της νέας ομάδας ελέγχου και πρόληψης τροχαίου ατυχήματος που βγήκε στους δρόμους του Ηρακλείου.

Το ξεκίνημά τους έδειξε ότι δε θα χαριστούν σε κανέναν οδηγό που δεν τηρεί τον ΚΟΚ και η στάση του είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, παραβίαση του ορίου ταχύτητας και βαριά οχήματα με επισφαλή φόρτωση ήταν κάποιες από τις πολλές περιπτώσεις που βεβαίωσαν στη διάρκεια ελέγχων στην εθνική οδό Ηρακλείου- Τυμπακίου, Χανίων Σητείας, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Παράλληλα, σημασία δόθηκε σε όσους δε χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας, το προστατευτικό κράνος κοκ. Χθες οι άνδρες της νέας ομάδας χωρίς να είναι ελαστικοί, αλλά και ιδιαίτερα αυστηροί λόγω της πρώτης τους εμφάνισης βεβαίωσαν πολλές παραβάσεις. Μάλιστα, εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις που στην πρώτη ένα φορτηγό αυτοκίνητο δεν είχε δέσει με τον απαραίτητο αριθμό ιμάντων το φορτίο που μετέφερε και ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν ορατός, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οδηγός οχήματος είχε υπερβεί κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο ταχύτητας.

Η νέα ομάδα αποτελείται από 12 συνολικά άτομα, μαζί με τον επικεφαλής και το βοηθό του. Υπάρχουν τέσσερις δικυκλιστές και αστυνομικοί που εκτελούν πεζή τροχονόμευση και με οχήματα.

Σκοπός της δημιουργίας της είναι η πρόληψη του τροχαίου ατυχήματος, κάτι που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης. Ωστόσο, η στελέχωσή της κυρίως από άνδρες της Tροχαίας (12 από τo τμήμα Tροχαίας και ένας από το Α.Τ Περιφέρειας) φαίνεται να αποδυναμώνει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Εκτιμούν πολλοί ότι ίσως η επιλογή δε θα έπρεπε να είναι μονάχα από την Tροχαία, αλλά και από άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να μην μείνει πίσω το έργο του Tμήματος.

Τα μέλη της όπως φάνηκε χθες θα βρίσκονται ανά τακτά διαστήματα σε διάφορα σημεία του νομού Ηρακλείου. Θα κινούνται με συμβατικές μηχανές και οχήματα, εκτός των περιπολικών. Θα είναι ένστολοι, αλλά και με πολιτικά ρούχα, ενώ στη διάθεσή τους θα έχουν αλκοολόμετρα, ραντάρ, θορυβόμετρα κα.