Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Αυξημένα έσοδα από 3%-5% ή και περισσότερο περιμένουν οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, τονίζει την ανάγκη μετάβασης του ελληνικού τουρισμού από την ποσότητα στην ποιότητα, με την εκπόνηση του κατάλληλου σχεδίου.

Τα τουριστικά έσοδα της Κρήτης θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές προβλέψεις του ΣΕΤΕ ότι φέτος τα έσοδα θα φτάσουν τα 14,5 δισ., δηλαδή θα είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 1 δισ. σε σχέση με πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λασιθίου, Μανόλης Βαρκαράκης, είπε στην “Π” ότι κατά την εκτίμησή του τα έσοδα στην Κρήτη από τον τουρισμό θα κυμανθούν από 5%-7%.

“Είμαστε γεμάτοι, έχουμε ίσως καλύτερη ποιότητα τουριστών από την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και πάλι βλέπουμε ότι ο κόσμος ξοδεύει με το σταγονόμετρο. Ξέρετε γιατί οι περισσότεροι επιλέγουν τα πακέτα all inclusive; Για να έχουν πλήρη έλεγχο στις δαπάνες τους” σχολίασε. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη γενικότερη οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη αλλά και στην υπερφορολόγηση στον τουρισμό στην Ελλάδα.

“Αν συνεχιστεί η φορολογία στο τουριστικό προϊόν μας, το χάσαμε το πλοίο. Δεν θα έχουμε ούτε τουρισμό ούτε έσοδα”.

“Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο οι τουρίστες είναι πιο “σφιγμένοι” στις καταναλώσεις και τις αγορές τους” ανέφερε ο ξενοδόχος Τάκης Καλουτσάκης, σημειώνοντας ότι η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει αύξηση εσόδων της τάξης του 3%-5%.

Από 2%-5% θα κυμανθούν τα φετινά τουριστικά έσοδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανόλη Γιαννούλη, ο οποίος έδωσε έμφαση στην υψηλή φορολογία που υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

“Το κλειδί σε όλα είναι η συνεργασία”

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρεθύμνου, Πέπη Μπιρλιράκη, υπογράμμισε: “Τώρα η πληρότητα στο Ρέθυμνο αγγίζει τα όρια του 100% και οι τουρίστες είναι αυτοί που υπάρχουν στην υπόλοιπη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Από τη μια υπάρχει η κρίση σε όλη την Ευρώπη, από την άλλη τι κάνει ο κάθε επαγγελματίας προκειμένου να γίνει πόλος έλξης για τον τουρίστα καλύτερου οικονομικού επιπέδου;

Πόσοι και πώς αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως προορισμός; Αναδεικνύουμε τα τοπικά προϊόντα μας συντονισμένα, όσο μπορούμε; Αντί να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να σχεδιάζουμε, να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε. Αυτό προσπαθούμε στο Δήμο Ρεθύμνου, με διάφορες δράσεις όπως είναι η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, αυτό είναι το κλειδί για να φέρουμε και τους πιο ποιοτικούς τουρίστες”.

Σύμφωνα με την κα Μπιρλιράκη, όλοι όσοι εμπλέκονται με κάθε τρόπο με τον τουρισμό πρέπει να το κατανοήσουν αυτό και να γίνουν ενεργά μέλη κάθε πρωτοβουλίας που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας στο Σκάι, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι η υπερφορολόγηση και ιδιαίτερα σε μια εξαγωγική δραστηριότητα όπως ο τουρισμός, πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και διογκώνει τη φοροδιαφυγή. Για το φόρο διαμονής τόνισε ότι θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2018. «Έχουμε καταθέσει θέση και πρόταση ώστε ο φόρος το 2018 να ισχύσει μόνο για τον Ιούλιο και Αύγουστο, όχι για όλη τη χρόνια, για να μην πληγούν οι τουριστικές επιχειρήσεις» εξήγησε.

Για τη διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας της Airbnb, έκανε λόγο για την ανάγκη ρύθμισης του τοπίου για να ασκείται ανταγωνισμός επί ίσοις όροις για τις επιχειρήσεις αλλά και επʼ ωφελεία του πελάτη που θα πρέπει να ξέρει τι ακριβώς υπηρεσίες αγοράζει.

Επίσης μίλησε για την ανάγκη της μετάβασης του ελληνικού τουρισμού από την ποσότητα στην ποιότητα, με την εκπόνηση του κατάλληλου σχεδίου.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε τα επόμενα χρόνια για τον τουρισμό... 28,5 εκατ. αφίξεις (σ.σ το 2017) μπορεί να μοιάζει σαν επιτυχία για την οικονομία μας, αλλά φαίνεται να εξαντλούνται πολλές από τις υποδομές μας. Πρέπει να στοχεύουμε σε αύξηση ποιότητας, όχι ποσότητας» σημείωσε ο Γιάννης Ρέτσος. «Να σταματήσουμε να μετράμε αφίξεις, αλλά να συζητήσουμε πώς θα τις μετατρέψουμε σε περισσότερα χρήματα» επισήμανε.