Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεκινήσει σήμερα την ηλεκτρονική αποστολή των οριστικών δικαιωμάτων στις Ενώσεις.

Στη συνέχεια θα αρχίσουν τα προβλήματα, αφού το υπουργείο δεν έχει κάνει προετοιμασία


Σε μία κυρίως συμβολικού χαρακτήρα εκδήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος θα πατήσει σήμερα το πλήκτρο “enter” του κεντρικού υπολογιστή για να ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των οριστικών δικαιωμάτων στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Οι Ενώσεις βέβαια, δεν περιμένουν από αυτή την κίνηση του υπουργού να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, αφού δεν έχει γίνει ακόμα η σχετική προετοιμασία από πλευράς Υπουργείου. Απομένουν πολλά και κυρίως η αποστολή των cd με τα οριστικά δικαιώματα που όπως έχει ανακοινωθεί είναι ο πιο ασφαλής, από το διαδίκτυο, τρόπος για την εκτύπωση τους, η εγκατάσταση των κεντρικών υπολογιστών στις Ενώσεις (server) που αναμένεται να γίνει από τεχνικούς του ΟΠΕΚΕΠΕ και ποικίλες γραφειοκρατικού χαρακτήρα διαδικασίες σε συντονισμό με την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή γραπτή δήλωση του κ. Μπασιάκου “ολοκληρώθηκε με επιτυχία σύμφωνα με τις Κυβερνητικές δεσμεύσεις η διαδικασία υπολογισμού των στοιχείων των Οριστικών Δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης για τους 1.105.000 δικαιούχους στους οποίους κατεβλήθησαν ενισχύσεις την περίοδο αναφοράς 2000, 2001, 2002, που για το ελαιόλαδο επεκτείνεται και στο 1999. Ο υπολογισμός έγινε σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τίτλοι με τα στοιχεία των οριστικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης θα διανεμηθούν στους δικαιούχους από τις τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών οι οποίες για τη διευκόλυνση του έργου τους (εκτύπωση και διανομή) έχουν δύο δυνατότητες:

-Αναζήτηση και εκτύπωση των Τίτλων Οριστικών Δικαιωμάτων των δικαιούχων μελών τους από τη βάση δεδομένων των οριστικών δικαιωμάτων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο δικτυακό τόπο www.dikaiomata.gr. Η πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων είναι δυνατή μόνον με τη χρήση ατομικού κωδικού πρόσβασης για τον οποίο οι υπεύθυνοι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας πρέπει να απευθύνονται εγγράφως στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., από σήμερα Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου. Η χορήγηση κωδικών πρόσβασης διενεργείται σταδιακά σύμφωνα με τους κανόνες εμπιστευτικότητας και ασφάλειας του συστήματος για την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και σε μέχρι δύο χρήστες κατά Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

-Εκτύπωση και διανομή των Τίτλων Οριστικών Δικαιωμάτων των δικαιούχων μελών τους, από μαγνητικό μέσο με τα πλήρη αρχεία των μελών τους , ταξινομημένα αλφαβητικά ανά Αγροτικό Συνεταιρισμό, δήμο, κοινότητα ή δημοτικό διαμέρισμα. Η παραγωγή και αποστολή των μαγνητικών μέσων (CDʼs) σε όλες τις ΕΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Βάσης Δεδομένων των Οριστικών Δικαιωμάτων και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την προσεχή Πέμπτη.

Θα ακολουθήσει, καταλήγει στη δήλωση του ο υπουργός, η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων αυτών με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ως τις 15.5.06, όπως προβλέπεται στους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς».“Φρένο” στα τιμολόγια της ΠΑΣΕΓΕΣΣτο μεταξύ, “φρένο” στα τιμολόγια της ΠΑΣΕΓΕΣ με τη μορφή της παρακράτησης μέρους της ενιαίας ενίσχυσης, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, επιχειρεί να «βάλει» με απόφαση του το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση θεωρείται παράνομη η οποιαδήποτε παρακράτηση επί της ενιαίας ενίσχυσης, πλην όσων αναφέρονται ρητά στον κανονισμό της ΚΑΠ (1782/03) και τις Κοινές Οργανώσεις Αγοράς για καθένα προϊόν.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της “Π”, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης δηλώνει ότι δεν πρόκειται για παρακράτηση, αλλά για τιμολόγηση υπηρεσιών που προσφέρουν οι Ενώσεις. «Οι υπηρεσίες που προσφέρονται χρειάζεται να πληρώνονται. Και οι Ενώσεις αν δεν πληρωθούν θα πέσουν έξω, επισημαίνει ο κ. Βουμβουλάκης και προσθέτει: Στην προκειμένη περίπτωση η ΠΑΣΕΓΕΣ καθορίζει το τιμολόγιο της. Και βέβαια, όσο υψηλότερες επιδοτήσεις λαμβάνουν οι δικαιούχοι, τόσο υψηλότερο είναι και το κόστος της ενεργοποίησης, διότι τα τεμάχια που θα χρειαστεί να ταυτοποιηθούν θα είναι περισσότερα”.