Της Αννας Κωνσταντουλάκη
“Δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και στρατηγική στον τομέα της υγείας”.
Την δήλωση αυτή έκανε χθες από το Ηράκλειο, όχι κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης, αλλά ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε προνοιακά ιδρύματα στο Ηράκλειο και τον Αγιο Νικόλαο.
Ο υφυπουργός είπε ότι βρίσκεται επί... χάρτου ο σχεδιασμός για την λειτουργία ξενώνα στο Ηράκλειο, όπου θα φιλοξενούνται προσωρινά παιδιά με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα για να μην γίνονται “μπαλάκι” από Υπηρεσία σε Υπηρεσία, ενώ έδωσε και εκείνος υποσχέσεις για τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στις Μοίρες, για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών της περιοχής.
“Σύντομα θα δοθεί λύση, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί δεν είναι θέμα δικής μου αρμοδιότητας”, σχολίασε.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, ανέφερε επίσης ότι “δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και στρατηγική στον τομέα της υγείας, για την καλύτερη αξιοποίηση στην Κρήτη του ανθρώπινου δυναμικού, του ιατρικού εξοπλισμού, των κτιριακών υποδομών και των κονδυλίων που διατίθενται για την υγεία.
Νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας, μετείχε σε ημερίδα στον Αγιο Νικόλαο, για την κοινωνική επανένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ο ίδιος είπε, ότι το ζητούμενο είναι η κοινωνική πολιτική που ακολουθείται να είναι στοχευμένη σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκες και ο στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και ψυχικά νοσήματα και η επανένταξή τους στην κοινωνία.
“Να χρηματοδοτηθούν οι μονάδες
αποκατάστασης”
Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, με ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν νοσοκομεία σαν το άσυλο της Λέρου, καταγγέλλει ο Αλ. Αλαβάνος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και οι εκπρόσωποι των Μονάδων ζητούν να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Δικτύου Φορέων των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, που αντιπροσωπεύουν 27 μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες υλοποιούν προγράμματα ψυχικής αποκατάστασης, δήλωσε: “Δυστυχώς, φοβάμαι ότι η πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τη χρηματοδότησή τους, οδηγεί πάλι στο να ξανανοίξουν διάφορα νοσοκομεία σαν το άσυλο της Λέρου. Αυτή τη στιγμή που αναλαμβάνει την υποχρέωση χρηματοδότησης το ίδιο το κράτος, μετά το τέλος της φάσης που συγχρηματοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση, τις έχει οδηγήσει για το δεύτερο μισό του 2005 σε οικονομική ασφυξία. Αλλά και με τον προϋπολογισμό του 2006, συμβαίνει το ίδιο ακριβώς πράγμα.
Εμείς ζητάμε επειγόντως από την κυβέρνηση: Πρώτον να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει, τώρα που η οικονομική συνδρομή είναι μόνον εθνική. Δεύτερον, να προχωρήσει στις διαδικασίες ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τα δημόσια Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τα οποία έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Έτσι, μέσα σε ένα χώρο ευρύτερης αποασυλοποίησης, οι μονάδες της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που ανήκουν στο Δημόσιο θα μπορούσαν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο”.
Εκ μέρους του Δικτύου, ο πρόεδρος της εταιρίας ΙΡΙΣ Γ.Κούτας υπογράμμισε ότι τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί και πως ασθενείς και προσωπικό αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
“Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα υποχρηματοδότησης μέσα σε όλο το 2005. Αυτή τη στιγμή διανύουμε το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2005, και καμία από τις εταιρίες δεν έχει πάρει χρήματα. Ο κίνδυνος είναι ορατός και για τους ασθενείς μας, αλλά και για τους εργαζομένους μας, δηλαδή υπάρχει κίνδυνος οι ασθενείς να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία από κει όπου τους πήραμε, οι εργαζόμενοι να πάνε στα σπίτια τους και βέβαια εμείς που είμαστε οι νόμιμοι εκπρόσωποι των φορέων υλοποίηση του “ΨΥΧΑΡΓΩΣ” κινδυνεύουμε από αστικά ή ποινικά δικαστήρια λόγω χρεών προς το ελληνικό Δημόσιο”, υπογράμμισε.

