Μικρά δεντράκια έχουν φυτρώσει στην κορυφή του Ειρηνοδικείου, που βουλιάζει στην εγκατάλειψη Μικρά δεντράκια έχουν φυτρώσει στην κορυφή του Ειρηνοδικείου, που βουλιάζει στην εγκατάλειψη

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Μια συκιά, μια λεμονιά και ένας μικρός θάμνος φύτρωσαν επάνω από τα παράθυρα του δεύτερου ορόφου στο γερασμένο, ιστορικό κτίριο του Ειρηνοδικείου, το οποίο αδειάζει κακήν κακώς λόγω των στατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το γηραιό ιστορικό κτήριο που μαραζώνει στην καρδιά της πόλης. Η ταράτσα του δεύτερου ορόφου του κτίσματος κατά μήκος της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη αποδείχτηκε πρόθυμη να θρέψει τα μικρά δεντράκια, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες και η πολιτεία να αποφασίσει την τύχη του ιστορικού κτιρίου που βαραίνει επικίνδυνα από τα χρόνια που κουβαλά στο σκελετό του. Η εικόνα αποδίδει έναν βαθύτερο συμβολισμό για την τύχη που επιφυλάσσεται στα ιστορικά κτίρια της πόλης και τα αντανακλαστικά της πολιτείας που εγκλωβίζονται σε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία, ούσα κυρίαρχη όσο δεν δρομολογούνται αποφασιστικές πολιτικές παρεμβάσεις. Σε όλες τις άλλες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού τα ιστορικά κτίρια διασώζονται με τρόπο υποδειγματικό και αναδεικνύονται μέσα από τη λειτουργική αξιοποίησή τους που ενώνει αρμονικά το ιστορικό παρελθόν με το παρόν. Στο Ηράκλειο η τύχη που επιφυλάσσουμε στα ιστορικά και τα αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά κτίρια, ανεξάρτητα από το αν είναι διατηρητέα, είναι η χειρότερη αφού τα καταδικάζουμε στην εγκατάλειψη και αφήνουμε τη φθορά του χρόνου να δράσει ανελέητα. Σε ό,τι αφορά το κτίριο του Ειρηνοδικείου, όπως και του Αστυνομικού Τμήματος στα Λιοντάρια και της Τροχαίας στην Ταγματάρχου Τζουλάκη, δεν έχει προχωρήσει ούτε μισό βήμα η διαδικασία παραχώρησής τους στον Δήμο Ηρακλείου, που φαίνεται ότι χάνεται στη μετάφραση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για το ποιος πρέπει να κάνει τι και πώς… Ένας ασύλληπτος γραφειοκρατικός κυκεώνας, που κουράζεται κανείς και μόνο να τον ακούσει, πόσο μάλλον να τον διεκπεραιώσει. Και βέβαια η κατάσταση αυτή θα μείνει ως έχει όσο δεν δρομολογείται μια διεκδικητική, ισχυρή πολιτική παρέμβαση που θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου τα κτίρια αυτά να περιέλθουν στη δικαιοδοσία του Δήμου. Έτσι τα κτίρια της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου, και της Τροχαίας βουλιάζουν στην εγκατάλειψη την ίδια ώρα που τόσο ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και δημόσιες υπηρεσίες έχουν άμεση ανάγκη στέγασης για να απαλλαγούν από το βαρύ κόστος της ενοικίασης χώρων.

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και εντεταλμένη για θέματα Δημοτικής Περιουσίας, Στέλλα Αρχοντάκη - Καλογεράκη, εξηγεί ότι έχει ξεκινήσει ένας τιτάνιος αγώνας από το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας με στόχο την παραχώρηση των κτιρίων αυτών, που, όπως προκύπτει, δυστυχώς προσκρούει στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία αλλά και τα χαλαρά αντανακλαστικά της δημόσιας διοίκησης. Όπως η ίδια εξηγεί, παρουσιάζται μια γενικότερη σύγχυση σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς υπάρχει μια αλληλοεπικάλυψη. Ο Δήμος προσπαθεί να συντονίσει τις προσπάθειές του με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του, καθώς η διεκδίκηση των τριών αυτών κτιρίων αποτελεί προτεραιότητα. «Ανησυχούμε πάρα πολύ για την εικόνα αλλά και την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα κτίρια αυτά, τα οποία δυστυχώς γερνούν μέρα με τη μέρα, επιβαρύνονται στατικά και προοπτικά εγείρονται ζητήματα δημόσιας ασφάλειας» τονίζει η κ. Αρχοντάκη . Η ίδια εξηγεί ότι είναι πραγματικά θλιβερό αλλά και άδικο την ίδια ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου στερείται χώρους για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και αναγκάζεται να μισθώνει άλλα κτίρια, να υπάρχουν τέτοια κτίσματα στην καρδιά της πόλης και να μην αξιοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου έχει καταθέσει κατʼ επανάληψη εγγράφως τη διεκδίκηση των κτιρίων και μάλιστα εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένοι φάκελοι που να περιλαμβάνουν τα ακριβή στοιχεία σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τα διέπει, τα τοπογραφικά στοιχεία τους και όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που θα πρέπει να συνοδεύουν ένα δημόσιο κτίριο. Γιʼ αυτό έχουμε αναλάβει εμείς την πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να φτιάξουμε τα τοπογραφικά που θα πρέπει να υπάρχουν, ώστε να συγκροτήσουμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο με τα στοιχεία κάθε κτιρίου”.

Η κ. Αρχοντάκη σημειώνει ότι από την πλευρά του ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία της αναζήτησης κονδυλίων μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα που θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος της κτιριακής αποκατάστασης τους, και να δοθούν ξανά σε χρήση.

Όπως διευκρινίζει η κ. Αρχοντάκη, «είναι σημαντικό και τα τρία αυτά κτίρια αφενός να αποκατασταθούν αλλά κυρίως να δοθούν σε χρήση, και να ενταχθούν ζωτικά με τις λειτουργικές ανάγκες της πόλης, που δεν αφορούν μόνο τη στέγαση υπηρεσιών αλλά και την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων».