Της Λίλιαν Δαφερμάκη
Τελεσίγραφο για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής των Πέρα Γαλήνων μετά το τέλος του 2006 στέλνει ο ιδιοκτήτης της χωματερή ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να παραταθεί η προθεσμία χρήσης του χώρου που όπως καταγγέλλει έχει πλέον κορεστεί! Ο ίδιος τονίζει με έμφαση ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αλλάξει άποψη για το επίμαχο θέμα, για το οποίο τονίζει ότι έχει ενημερώσει και το δήμαρχο Ηρακλείου Γ. Κουράκη, που είναι γνώστης των αποφάσεων του.
Η θέση του αυτή την οποία είχε παρουσιάσει από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, για πρώτη φορά στην «Π» δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο όχι μόνο τη θέση του Δήμου Ηρακλείου, αλλά «ναρκοθετεί» τους οποίους σχεδιασμούς στελεχών της αυτοδιοίκησης που είχαν οραματιστεί η περιοχή να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μόνιμου ΧΥΤΑ και εργοστασίου απορριμμάτων στους Πέρα Γαλήνους.
Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι γνωστοί στον κ.Μαρή, και έχουν προκαλέσει την οργή του. Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον των στελεχών αυτών της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στο προσκήνιο και παρασκήνιο προωθούν την άποψη να γίνει μόνιμος ΧΥΤΑ η χωματερή των Πέρα Γαλήνων μετά την άρνηση και τη διαμαρτυρία των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας να δεχτούν τα απορρίμματα των νομών Ηρακλείου Λασιθίου και Ρέθυμνου. «Δεν υπάρχει περίπτωση είτε με το καλό είτε με το κακό να γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή μας. Αυτό ας το πάρουν απόφαση οι πάντες. Άλλωστε είμαστε ιδιώτες οι ιδιοκτήτες της χωματερής, και ως εκ τούτου δεν καλύπτεται το ζήτημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ο κ.Μαρής προσθέτοντας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τους τοπικούς φορείς στο να καταλήξουν σε οριστικές λύσεις αν και υπήρξαν προτάσεις». Ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει, το γεγονός ότι έγιναν μια σειρά από διαχειριστικά λάθη δε σημαίνει ότι θα τα πληρώσει η περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «εμείς δεχτήκαμε στο παρελθόν να φιλοξενήσουμε προσωρινά για δύο τρία χρόνια τα σκουπίδια του Ηρακλείου, και άλλων τεσσάρων Δήμων μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Όμως αυτό το προσωρινά έγινε μόνιμο, και τα σκουπίδια παραμένουν στις ιδιοκτησίες μας εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια! Νομιμοποιούμαστε αύριο το πρωί ή όποτε το αποφασίσουμε, να κλείσουμε τη χωματερή στηριζόμενη στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες που είχαμε καταλήξει. Υπάρχει επίσης και η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η απόφαση του Εφετείου Χανίων στις 22 Ιουνίου 2003 που μας δικαιώνει» «Θα είχαμε προ πολλού κλείσει τη χωματερή» διευκρινίζει ο κ.Μαρής «αλλά ήμασταν ανεκτικοί χάρη στο δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, ο οποίος δείχνει καλή διάθεση. Εμείς θα περιμένουμε άμεσα να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης της χωματερής και να εξευρεθεί άλλος μόνιμος ΧΥΤΑ και προειδοποιούμε ότι στις 31-12-06 κλείνει οριστικά η χωματερή και δε συζητάμε άλλα σενάρια, ούτε φυσικά δεχόμαστε άλλη παράταση. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν οι δήμαρχοι, και ο περιφερειάρχης κ.Τσόκας, να αντιληφθεί πλέον ότι η περιοχή μας δεν πρόκειται να ανεχτεί τα σκουπίδια όλου του κόσμου.
Συνάντηση με τους δημάρχους της Μεσαράς
Υπό το βάρος της νέας πραγματικότητας που συνθέτει η κατηγορηματική άρνηση των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας να αποδεχτούν ούτε ΧΥΤΑ ούτε εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή τους, πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση των δημάρχων της Μεσαράς, με τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ ( Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων) κ. Γιώργο Βιτώρο, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν. Όπως είναι γνωστό σε επίπεδο νομού Ηρακλείου η πιο προβληματική περιοχή είναι αυτή της Μεσαράς, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για την εναπόθεση των σκουπιδιών που σήμερα γίνεται ανεξέλεγκτα κάτω από εντελώς απαράδεκτες συνθήκες! Μοιραίο είναι κατά τη διάρκεια της συζήτησης να επανέλθει και το θέμα της Αγίας Βαρβάρας, αφού είναι γνωστό ότι εκκρεμεί μια συζήτηση με τους κατοίκους, την οποία η τοπική κοινωνία όχι μόνο δεν έχει αρνηθεί αλλά αντίθετα επιδιώκει. Ωστόσο επειδή ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι και μέσα από ένα τέτοιο διάλογο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψουν θεαματικά αποτελέσματα, είναι προφανές ότι θα επιδιωχθεί να συζητηθούν και άλλα εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου η περιοχή να καλυφθεί αφού είναι η μοναδική σε επίπεδο νομού που είναι παντελώς ακάλυπτη όσον αφορά στην ύπαρξη ενός οργανωμένου χώρου ρίψης των απορριμμάτων. Ο κ.Βιτώρος με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνει με έμφαση ότι, στόχος του είναι να συνεργαστεί στενά με τους δημάρχους προκειμένου να βρουν από κοινού μια λύση την οποία θα μπορούν να αποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες, για την οριστικοποίηση ενός οργανωμένου χώρου απόρριψης των σκουπιδιών, που θα καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει σήμερα στην περιοχή. Ο ίδιος σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος και την ιδιαιτερότητα του προβλήματος το οποίο σημειώνει ωστόσο ότι μόνο με γενναιότητα και σύνεση και συλλογικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το ραντεβού της διοίκησης του ΕΣΔΑΚ με τον περιφερειάρχη Σ.Τσόκα, τον οποίο θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως επίσης και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συνδέσμου που ζητά να αποδεσμευτούν άμεσα όλα τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί, για την κατασκευή των υπολοίπων έργων που περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό και αφορούν στην επέκταση των ΧΥΤΑ Ν.Καζαντζάκη, Βιάννου, Σητείας, Αγίου Νικολάου.

