Η Ελλάδα, μετά από 18 χρόνια, επιστρέφει στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ! Τα χρυσά παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη νίκησαν με 78-62 την Γερμανία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σερβίας και χάρισαν στη χώρα μας ακόμα μία ιστορική επιτυχία.

Από τη χρυσή ομάδα του 1987 και την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική στο ποδόσφαιρο το 2004, πλέον και το 2005 ανήκει στην Ελλάδα μας! Οι παίκτες του "Δράκου", του μοναδικού που έχει κατακτήσει τον τίτλο και ως παίκτης και ως προπονητής, έδειξαν από το ξεκίνημα του τελικού πως είναι οι καλύτεροι, πήραν προβάδισμα από το πρώτο 10λεπτο (19-12), το πρώτο ημίχρονο (39-32), έφτασαν τη διαφορά στο +18 (68-50) και πήραν με εντυπωσιακό τρόπο τη νίκη. Οι διεθνείς μας κράτησαν τον Νοβίτσκι μακριά από το καλάθι μας, ενώ οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη είχαν συχνή επαφή με το πλεκτό με αποτέλεσμα η Εθνική να έχει το πιο παραγωγικό της πρώτο δεκάλεπτο στη διοργάνωση πετυχαίνοντας 19 πόντους.

Στη δεύτερη περίοδο, η άμυνα δεν τα πήγε το ίδιο καλά, αλλά εξίσου καλά με το πρώτο πήγε η επίθεση. Ο Παπαλουκάς, ο οποίος μπήκε στον αγώνα, έδωσε γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι της Εθνικής, πετυχαίνοντας παράλληλα εννιά πόντους. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά με ένα τρίποντο του Χατζηβρέττα και δύο του Παπαλουκά, ο οποίος και με ένα μακρινό λέι απ είχε φτάσει τη διαφορά στους 14 πόντους (50-36). Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε με τους παίκτες των δύο ομάδων να σκοράρουν μόνο από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Ο Μπάουερμαν απέσυρε τον Νοβίτσκι για να του δώσει κάποιες ανάσες, κάτι που έκανε καλό μόνο στην Εθνική μας.

Η Εθνική στην τελευταία περίοδο έδειχνε ότι δεν μπορούσε να χάσει τον αγώνα. Τα δευτερόλεπτα κυλούσαν και η διαφορά δεν έπεφτε. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έκανε κίνηση ματ στον Μπάουερμαν, έχοντας στην πεντάδα τέσσερις «κοντούς», οι οποίοι κυκλοφορούσαν τέλεια την μπάλα, έτρεχαν τους αντιπάλους τους και δεν άφηναν κενό κανένα σημείο του παρκέ. Ο Νοβίτσκι εκνευρισμένος από την εξέλιξη του αγώνα δεν μπορούσε να στείλει την μπάλα στο πλεκτό μετρώντας 1/8 τρίποντα. Ο Γερμανός τέσσερα λεπτά πριν το τέλος κάθισε στον πάγκο χαιρετώντας τους συμπαίκτες του και τους φιλάθλους, που τον αποθέωσαν. Τα υπόλοιπα λεπτά κύλησαν με τους διεθνείς μας να πανηγυρίζουν στον πάγκο και τους φιλάθλους να τραγουδάνε τον ύμνο. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες, ρίχνοντας στο παιχνίδι και τους «μικρούς» Μπουρούση, Βασιλόπουλο.

Τα δεκάλεπτα: 19-12, 39-32, 64-48, 78-62.

ΕΛΛΑΔΑ: Ζήσης 13, Παπαδόπουλος, Κακιούζης 11(2), Φώτσης, Ντικούδης 8, Σπανούλης 1, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(3), Χατζηβρέττας 8(2), Τσαρτσαρής 9, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 4

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ντεμιρέλ 3, Γκάρετ 2, Γκριν 2, Πέσιτς 2, Βούχερερ 6(1), Ρόλερ 4, Νικαμπάτζε 2, Σούλτς 5(1), Αριγκμπάμπου, Φέμερλινγκ 11, Νοβίτσκι 23(1), Μάρας.