Της Άννας Παπαδοκωστάκη
Άγριες συμπλοκές τη νύχτα του Σαββάτου με πρωταγωνιστές νεαρούς που κυνηγούσαν Αλβανούς επειδή ομοεθνής τους είχε μαχαιρώσει νεαρό Έλληνα!
Τέσσερις τραυματίες και 8 συλλήψεις
Σε ένα ανελέητο κυνηγητό Αλβανών μεταναστών επιδόθηκαν τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, δεκάδες νεαρά άτομα από την Αλικαρνασσό και τις γειτονικές συνοικίες με κίνητρο την «εκδίκηση» για το μαχαίρωμα ενός επίσης νεαρού Έλληνα από Αλβανό μετά από προσωπική παρεξήγηση, πριν από μερικές μέρες στην Αγία Αικατερίνη. Τέσσερα άτομα, όλοι Αλβανοί τραυματίστηκαν, ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε και έγιναν οκτώ συλλήψεις κυρίως ανήλικων Ελλήνων .
Το κλίμα μύριζε μπαρούτι από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου, όταν έφτασαν στο κέντρο της πόλης περίπου 100 άτομα με σκοπό να κάνουν «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», τη… «νύχτα του Αγίου Στυλιανού».
Οι νεαροί, χωρισμένοι σε ομάδες των 10-15 ατόμων, πεζοί ή επιβαίνοντας σε μοτοποδήλατα και κρατώντας καδρόνια, μαχαίρια, λοστούς και πέτρες, έκαναν «περιπολίες» με στόχο να εντοπίσουν Αλβανούς και όταν έβρισκαν το «στόχο» τους, ενημέρωναν με κινητά και τους άλλους και άρχιζαν την επίθεση χτυπώντας χωρίς έλεος.
Η Αστυνομία, γνώριζε από νωρίς για τις κινήσεις των νεαρών και αύξησε τις δυνάμεις της στο κέντρο της πόλης, με περιπολικά, μοτοσυκλέτες, άντρες του ΤΑΕ και της ΕΙΔΑΣΥΔΕ.
Στις 11 το βράδυ, καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό περιστατικό, όταν μια ομάδα κυνήγησε δυο νεαρούς Αλβανούς σε πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν μαζεμένες δεκάδες καφετέριες και μπαράκια και τελικά τους εγκλώβισε σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων στην συμβολή των οδών Μεραμβέλου και Ευρώπης όπου κατέφυγαν για να κρυφτούν.
Τους χτύπησαν αλύπητα σε όλο το σώμα και τους άφησαν αιμόφυρτους, όταν έφτασε η Αστυνομία. Οι δύο ξένοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Δύο ώρες αργότερα, μια άλλη ομάδα που κινούνταν με μοτοποδήλατα, καταδίωξε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν άλλοι δύο Αλβανοί οι οποίοι για να σωθούν, εγκατέλειψαν το όχημα σε κεντρικό δρόμο, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέ
λου.
Οι επιτιθέμενοι τους πρόλαβαν, τους χτύπησαν, μάλιστα τον ένα πολύ σοβαρά, και στη συνέχεια, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν το αυτοκίνητο τους. Και σε αυτή την περίπτωση, ο ένας ξένος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο.
Μικρότερης έντασης επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλους δρόμους , όπου ως τα ξημερώματα, νεαροί έτρεχαν πάνω κάτω με ρόπαλα στα χέρια χτυπώντας Αλβανούς ενώ οι περαστικοί παρακολουθούσαν απαθείς τα όσα συνέβαιναν και σε ορισμένες περιπτώσεις ενθάρρυναν τους νεαρούς οι οποίοι έδειχναν να έχουν καταληφθεί από ένα παράξενο ενθουσιασμό σε αυτό το “κυνήγι μαγισσών”.
Η Αστυνομία, έκανε δεκάδες προσαγωγές και συνέλαβε οκτώ άτομα, τα περισσότερα κάτω των 18 ετών, τα οποία οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα. Στις καταθέσεις τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με τις επιθέσεις και ότι είχαν δώσει ραντεβού όλοι μαζί για να γιορτάσουν τη νίκη της ομάδας του «Ηροδότου». Οι γονείς τους έλεγαν χθες περιμένοντας έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, ότι η Αστυνομία δεν τους ενημέρωσε για τη σύλληψη τους ενώ οι ίδιοι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους γιατί τους είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, μια μητέρα, είπε ότι έψαχνε όλη νύχτα το γιό της στα νοσοκομεία.
Ο εισαγγελέας τους άφησε ελεύθερους και διέταξε προανάκριση.
Αφορμή για το «πογκρόμ» εναντίον των Αλβανών , ήταν ένα επεισόδιο που σημειώθηκε πριν μερικές μέρες στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Αικατερίνης, μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Αλβανού νεαρής ηλικίας , στη διάρκεια του οποίου ο δεύτερος μαχαίρωσε τον πρώτο.
Οι φίλοι του Ελληνα, άρχισαν να δημιουργούν κλίμα αντεκδίκησης το οποίο στράφηκε συλλήβδην εναντίον όλων των Αλβανών.

