Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

ΝΤΟΡΑ: Στην εξωτερική πολιτική να αναζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μια νέα εθνική στρατηγική για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένταση των προσπαθειών εντός της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ


Συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, εμφανίστηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν θα ακυρωθεί το ταξίδι της στην Τουρκία και ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων στα εθνικά θέματα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξωτερική πολιτική να αναζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, έτσι ώστε να ενδυναμώνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος» είπε η κ. Μπακογιάννη μετά τη συνεδρίαση, ενώ, ερωτηθείσα αν «ξανασκέπτεται» το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε: «Ο προγραμματισμός μου ισχύει».

Σε άλλη ερώτηση, η οποία αποτέλεσε συνέχεια της προηγηθείσας έκκλησης του εκπροσώπου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου για υπεύθυνη ενημέρωση από τα ΜΜΕ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Συμμερίζομαι την ανάγκη να υπάρχει σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης».

Τόνισε δε, ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής «η ημιυπεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκιστική ενημέρωση μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση».

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε: «Ζητήσαμε αλλαγή πολιτικής και μια νέα εθνική στρατηγική για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Συμπλήρωσε δε, ότι «χρειάζονται πρωτοβουλίες προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προς την Τουρκία, αλλά και προς το εσωτερικό».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «έχει εξαιρετική σημασία η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να συζητήσει με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, ένα νέο οδικό χάρτη, μια νέα εθνική στρατηγική, βασισμένη στη διαρκή επιδίωξη της Ελλάδας για ειρήνη, ασφάλεια, συνεργασία και καλή γειτονία με όλους τους λαούς της περιοχής».

Ερωτηθείς για το αν συμφώνησε το ΕΣΕΠ ως προς την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Παπουτσής απάντησε ότι «είναι λάθος η συζήτηση να απαντά κανείς με ένα ναι ή με ένα όχι, όπως είναι λάθος ένα ναι ή όχι για το σχέδιο Ανάν».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να εντείνει τις πολιτικές και διπλωματικές της προσπάθειες εντός της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ», ώστε να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την Αγκυρα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Απηύθυνε δε, έκκληση προς τα μέσα ενημέρωσης «γι' αυτά τα μείζονα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, να υπάρχει σωστή, διαρκής και ουσιαστική ενημέρωση».

«Και η κοινή γνώμη» είπε, «πρέπει να γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία της χώρας να μπορεί χωρίς φοβίες, παρερμηνείες και στρεβλώσεις να χειρίζεται αυτά τα θέματα».

Την ώρα πάντως που συνεδρίαζε το ΕΣΕΠ, οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονταν, με οκτώ σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών, που αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά στον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου και Λήμνου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε πενηντάλεπτη συνάντηση με τον τέως υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το θέμα της Χάγης και επανέλαβε ότι από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ. Καραμανλή μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών, είχε δηλώσει πως συζητούσε και θα συζητά με τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα.