Τη διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν στο ακέραιο έως το τέλος της τετραετίας παρείχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματός του. Παράλληλα, προανήγγειλε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
«Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ένα σκοπό: Να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος: Στο κράτος, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία. Και πρωτ' απ' όλα, στις αλλαγές που νομοθετήσαμε για τις ΔΕΚΟ. Γιατί η μεταρρύθμιση αυτή επιδρά θετικά και άμεσα τόσο στο κράτος, όσο και στην οικονομία. Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας. Αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με ακόμα εντονότερους ρυθμούς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση και οι μεταρρυθμίσεις έχουν την αποδοχή των πολιτών. «Προχωρούμε μαζί με τους πολίτες. Η κοινωνία, πιο ώριμη παρά ποτέ, στηρίζει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Οι πολίτες γνωρίζουν πως μόνον έτσι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τη χώρα. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας, συνεχούς ανάπτυξης, διαρκούς ευημερίας για όλους» επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι ορισμένες από τις αποφάσεις που εφαρμόζουμε δεν είναι, για την ώρα, ευχάριστες. Είναι βέβαιο όμως ότι πρόκειται να αποδώσουν καρπούς για όλους. Κυρίως μάλιστα για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
»Γνωρίζετε ότι στην πολιτική μου διαδρομή είχα πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή πολιτικής που να χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Προσωπικά, νιώθω τεράστιο βάρος που δεν υπάρχουν, στο στάδιο αυτό, μεγαλύτερα περιθώρια για άμεση στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και ειδικά των συνταξιούχων. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντί τους θα τηρηθούν στο ακέραιο με την ολοκλήρωση της τετραετίας» τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Παράλληλα, σημείωσε: «Δεν αρνούμαι ότι στην περίοδο 2004-2005 οι προσπάθειές μας είχαν και επί μέρους αδυναμίες. Δεν διεκδικήσαμε και δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Το σημαντικό όμως είναι ότι χειριστήκαμε κρίσιμες εθνικές υποθέσεις με ευθύνη και απόλυτη επιτυχία».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Είναι γνωστό πως η ανευθυνότητα και η σπατάλη των προηγούμενων κυβερνήσεων, το 2004 εκτόξευσαν το έλλειμμα στο 6,6% του ΑΕΠ, ποσοστό δηλαδή υπερδιπλάσιο του ανώτατου ορίου της ευρωζώνης. Και αυτό επιφύλασσε βαρύτατο κόστος και για την κοινωνία, και για τους πολίτες και ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους».
Επισήμανε, δε: «Αυτήν την πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα κληθήκαμε να αναστρέψουμε. Και το κάνουμε με σίγουρα, υπεύθυνα, αποφασιστικά βήματα. Αλλά και με τον πιο ήπιο τρόπο».