“Μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, αλλά εμείς πρέπει να δείξουμε τώρα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας έναντι των εταίρων , αλλά και των ευθυνών που αναλάβαμε» λέει ο υφυπουργός Μεταφορών κ.Τάσος Νεράτζης που παραμένει ίσως ο μόνος κυβερνητικός παράγων ο οποίος γνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται να έρθει ο ENISA στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.
Ο υφυπουργός Μεταφορών πάντως αν και αρνείται τη δυνατότητα χρηματοδότησης του ENISA από κεντρικούς πόρους θεωρεί ότι «υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα”’ ενώ δεν διστάζει να μιλήσει «για προπατορικά αμαρτήματα που συνοδεύουν τον προγραμματισμό της χώρας».
Σύμφωνα με τον κ.Νεράτζη τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν είχαμε υλοποιήσει όλα αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε και ο ίδιος παρότι δέχθηκε τις πιέσεις του διοικητικού συμβουλίου του ENISA παραμένει αισιόδοξος.
«Εντάξει, μας το είπαν ξεκάθαρα ότι εάν δεν κάνουμε ένα, δύο, τρία πράγματα που ζητούν από…χθες δεν πρόκειται να μείνουν εδώ, θα φύγουν. Ωστόσο, νομίζω ότι θα προλάβουμε, το ζητούμενο είναι να προλάβουμε» επισημαίνει ο υφυπουργός και τονίζει ότι και το Διεθνές Σχολείο που ζητήθηκε , αλλά και η απευθείας σύνδεση με τις Βρυξέλλες εξασφαλίζεται.
Τώρα απομένει να ολοκληρώσουμε το κτιριολογικό πρόγραμμα όπως το έχουμε υποσχεθεί.
«Τους είπαμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δώσουμε τα πρώτα 375 τετραγωνικά μέτρα και σε 8 μήνες τα 650 τμ που είναι και τα κρίσιμα. Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχει αναπτυχθεί πλήρως ο Οργανισμός. Οπότε θα είμαστε εντάξει.
Εάν από εκεί και μετά αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να μείνουν εδώ τότε πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τις αιτίες, είναι βέβαιο ότι θα υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες. Θα κάνουν πραξικόπημα» λέει ο υφυπουργός.
“Για την ελληνική πλευρά”, δηλώνει ο κ.Νεράτζης, “καθοριστικό είναι να είμαστε εμείς έτοιμοι και τότε κανένας μα κανένας δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα απομάκρυνσης του ENISA από το Ηράκλειο, την Ελλάδα”.

