Τα χαμόγελα στους επαγγελματίες του τουρισμού δίνουν και παίρνουν, όμως οι εργαζόμενοι μάλλον δεν είναι χαρούμενοι.

Οι αυξημένες πληρότητες ξενοδοχείων και οι αφίξεις στο αεροδρόμιο δεν φαίνονται στην τσέπη των εργαζομένων, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουν αντί για μισθό κουπόνι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, αφού, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ελέγχων που πραγματοποιεί αλλά και μετά καταγγελίες εργαζομένων, έγινε έλεγχος στον αερολιμένα Ηρακλείου για παρακράτηση μισθοδοσίας (με αντίτιμο κουπόνια αγοράς από πολυκαταστήματα), μη καταβολή νυχτερινής εργασίας, αργιών και υπερεργασίας.

Την περασμένη βδομάδα έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και στις δημοτικές επιχειρήσεις των περιφερειακών Δήμων του ν. Ηρακλείου για μη τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, παραβίαση ωραρίου εργασίας καθώς και θέματα μισθοδοσίας.

Ακόμα έλεγχος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, μετά από καταγγελία του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσηλευτών Ν. Ηρακλείου παρουσία μελών του Σωματείου, του Ε.Κ.Η. και της ΕΛΑΣ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Όπως αναφέρει το ΕΚΗ, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τρεις αλλοδαπές εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες χωρίς να κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο νοσηλευτή, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς και βιβλιάριο υγείας. Για τους συγκεκριμένους ελέγχους σχηματίστηκε δικογραφία και τον λόγο έχει η δικαιοσύνη.

«Καταγγέλλουμε την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, με τους εργαζόμενους να επωμίζονται το βάρος της οικονομικής κρίσης. Ευχαριστούμε την ΕΛΑΣ και τους επιθεωρητές Εργασίας για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους και παρά τις δυσκολίες λόγω έλλειψης προσωπικού των ελεγκτικών μηχανισμών πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, συνεχίζοντας με τους ίδιους ρυθμούς για την πάταξη της παράνομης, ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας» τονίζει το ΕΚΗ σε ανακοίνωσή του.