Απίστευτο μπάχαλο επικρατεί στα νοσοκομεία και της Κρήτης, ενώ στο χώρο των εργαζομένων υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν πάρει άδεια και... ξέχασαν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους ενώ σε πολλές περιπτώσεις πληρώνονται κανονικά ενώ άλλοι έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες άσχετες με τον χώρο της υγείας, συνεχίζουν όμως κανονικά να εισπράττουν νοσοκομειακό επίδομα!

Οπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, σε όλη την Ελλάδα περισσότεροι από 3.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων απουσιάζουν από τις δουλειές τους περισσότερο από 6 μήνες ενώ πάνω από 2.500 άτομα έχουν πάρει “σιωπηρή” απόσπαση χωρίς να υπάρχει το σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΥΠΕ Κρήτης, από τις υπηρεσίες υγείας του νησιού, απουσίαζαν με άδεια για περισσότερο από 1 μήνα 223 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 110 εργάζονται στον ν. Ηρακλείου. Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε στην “Π” ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Γιάννης Καλαντζάκης ο οποίος ανέφερε:

“Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν πάρει άδεια και... ξέχασαν να επιστρέψουν και κανείς μέχρι πρότινος δεν έκανε έλεγχο για τις περιπτώσεις αυτές”.

Οι εργαζόμενοι ζητούν άδεια συνήθως για λίγους μήνες λόγω εγκυμοσύνης ή εκπαιδευτική άδεια.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζάκη, στην διάρκεια της απουσίας τους, άλλοι πληρώνονται και άλλοι όχι. Αυτό εξαρτάται από τους λόγους που ζήτησαν άδεια. Γεγονός όμως είναι ότι έως τώρα δεν εφαρμοζόταν το άρθρο 86 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που προβλέπει έλεγχο της κατάστασης των εργαζομένων κάθε χρόνο τον Ιανουάριο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.



Αποσπάσεις 6 μηνών που διαρκούν

20 χρόνια!



Απίστευτο είναι αυτό που συμβαίνει και με το θέμα των αποσπάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζάκη, μπορεί ένας υπάλληλος να αποσπαστεί σε άλλη υπηρεσία για 6 μήνες, όμως να παραμένει στη “νέα” θέση του για 20 χρόνια!

Ο ίδιος ανέφερε: “Γνωρίζω τουλάχιστον 2 περιπτώσεις που υπάλληλοι εργάζονται εκτός νοσοκομείου, εισπράττουν όμως κανονικό νοσοκομειακό επίδομα!

Σημείωσε επίσης ότι όσοι έχουν πάρει απόσπαση, κρατούν τη θέση στον φορέα από τον οποίο έχουν αποσπαστεί και έτσι δεν είναι δυνατόν να προκηρυχθεί θέση για την πρόσληψη άλλου υπαλλήλου.

“Εως τώρα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ, “δεν υπήρχε έλεγχος για τους εργαζομένους που έλειπαν σε άδεια ή είχαν πάρει απόσπαση και αυτό θα σταματήσει”.