Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το Ηράκλειο και το Λασίθι το Σάββατο στις 29 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Αφορμή της 24ωρης επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου στην Κρήτη είναι οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και η παρουσία βραβευμένων νέων, οι οποίοι έχουν μελετήσει και γράψει για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Μεταξύ άλλων ο Προέδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον θερινό κινηματογράφο Αρχανών όπου θα γίνει η παγκόσμια πρώτη προβολή του making of της κινηματογραφικής ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

11:00 Άφιξη στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο Ηρακλείου-Υποδοχή από Τοπικές Αρχές-Επιμνημόσυνη Δέηση-Κατάθεση Στεφάνου

11:45 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μουσείο «Ν. Καζαντζάκη στη Μυρτιά Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Ομιλία του καθηγητή κ. Χαραλαμπάκη-Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας-Ξενάγηση.

18:30 Άφιξη στο Πολύκεντρο Δημοτικό κτίριο στο Κράσι του Δήμου Χερσονήσου στην εκδήλωση με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι».

Χαιρετισμός του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη κ. Γεωργίου Στασινάκη-Ομιλία της κας Γ. Ιεραπετριτάκη-Ομιλία του κ. Ν. Χρυσού.

19:20 Άφιξη στο Καμπάνειο Ίδρυμα στο Ψυχρό του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου σε εκδήλωση-υποδοχή και χαιρετισμός του προέδρου του Ιδρύματος κ. Π. Παπαδάκη και ακολουθεί:

Δρώμενο με θέμα «Καζαντζάκης και Μινωικός Πολιτισμός» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη-Προβολή εργασιών των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αναφορικά με τον Ν. Καζαντζάκη και Α. Παπαδάκη-Βράβευση των τριών καλυτέρων εργασιών από τους συμμετέχοντες νέους ομογενείς στον διαγωνισμό αναφορικά με τον Ν. Καζαντζάκη και Α. Παπαδάκη στο χώρο του Καμπάνειου Ιδρύματος.

22:15 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον θερινό κινηματογράφο Αρχανών-Παγκόσμια πρώτη προβολή του making of της κινηματογραφικής ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Αμέσως μετά το πέρας της ταινίας αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η ημερίδα στο Κράσι

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Κράσι το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα, στον χώρο πολιτισμού «Πολύκεντρο», με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Το θέμα της ημερίδας είναι “Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμοί

Μαστοράκης Ιωάννης, δήμαρχος Χερσονήσου, Λαμπρινός Νικηφόρος, υπεύθυνος Πολιτισμού Δ. Χερσονήσου, Στασινάκης Γεώργιος, πρόεδρος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., Πρεσβευτής Ελληνισμού.

Ομιλητές

Ιεραπετριτάκη Γιούλη, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. «Τότε που οι θεοί ήσαν ακόμη στην κούνια τους»

Χρυσός Νίκος, συγγραφέας «Λευτέρης Αλεξίου• ο δάσκαλος, ο ποιητής, ο αδελφός, ο φίλος».

Συντονισμός

Κανάκη Σοφία, φιλόλογος, εκπρόσωπος της Τοπικής Επιτροπής Ν. Ηρακλείου Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.

Την εκδήλωση, με τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου (δισέγγονος του Γ. Ζορμπά) πλαισιώνουν οι μουσικοί: Τυμπακιανάκης Κωνσταντίνος, κιθάρα, Τυμπακιανάκη Χαρά, τραγούδι, Παπαδάκη Γιάννα, φλάουτο, Παπαδάκη Κατερίνα, ακορντεόν, Κλώντζας Μανόλης, κρουστά.

Ακολουθεί κρητικό πρόγραμμα.