Του Γιώργου Μαραθιανού

Με κεντρικό σύνθημα «δε ζητάμε τον αφοπλισμό της Κρήτης, αλλά τον πνευματικό εξοπλισμό της ώστε να μάθει πού και πώς να χρησιμοποιεί τα όπλα» υπογράφηκε χθες στα Ανώγεια, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και της επιτροπής που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό, το Πρωτόκολλο Διακήρυξης ενάντια στην οπλοφορία και οπλοχρησία.

Σε μια πανηγυρική εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και στην οποία συμμετείχε, με πρώτο τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Βουλγαράκη, μια σειρά από σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού τομέα, έγινε σαφές το μήνυμα ότι η σημερινή κατάσταση στο θέμα της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στην Κρήτη πρέπει να πάρει οριστικά τέλος.

Κάτι τέτοιο, λοιπόν, ευελπιστεί να πετύχει, στηριζόμενη, ωστόσο, στο φιλότιμο του Κρητικού, και όχι στο βίαιο εξαναγκασμό του, η πρωτοβουλία του κ. Βουλγαράκη και της εν λόγω επιτροπής με τη χθεσινή υπογραφή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στην οποία αφού διευκρίνισε ότι «δε στρεφόμαστε κατά της οπλοχρησίας, αλλά κατά της άσκοπης οπλοχρησίας», τόνισε πως ευελπιστεί ότι «στηριζόμενοι και στις προσπάθειες διακεκριμένων Κρητικών, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε ένα έθιμο δυσφημιστικό για την Κρήτη, το οποίο δεν έχει σχέση με την παράδοση της».

Μετά, δε, την ανάγνωση τηλεγραφημάτων συμπαράστασης και από άλλους βουλευτές του νησιού, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Νίκος Ξυλούρης ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στα Ανώγεια, συνεχάρη θερμά τον κ. Βουλγαράκη και τον κ. Μαρκογιαννάκη για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν. Τόνισε, δε, ότι «η επιλογή των Ανωγείων για την υπογραφή του πρωτοκόλλου ήταν απόλυτα σωστή, μιας και ο τόπος μας είναι ιστορικά συνδεδεμένος με τα όπλα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να σταματήσει πια να συνδέεται η κρητική λεβεντιά με τη χρήση όπλων, όταν με αυτή χάνονται ανθρώπινες ζωές». Κλείνοντας, πρότεινε «να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο πλαίσιο των νόμων», ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη «όσοι συνυπογράψουν σήμερα να χρησιμοποιήσουν το κύρος τους για να γίνει κτήμα όλων το πνεύμα της σημερινής εκδήλωσης».Υπουργός... με όπλοΣτο βήμα έπειτα ανέβηκε ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος κατάφερε να “κλέψει την παράσταση” με τον τρόπο με τον οποίο διάλεξε να απευθυνθεί στους παριστάμενους. Βγάζοντας ένα όπλο από το παντελόνι του, το έδειξε στο ακροατήριο, και αφού είπε ότι «αυτό είναι το δικό μου όπλο, μου το χάρισε ο πατέρας μου όταν ήμουν 10 χρονών και το αγαπώ γιατί μου θυμίζει την καταγωγή μου και την ιστορία της οικογένειας μου», τόνισε, θέλοντας να δείξει ότι καταλαβαίνει τη σημασία των όπλων γι’ αυτούς, ότι «δε σας ζητάω να παραδώσετε το όπλο, σας ζητάω απλά να ξέρετε πώς το χρησιμοποιείτε».

Στη συνέχεια, αφού τόνισε την υπερηφάνεια του που είναι Κρητικός, εξέφρασε την οργή του που «τέτοιες πράξεις εκθέτουν τον τόπο μας», μιας και «δεν είναι παλληκαριά να σκοτώνεται κόσμος σε γλέντια και να φοβάται όταν πηγαίνει εκεί υποτίθεται για να διασκεδάσει».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε στο συγκεκριμένο θέμα, εξήγησε ότι αυτή είχε ως ερέθισμα «ένα γράμμα που είχα λάβει πριν μερικούς μήνες από ένα μικρό παιδί το οποίο είχε τραυματιστεί κάποτε από ανάλογο περιστατικό, το Βασίλη» και «ως πρώτη σκέψη για τον άνθρωπο που θα ηγούνταν αυτής της προσπάθειας, το Μίκη Θεοδωράκη».

Τελειώνοντας, τόνισε ότι «καταλαβαίνω ορισμένους που τους ξενίζει αυτή η σκέψη», ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «θέλω την Κρήτη με την τεράστια ιστορία και παράδοση να γυρίσει νέα σελίδα κρατώντας τις αξίες της και όχι ψευτοπαλληκαριές και καουμποϊλίκια».

Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, αφού συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του κ. Βουλγαράκη, τόνισε «το φορτίο για την επιτυχία του μέτρου πέφτει στους δασκάλους και τους κληρικούς, καθώς η στολή του αστυνομικού ερεθίζει, όπως είναι γνωστό, τον Κρητικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Λεοντή ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «παλληκαριά δεν είναι να έχεις όπλο, παλληκαριά είναι να στέκεσαι άοπλος απέναντι στα όπλα».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Φίλης σημείωσε ότι «τα όπλα πρέπει να τα κρατάμε ως τεκμήρια της παράδοσης και της ιστορίας μας και όχι για να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης επεσήμανε το πόσο «διαστρεβλώνουν την εικόνα της κρητικής λεβεντιάς πράξεις σαν κι αυτές» και προχώρησε σε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι κυριότερες από τις οποίες αφορούν τη συνδρομή των κληρικών και των εκπαιδευτικών, τη διενέργεια προγραμμάτων ενημέρωσης από τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τη διοργάνωση σκοπευτικών αγώνων προς εκτόνωση. Τέλος, ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων κ. Γιώργος Κλάδος, αφού χαιρέτισε με τη σειρά του την πρωτοβουλία, απευχήθηκε αυτή να έχει το αποτέλεσμα ανάλογων παλιότερων οι οποίες «απέτυχαν γιατί δεν είχαν διάρκεια και επαφή με τον πολίτη».