Κατόρθωμα! Ποιος νοσηρός εγκέφαλος μπόρεσε να δημιουργήσει ένα ημερολόγιο με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς όπως τα έχει ανακηρύξει η UNESCO και να μην συμπεριλαμβάνεται σε αυτά κανένα από την Κρήτη και δη η Κνωσός; Ε, θέλει μεγάλη προσπάθεια για να το πετύχεις…

Και δικαίως χθες ο νομάρχης Ηρακλείου κατήγγειλε ως εγκληματική την αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού-νέας και παλιάς διότι το έγκλημα είναι διαχρονικό.

Ακούγεται απίστευτο, αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται μάλλον…απολίτιστη. Για ποια ιστορία μιλάμε όταν δεν συμπεριλαμβάνεται η Κνωσός στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, ένας χώρος που προϋπάρχει 1500 χρόνια τουλάχιστον πριν τον μεγαλεπήβολο Παρθενώνα!

«Δεν μποροούμε να το πιστέψουμε. Ήταν μια οδυνηρή έκπληξη για όλους μας», είπε ο νομάρχης που έσπευσε να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού μήπως και προλάβουμε κάτι. Αλλά το έγκλημα συνετελέσθη και μόνο τον κλαυσίγελο μπορεί να προκαλέσει αυτή η ιστορία. Έρχονται από τα πέρατα του κόσμου να δουν την Κνωσό και μόνο αυτοί, αλλά εμείς δεν κάναμε τίποτα….

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή σε αυτή την υπόθεση όπως την μετέφερε χθες η έφορος της Κνωσού η κ.Γραμματικάκη. Είπε ότι η ίδια η UNESCO απέρριψε την πρόταση για την Κνωσό όταν ήρθε εδώ πριν μερικά χρόνια ο αντιπρόεδρος της εδώ.

«Τότε το ανάκτορο ήταν σε κακό χάλι, δεν είχαν αρχίσει οι εργασίες συντήρησης ενώ και ο περιβάλλων χώρος είναι με τα γνωστά προβλήματα», είπε η κ.Γραμματικάκη.

Ακόμη χειρότερα τα πράγματα δηλαδή. Κατάφερε η Πολιτεία που εισπράττει τόσα χρήματα κάθε χρόνο από την Κνωσό να καταρρεύσει.

Γιʼαυτό και ο κ.Σαρρής στην επιστολή που απηύθυνε στον κ.Καραμανλή αναφέρει:

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή του Καταστατικού της UNESCO, του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων αφιέρωσε την συλλεκτική έκδοση του Ημερολογίου για το 2006 στα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς .

Πριν από 33 χρόνια, η Γενική Συνδιάσκεψη της UNESCO, υιοθετώντας τις αποφάσεις της Σύμβασης του 1972, καθιέρωσε τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία μία φυσική ή πολιτιστική τοποθεσία μπορεί να θεωρηθεί αξιόλογη για την εγγραφή της στον Κατάλογο των τόπων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο κατάλογος αυτός θεμελιώθηκε και συνεχώς εμπλουτίζεται πάνω στην πεποίθηση ότι «μερικές τοποθεσίες έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία για τα φυσικά χαρακτηριστικά, την ιστορική σημασία ή την πνευματική τους σπουδαιότητα» . Δεσμεύει, επίσης, τα κράτη – μέλη της Σύμβασης για την σωστή διαχείριση και διαφύλαξη αυτών των μνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανάμεσα στους 812 πολιτιστικούς, φυσικούς και μικτούς τόπους, που βρίσκονται σήμερα εγγεγραμμένοι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι 628 είναι πολιτιστικοί, οι 160 φυσικοί και οι 24 μικτοί και βρίσκονται σε 137 διαφορετικά κράτη .

Η Ελλάδα κατέχει εξέχουσα θέση, με 16 τοποθεσίες αρχαιολογικής, ιστορικής, φυσικής και πνευματικής σπουδαιότητας ήδη ενταγμένες στον Κατάλογο .

Αυτά τα 16 μνημεία εμπεριέχονται στις σελίδες του Ημερολογίου αυτού και το κοσμούν με μία σειρά εξαιρετικών φωτογραφιών από τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τα Μετέωρα, την Ακρόπολη, τη Βεργίνα, το Βουνό Άθως, τη Δήλο, τους Αρχαιολογικούς Χώρους των Μυκηνών και Τίρυνθας, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, τα Μοναστήρια Δαφνί στην Αττική, Όσιος Λουκάς στη Φωκίδα και Νέα Μονή στη Χίο, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Επιδαύρου, το Πυθαγόρειο και το Ηραίο στη Σάμο, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και το Μυστρά.

Στο Ημερολόγιο, επίσης, εμπεριέχονται και τα κριτήρια ένταξης του κάθε μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο πρέπει να:

- Είναι αντιπροσωπευτικό αριστούργημα δημιουργίας της ανθρώπινης φυλής .

- Είναι ενδεικτικό της ανθρώπινης ευφυΐας στη δημιουργία .

Εμφανίζει μία μοναδική ή τουλάχιστον μία εξαιρετική μαρτυρία κάποιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που υπάρχει ή έχει εξαφανιστεί .

Είναι εξαίρετο παράδειγμα ενός τύπου οικοδομήματος ή αρχιτεκτονικής δομής ή τεχνολογικού συνόλου και εικονογραφεί ένα σημαντικό σταθμό στην ανθρώπινη ιστορία.

Είναι έξοχο παράδειγμα της παράδοσης της ανθρώπινης διευθέτησης και διαχείρισης της γης, για το οποίο μάλιστα αντιπροσωπεύει έναν πολιτισμό, ειδικά στην εποχή που είχε γίνει ευάλωτος και περνούσε σε αμετάκλητες αλλαγές .

Συνδέεται άμεσα ή απτά με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις, με ιδέες ή με πιστεύω, με καλλιτεχνικές ή λογοτεχνικές δημιουργίες που έχουν έκδηλη παγκόσμια σημασία.



Κύριε πρωθυπουργέ,



Οδυνηρή, όμως, έκπληξη, μας προκάλεσε η παντελής απουσία, όπως αποδεικνύεται από το επίμαχο Ημερολόγιο των μνημείων της Κρήτης, (της Κνωσού, της Φαιστού, κλπ.), από τα αναγνωρισμένα της UNESCO μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ πληρούν όλα τα παραπάνω κριτήρια .

Όπως είναι γνωστό, στην αυγή της δεύτερης χιλιετίας, π.χ. συντελούνται οι καταιγιστικές εξελίξεις που σηματοδοτούνται από την ίδρυση των πρώτων μινωικών ανακτόρων και που αποτελούν τα κέντρα της κοσμικής και θρησκευτικής εξουσίας και της διοικητικής και οικονομικής οργάνωσης .

Στο κέντρο των σημαντικότερων μινωικών πόλεων ιδρύθηκαν στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας, τα μεγαλύτερα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, κλπ. Ασφαλώς, το σπουδαιότερο ανάκτορο της Κρήτης και επιφανέστερο μνημείο του μινωικού πολιτισμού, είναι το ανάκτορο της Κνωσού, έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα και για πάνω από τριακόσια χρόνια, το ισχυρότερο κέντρο εξουσίας στη μινωική Κρήτη . Η Κνωσός, υπήρξε ο πρώτος ευρωπαϊκός οικισμός, στον οποίο άλλωστε, δημιουργήθηκε η έννοια της Ευρώπης, του οποίου ήταν η πρώτη βασίλισσα, μητέρα του βασιλιά Μίνωα .

Προφανώς, υπάρχει η διαχρονική ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων αρμοδίων παραγόντων, η οποία είναι μεγάλη για την εγκληματική αυτή παράλειψη αυτή, που μας προσβάλλει Πολιτιστικά, ως Κρήτη αλλά και ως χώρα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, θα ετοιμάσει, σύντομα, έναν πλήρη φάκελο, προς την UNESCO, υποψηφιότητας του ανακτόρου της Κνωσού (& της Φαιστού), για την ένταξη της στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην προσπάθεια μας αυτή, έστω και αργά, ζητάμε την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού …