Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ της Κρήτης ήταν το 10ο συνολικά για τα ελληνικά χρώματα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και το 30ό αν υπολογίσουμε τα ασημένια και τα χάλκινα.

Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκει τον τρόπο να μένει ψηλά και να χαρίζει δύναμη, χαρά και ελπίδα σε όλους τους φιλάθλους που ξέρουν να υποστηρίζουν τις υγιείς προσπάθειες.Τα Χανιά με το Ρέθυμνο στην πρώτη φάση της διοργάνωσης και το Ηράκλειο στη συνέχεια μέχρι τον τελικό έδειξαν γιʼ ακόμα μια φορά την τεράστια δυναμική που έχει αναπτύξει η Κρήτη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι βασικοί συντελεστές του ελληνικού θριάμβου, αφιέρωσαν στον κόσμο ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας τους, αναγνωρίζοντας τη συμβολή που είχε σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια και ειδικά στις αναμετρήσεις από τη φάση των «8» και μετά.

«Το 50% της επιτυχίας μας ανήκει στους φιλάθλους, ήταν πραγματικά απίστευτοι. Έφεραν πίεση στους αντιπάλους μας και μας γέμισαν αυτοπεποίθηση. Απολαύσαμε την ατμόσφαιρα και ευχαριστούμε από καρδιάς τον κόσμο για τη συμπαράσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Σκουλίδας.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, που πρόσθεσε το τρίτο μετάλλιο στη συλλογή του με τις μικρές εθνικές ομάδες, τόνισε ότι όλα λειτούργησαν άψογα κατά τη διάρκεια του τουρνουά και οι εξαιρετικές αυτές συνθήκες συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της ομάδας: «Οργανωτικά το τουρνουά κυμάνθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως γίνεται πάντα στην Κρήτη. Φεύγουμε με τις καλύτερες αναμνήσεις από την υποστήριξη του κόσμου και με την αγάπη που εισπράξαμε όλες αυτές τις μέρες».

Για το δικό του μέλλον στην Εθνική ομάδα, αλλά και το μέλλον των παιδιών, ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας σχολίασε: «Ο κορμός αυτής της ομάδας τελείωσε από τη Νέων. Θα πάει πλέον στην Εθνική Ανδρών. Το τι θα πετύχουν αυτά τα παιδιά εξαρτάται καθαρά από τις αποφάσεις τους. Από το πώς θα υποστηρίξουν το ταλέντο τους. Αν δουλέψουν με μυαλό και λογική, μπορούν να πετύχουν πολλά. Όσο για μένα, έχω πάρει τις αποφάσεις μου πριν από το Ευρωμπάσκετ αν θα συνεχίσω, αλλά θέλω να τις πω πρώτα στους ανθρώπους της ομοσπονδίας. Μπορώ να σας πω πάντως ότι ολοκληρώθηκε και ο δικός μου κύκλος σε αυτές τις Εθνικές ομάδες. Τώρα πρέπει να ασχοληθώ με τον ΠΑΟΚ».

Στην καταπληκτική ατμόσφαιρα που έκανε τη διαφορά αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, που δικαιώθηκε γιʼ ακόμα μια φορά με το να προτείνει την Κρήτη για την ανάληψη μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης:

«Έβλεπες στις κερκίδες παιδάκια 7-8 ετών να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο και να φωνάζουν “Ελλάς-Ελλάς”. Αυτή είναι η διαφορά της κερκίδας του μπάσκετ. Ακόμη και παίκτης που δεν έπαιζε καθόλου, πανηγύριζε με τους υπόλοιπους. Αυτό που μετράει σε ένα ομαδικό άθλημα είναι η ατμόσφαιρα και η εκμετάλλευση του ταλέντου».

Με δήλωσή του εξάλλου, ο υπεύθυνος αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Συριγωνάκης, ένας από τους αφανείς «εργάτες» της διοργάνωσης, συνεχάρη τους πρωταθλητές:

«Η Ελλάδα U20 πρωταθλήτρια Ευρώπης. Δεν είναι θαύμα, είναι πραγματικότητα. Συγχαρητήρια στην ψυχή των Ελλήνων παικτών και προπονητών και στον ανεπανάληπτο φίλαθλο κόσμο της Κρήτης».

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου για θέματα αθλητισμού, Κώστας Βαρδαβάς, είδε γιʼ ακόμα μια φορά με ικανοποίηση το μεγάλο κλειστό της πόλης μας να γεμίζει με οικογένειες: «Η Εθνική μας ξεκίνησε με πολλά προβλήματα αλλά προχώρησε ενωμένη και πέτυχε τον στόχο της. Έδωσε ένα μάθημα σε όλους μας. Ελπίζουμε αυτές οι παραστάσεις που πήραν τα παιδιά που γέμισαν το κλειστό, να τα στρέψουν στον αθλητισμό και να δώσουν έτσι ώθηση στο κρητικό μπάσκετ που το έχει ανάγκη».

Τους πρωταθλητές Ευρώπης θα υποδεχθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να τους τιμήσει.