Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Η επένδυση στα ακίνητα είτε με την μορφή της αγοράς ή με την μορφή της ανοικοδόμησης κρύβει πολλά μυστικά και έχει αρκετά λεπτά σημεία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι βιαστική με το φόβο ότι θα χαθεί κάποια ευκαιρία
Στασιμότητα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά ακινήτων στο Ηράκλειο λόγω, μεταξύ άλλων, και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά ενώ αυξανονται τα στεγαστικά δάνεια.
Ενδιαφέρον υπάρχει για αγορά κεντρικών οικημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματική στέγη ενώ αμείωτο φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον για αγορά διαμερισμάτων που προορίζονται για κύρια κατοικία.
Μεγάλο ποσοστό αγοραστών καταφεύγει στη λύση των στεγαστικών δανείων τα οποία όμως κρύβουν πολλές παγίδες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Κώστα Αράπογλου, η στασιμότητα στην αγορά οφείλεται στις αρνητικές συνέπειες από την εισαγωγή του ευρώ στο ότι πολλές οικογένειες έχουν αποκτήσει κύρια κατοικία, λόγω ευκολίας του δανεισμού και έχει μειωθεί ο αριθμός των αγοραστών και η προσφορά διαμερισμάτων και υπερκαλύπτει τη ζήτηση και στην έλλειψη ρευστότητας που οφείλεται κυρίως στο ότι πολλοί έχασαν τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο και δεν έχουν “συνέλθει” ακόμα οικονομικά. Σημάδι της “κόπωσης” της αγοράς ακινήτων είναι ότι τα μεγάλης έκτασης διαμερίσματα ή κατοικίες, δηλαδή πάνω από 100 τ.μ. πουλιούνται με δυσκολία και έχουν μειωθεί οι αγοραπωλησίες και στα μικρότερα έκτασης. Την στασιμότητα της αγοράς έρχεται να συμπληρώσει η υπερπροσφορά καινούργιων διαμερισμάτων που έχουν κατασκευαστεί από τους εργολάβους, λόγω αυξημένης ζήτησης που υπήρξε την τελευταία τριετία. Σ’ αυτό συνέβαλαν τα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες.
Οπως αναφέρει, η αγορά ακινήτων κινείται με αγοραπωλησίες οικοπέδων ή διαμερισμάτων που προορίζονται για κύρια κατοικία.
Περιορισμένες είναι οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων γραφείων λόγω υπερπροσφοράς. Οι αγοραπωλησίες που γίνονται σήμερα, αφορούν κυρίως καινούργια που προορίζονται για ιδιοχρησία από τους ιδιοκτήτες τους και όχι για να νοικιαστούν, γιατί η απόδοση είναι μικρή σε σχέση με την τιμή αγοράς τους.
Επενδυτικός
κίνδυνος οι
γκαρσονιέρες
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, σημειώνει ότι σήμερα η επένδυση σε γκαρσονιέρες δεν θεωρείται και τόσο αποδοτική.
Λόγω της έλλειψης φοιτητικής στέγης στην περιοχή του Ηρακλείου που υπήρξε μέχρι πριν δύο χρόνια και τα ικανοποιητικά ενοίκια που απέδιδαν οι γκαρσονιέρες και εξακολουθούν να αποδίδουν σε ορισμένες προνομιούχες περιοχές, άρχισαν να χτίζονται αθρόα γκαρσονιέρες. Ομως, οι γκαρσονιέρες αυξάνονται χωρίς οι φοιτητές να αυξάνονται. Ηδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή μεγάλων κτιρίων με γκαρσονιέρες. Είναι σίγουρο ότι αρκετές θα μείνουν ξενοίκιαστες ιδίως αυατές που είναι σε περιοχές που δεν εξυπηρετούν τους φοιτητές και στις υπόλοιπες θα πέσουν οι τιμές τους. Ηδη οι τιμές στις γκαρσονιέρες σε περιοχές που δεν εξυπηρετούν τους φοιτητές, όπως η Αμμουδάρα, μένουν ξενοίκιαστες και όσες νοικιάζονται, έχουν χαμηλά ενοίκια.

