Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν δήλωσε χθες αποφασισμένος να προχωρήσει στην επέκταση ισραηλινού οικισμού κοντά στην Ιερουσαλήμ παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ και τις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων ότι αυτό θα τους αποκόψει από την ιερή πόλη, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

"Δεν βλέπω την οικοδόμηση στην περιοχή Ε-1 ως ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να ενώσουμε την Ιερουσαλήμ με τον Μααλέ Αντουμίμ", ήταν η δήλωση που έκανε ο Σαρόν- σύμφωνα με τον αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται- αναφερόμενος στον ισραηλινό οικισμό του Μααλέ Αντουμίμ σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Σαρόν έκανε το σχόλιο αυτό μία εβδομάδα πριν από την προβλεπόμενη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους στο ράντσο του Αμερικανού Προέδρου στο Τέξας.

Παράλληλα, η παλαιστινιακή εφημερίδα Αλ Αγιαμ έγραφε χθες ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι και ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σίμον Πέρες είχαν μυστική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παλαιστινιακή πλευρά ζήτησε κατά τη συνάντηση αυτή την παύση "όλων των εποικιστικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Όχθη και γύρω από την Ιερουσαλήμ και την απόσυρση της απόφασης να οικοδομηθούν 3.500 κατοικίες στον οικισμό του Μααλέ Αντουμίμ" και η ισραηλινή πλευρά δεσμεύτηκε να δώσει προσεχώς την απάντησή της στα παλαιστινιακά αιτήματα.

Παράλληλα σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ, το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ φέρεται ότι δημιούργησε μια "μυστική" μονάδα του στρατού, η οποία θα αναλάβει την εκταφή των λειψάνων Ισραηλινών από το κοιμητήριο του συγκροτήματος οικισμών του Γκους Κατίφ, στο πλαίσιο του σχεδίου του Σαρόν για μονομερή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι.