Δημοσίευμα Ε’

ΠΑΤΡΙΣ Χανίων

Αριθμ. φύλλου 121/28 Νοεμβρίου 1900

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

“Ωραι δυο και λεπτά πέντε:

Εδικαίωσε λοιπόν τας προσδοκίας όλων ο ταχυπόρους ιερεύς, διατρέξας εις ώρας δυο και λεπτά πρώτα πέντε, τον από Μαραθώνος εις Αθήνας δρόμον, τεσσαράκοντα και δύο χιλιάδων μέτρων, εισελθών εις το Πανελλήνιον στάδιον, ακμαιότατος, άκοπος, ακατάβλητος!

Και ουτωσίπως ο Ευάρεστος Δ. Ταμιόλης, ή Παπά Τζιρήτης, εκ Κασάνων της Πεδιάδος Κρήτης, κατεξέσχισε του Λούη το ρεκόρ συντομεύσας κατά πεντήκοντα τρία λεπτά όλα τον δρόμον, τιθέμενος εκτός πλέον συναγωνισμού από τους παγκοσμίους δρομείς τους νικήσαντας ανά την υφήλιον κατά τα τελευταία έτη.

Εκ του διανυθέντος δρόμου, δέκα τέσσαρα χιλιόμετρα ευρίσκονται εν αθλιεστάτη καταστάσει, κατεσπαρμένα με χαλίκας και παντοία εμπόδια, καθιστώντα τούτον επιπονώτατον. Και ισχυρίζεται ο υπέρ νουν ωκύπους ιερεύς, ότι δύναται κατά δέκα πέντε λεπτά όλα να συντομεύση τον δρόμον, καθιστάμενος πιστευτός από τα αποτελέσματα των μέχρι τούδε δρόμων του.

Και μετέβη εις Αθήνας ωρισμένως δια να συναγωνισθή προς τον Γάλλον ταχυπόρον Ορτέγκ, τον οποίον μη ευρών εις Αθήνας, ίσως σπεύση να συναντήση εις Παρισίους, επωφεληθείς της ευκαιρίας να προσκαλέση εις διαγώνισμα και Ελληνα δρομέα, προκαλούντά τον.

Και καταφαίνεται αριδήλως, ότι υφίστανται ακόμη απόγονοι των ευκλεών προπατόρων μας, διατηρούντες την αθλητικότητα εκείνων, επιβληθέντων εις τον γνωστόν τότε κόσμον, δια της ακαταγωνίστου αντοχής και ανδρείας των”.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

“ΑΛΗΘΕΙΑ”

ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΤΖΙΡΙΤΗ

Στο φύλλο της 9-12-1900 δημοσίευσε το παρακάτω σχόλιο:

ΕΚ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

ΝΕΑΠΟΛΙΣ τη 5 Δεκεμβρίου 1900

Ο Παπά-Τζιρίτης είνε Λασηθιώτης και όχι Πεδιαδίτης. “Νομοί δύο μάρνανται σοφήν δια ρίζαν Τζιρήτη”. Ο Κρης αθλητής, ο ωκύπους ιερεύς, ο το ρεκόρ του εν τοις Ολυμπιακοίς αγώσι πρωτεύσαντος καταξεσχίσας, ο νέος Πηλείδης ήρως της ημέρας, ο ποδωκείησι πεποιθώς και αναζητών ανά την Ευρώπην όλην τον κράτιστον τους πόδας Γάλλον Ορτέγκ, όπως συναγωνισθή μετ’ αυτού, ο τον από Μαραθώνος εις Αθήνας δρόμον εις δύο ώρας και πέντε πρώτα λεπτά μόνο διατρέξας, κατά 53’ πρώτα λεπτά όλα τον Ολυμπιονίκην Λούην υπερβάς, κατάγεται εκ Λασηθίου και όχι ως αι εφημερίδες τον νομίζουσιν εκ Πεδιάδος. Μέλος ούτος της εν Λασηθίω οικογενείας των Ταμιόληδων εγεννήθη, εν τω χωρίω Αγίω Γεωργίω Λασηθίουι, εκ γονέων ευσεβών, εκεί δ’ ανατραφείς και ηλικιωθείς έλαβε τα πρώτα νάματα της παιδείας εις το εν τω χωρίω της γεννήσεως του σχολείον είτα ανδρωθείς ηράσθη τινός νεάνιδος εκ του χωρίου Κασσάνων Πεδιάδος, ην και ενυμφεύθη, και έκτοτε κατοικεί εν τω χωρίω της συζύγου του εις τους Κασσάνους Πεδιάδος· ώστε το θαύμα αυτό της ταχύτητος, ο ήρωας παπα-Τζιρήτης, είνε Λασηθιώτης και όχι Πεδιαδίτης. Την ανακρίβειαν ταύτην, όσον αφορά την καταγωγήν του, έρχομαι να διορθώσω την δάδα της αληθείας προσάγων.

Παρρησιάδης-Δρηρεύς

Υ.Γ: Παρρησιάδης-Δρηρεύς είναι ψευδώνυμο του αείμνηστου Αντώνη Βορεάδη από το Τζερμιάδω Λασιθίου, δεινού φιλολόγου, διευθυντή και συντάκτη της εφημερίδας “ΗΡΑΚΛΕΙΟ” του 1890.