Tης Λίλιαν Δαφερμάκη

Καταιγισμό προσφυγών στα δικαστήρια δέχονται οι Δήμοι του νομού Ηρακλείου, από δεκάδες συμβασιούχους οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη με σκοπό να πετύχουν τη μονιμοποίησή τους. Mετά από την απόρριψη των αιτήσεων τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια του κάθε Δήμου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συμβασιούχοι αποφασίζουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους καταφεύγοντας στη Δικαιοσύνη για να πετύχουν το μεγάλο τους όνειρο. Μια θέση στο …Δήμο!

Ήδη υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες έχουν δικαιώσει κάποιους συμβασιούχους, γεγονός που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους δημάρχους οι οποίοι ουσιαστικά αναγκάζονται να προσλάβουν και να μονιμοποιήσουν τους ορισμένου χρόνου συνεργάτες τους. Οι δήμαρχοι υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, για να αποφύγουν την πρόσληψη και νέων υπαλλήλων οδηγούν στο Εφετείο τις υποθέσεις αυτές, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο αλλά και να ανατρέψουν τις πρωτόδικες αποφάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Καστελίου, όπου μέχρι σήμερα έχουν προσφύγει συνολικά 10 άτομα στα δικαστήρια από τα οποία 3 έχουν δικαιωθεί. «Είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στο δικαστήριο» σχολιάζει ο δήμαρχος Μανόλης Σμυρνάκης, τονίζοντας ότι «το δημοτικό ταμείο είναι σε τόσο κακή κατάσταση που αντικειμενικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε νέα οικονομικά βάρη. Σήμερα εγώ εάν μπω στη διαδικασία πρόσληψης των δέκα συμβασιούχων θα πρέπει να έχω εξασφαλίσει το ποσό των 60 εκ δρχ. το χρόνο. Αλλά αυτό πρακτικά πως μπορεί να γίνει όταν ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχουμε εισπράξει ούτε δραχμή από τις κρατικές επιχορηγήσεις, και κυριολεκτικά με το ζόρι καταφέρνουμε να πληρώσουμε το προσωπικό μας, και να καλύψουμε πάγιες λειτουργικές ανάγκες, πόσο μάλλον να προχωρήσουμε και σε νέες προσλήψεις.

Είμαστε αναγκασμένοι να ζητιανεύουμε στα υπουργεία για να καταφέρουμε να πάρουμε χρήματα τα οποία δικαιούμαστε, ώστε να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των λειτουργικών μας εξόδων, και επιτέλους να κάνουμε κάποια έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος για να μην ερημώσει και για να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες επιβίωσης σε όσους ζουν στην ενδοχώρα. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι παρά τις καλές μας προθέσεις να προσλάβουμε και άλλο προσωπικό το οποίο πραγματικά έχουμε ανάγκη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο βήμα διότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε τα οικονομικά του Δήμου σε χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα τα οποία απασχολούν την ΚΕΔΚΕ και φυσικά την ΤΕΔΚ Ηρακλείου είναι το θέμα των συμβασιούχων το οποίο αντιμετωπίζεται με περίεργο τρόπο από το προεδρικό διάταγμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο, που είναι λογικό να προσπαθεί να αναζητά λύσεις ακόμα και δικαστικώς, τονίζει ο πρόεδρος της Tοπικής Ένωσης Γιάννης Κουράκης.

Η οδηγία που δίδεται είναι ότι οι συμβασιούχοι μπορεί να προσλαμβάνονται εφόσον εγκριθούν οι αιτήσεις τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια των Δήμων, ενώ όσοι εργάζονται στις δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσληφθούν με έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όλα αυτά όμως είναι εντελώς θεωρητικά, γιατί η βασική παράμετρος η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η δυνατότητα των Δήμων να καλύψουν τις ανάγκες και νέου προσωπικού. Το όλο θέμα απασχολεί έντονα τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ που το έχει θέσει επιτακτικά στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, και ζητά να καλύπτει το κράτος το κόστος του νέου προσωπικού. Από την πλευρά του το υπουργείο περιορίζεται να αναφέρει ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια και έπειτα από ενδελεχή επεξεργασία, όμως όλα αυτά είναι εντελώς θεωρητικά γιατί δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση του υπουργείου.

Για το ίδιο θέμα πρόκειται να συνεδριάσει η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ 11-12 Ιανουαρίου, να οριστικοποιήσει τις θέσεις της, και να πάρει τις αποφάσεις της για το πώς θα χειριστεί το όλο θέμα.