Καλημέρα σας,
Είναι πολλά τα λεφτά και ο Ελληνικός Λαός θα κληθεί, για μία ακόμη φορά, να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο λόγος για τον λογαριασμό των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος έφθασε, αισίως, στο ποσό των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα γραπτά μένουν, έλεγαν οι Λατίνοι και σίγουρα οι αναγνώστες θα θυμούνται ότι την ημέρα που η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με σειρά δημοσιευμάτων μας υποδεικνύαμε τι έπρεπε να γίνει ώστε να μην πάνε χαμένα χρήματα, που σε τελευταία ανάλυση θα έβγαιναν από την τσέπη του Ελληνα φορολογούμενου.
Ποιοί φταίνε, όμως, που το κόστος των Αγώνων έφθασε σε τόσο υψηλό επίπεδο; Κατ’αρχάς το ΠΑΣΟΚ, που ήταν στην κυβέρνηση μέχρι και πριν λίγους μήνες από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Νέα Δημοκρατία, η οποία από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν έβαλε φρένο στις αλόγιστες δαπάνες. Η Οργανωτική Επιτροπή “Αθήνα 2004” και κυρίως η πρόεδρος της Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία σκορπούσε το χρήμα χωρίς να το υπολογίζει. Δώσε και μένα μπάρμπα είχαν καταντήσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ξέρετε ποιός ήταν ο προϋπολογισμός της “Αθήνα 2004”;
Κρατήστε την αναπνοή σας: 1.752.000.000 ευρώ! Είναι, λένε, ισοσκελισμένος. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Ορισμένοι, όμως, έφαγαν και από τις τέσσερις μασέλες.
Νόμιμα απαντούν. Είναι υπό εξέταση αυτό το νόμιμα. Οταν ένας τομέας ήταν δυνατόν να καλυφθεί με πέντε άτομα και προσλάμβανε δέκα ή και περισσότερα, τότε το νόμιμα πηγαίνει... περίπατο. Υπήρχαν μισθοί-πρόκληση, για τους οποίους αυτό το νόμιμα δεν ανταποκρίνεται στη λογική. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να σκορπάς το χρήμα για να πετύχεις τον όποιο στόχο έχεις βάλει.
Θέλετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι εθελοντές. Πέτυχαν απόλυτα στο έργο τους και όχι μόνο δεν πήραν μια δραχμή, αλλά οι περισσότεροι πλήρωσαν και από την τσέπη τους.
Ενα... ξεροκόμματο τους έδιναν και ένα μπουκάλι νερί, που τις περισσότερες φορές ήταν ζεστό και... έξω από την πόρτα. Το πως πλήρωναν από την τσέπη τους είναι απλό και γνωστό.
Χρειάζεται, όμως, για τους άπιστους Θωμάδες, να το εξηγήσουμε, ενώ υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από το κόστος των Αγώνων, τα οποία θα παρουσιάσουμε αύριο.
Ο πρωινός (Σς Πς)

