Τετράστερες και πεντάστερες μονάδες προστέθηκαν στον χάρτη των ξενοδοχείων της Κρήτης Τετράστερες και πεντάστερες μονάδες προστέθηκαν στον χάρτη των ξενοδοχείων της Κρήτης

Πολλά νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων λειτούργησαν στην Κρήτη από το 2012 έως το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού.

Πανελλαδικά στα χρόνια της κρίσης προστέθηκαν συνολικά 478 κύρια καταλύματα 12.417 δωματίων εκ των οποίων τα 48 είναι πέντε αστέρων.

Το 2012 ήταν η πιο αποδοτική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, όσον αφορά την επέκταση των ξενοδοχειακών υποδομών. Ειδικότερα στον στόλο προστέθηκαν 81 νέα καταλύματα 3.556 δωματίων και 8.014 κλινών. Από αυτά, τα 14 ήταν πεντάστερα και στον χάρτη της Ελλάδας εντοπίζονται τρία στην Κω, δύο στο Ηράκλειο και από ένα στα Χανιά, στα Τρίκαλα, στις Σποράδες, στη Ρόδο, στο Ρέθυμνο, στην Πιερία, στη Μεσσηνία, στην Αργολίδα και τα Ιωάννινα. Λειτούργησαν ακόμα και πέντε τετράστερα, από ένα στη Θάσο, στην Καστοριά, στη Λήμνο, στη Μεσσηνία και τις Σποράδες.

Στο σύνολο, πάντως, οι περισσότερες νέες μονάδες κύρια καταλύματα λειτούργησαν στη Λακωνία, συνολικά 10, ενώ άλλες 8 λειτούργησαν στα Ιωάννινα.

Το 2013 σημειώθηκε κάμψη στον ρυθμό προσθήκης νέων μονάδων, αφού ήταν 68 τα νέα κύρια καταλύματα με 3.243 κρεβάτια και 1.457 δωμάτια. Αυτή τη φορά τα ξενοδοχεία 5* ήταν μόλις τέσσερα σε Ρόδο, Μεσσηνία, Κάρπαθο και Ζάκυνθο. Μόλις ένα από αυτά (στην Κάρπαθο) είναι τύπου resort. Στον αντίποδα τα 4* που άνοιξαν τις πύλες τους στους τουρίστες το 2013 ήταν πολύ περισσότερα και έφτασαν τα 18. Εξ αυτών, τρία ήταν στη Λακωνία, από δύο σε Πρέβεζα, Κεφαλονιά, Αρκαδία και Μεσσηνία και από ένα στη Ρόδο, στην Πέλλα, στο Λασίθι, στην Καστοριά, στην Κάρπαθο, στην Ιθάκη και την Αιτωλοακαρνανία. Οι περισσότερες νέες μονάδες, εφτά στον αριθμό, άνοιξαν στη Λακωνία, στη Μεσσηνία και τη Ρόδο.

Μία χρονιά μετά, το 2014, λειτούργησαν συνολικά 76 νέα κύρια καταλύματα με συνολική δυναμικότητα 2.559 δωματίων και 5.708 κρεβατιών. Από αυτά μόλις τα έξι είναι πεντάστερα, ωστόσο η δυναμικότητά τους είναι μεγάλη -είναι τύπου resort- και σε δύο περιπτώσεις, μία στη Ρόδο και μία στην Κω, προσεγγίζουν τα 1.000 κρεβάτια το καθένα. Ειδικότερα τέσσερα λειτούργησαν στη Ρόδο, εκ των οποίων το ένα με 1.199 κρεβάτια και 537 δωμάτια. Ακόμα ένα πολύ μικρό στο Ρέθυμνο και ένα 998 κρεβατιών και 499 δωματίων στην Κω. Επίσης άνοιξαν οκτώ μονάδες 4 αστέρων, όλες μικρής και μεσαίας χωρητικότητας, εκ των οποίων μία βρίσκεται στη Χαλκιδική, μία στη Ρόδο, μία στη Λέσβο, δύο στην Κάλυμνο, δύο στα Ιωάννινα και μία στη Βοιωτία. Όσον αφορά τον αριθμό των νέων μονάδων ανά περιοχή, από οκτώ άνοιξαν στα Ιωάννινα, στα Χανιά και τη Ρόδο. Και στις τρεις περιοχές οι τουριστικοί επιχειρηματίες δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη λειτουργία παραδοσιακών καταλυμάτων.

Το 2015 συνολικά, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, 114 νέα κύρια καταλύματα με 2.915 νέα δωμάτια και 6.539 κρεβάτια φιλοξένησαν τουρίστες. Από αυτά τα 16 είναι πεντάστερα, με τη Μύκονο να κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση με έξι πεντάστερες προσθήκες στον στόλο της. Δύο μικρά ξενοδοχεία 5* άνοιξαν στα Χανιά, δύο ακόμα resort έκαναν εγκαίνια στη Χαλκιδική και από ένα στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Κέρκυρα, στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο και τη Ζάκυνθο.

Ακόμα περισσότερα ήταν τα 4*, συνολικά 32 σε όλη τη χώρα. Τα τέσσερα από αυτά είναι στη Χαλκιδική, τέσσερα επίσης στη Μύκονο και στη Λακωνία, από δύο στην Αθήνα, στη Μαγνησία, στα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία και από ένα στα Τρίκαλα, στη Ρόδο, στο Ρέθυμνο, στην Πρέβεζα, στην Πιερία, στην Κω, στην Καρδίτσα, στην Καβάλα, στη Σαντορίνη, στην Εύβοια, στην Αρκαδία και την Αργολίδα. Οι περισσότερες μονάδες, από εννέα, άνοιξαν στη Μύκονο, στη Λακωνία και τα Ιωάννινα, ενώ οκτώ ακόμα λειτούργησαν στη Χαλκιδική.

Πέρυσι ο αριθμός των νέων μονάδων που άνοιξαν τις πύλες τους παρέμεινε σχετικά μεγάλος, αλλά είχε χαμηλό μέσο όρο δωματίων. Συνολικά λειτούργησαν 108 νέα καταλύματα 1.268 δωματίων και 2.693 κρεβατιών.

Τα οκτώ εξ αυτών ήταν 5*, από δύο σε Ρόδο και Σαντορίνη και από ένα στα Χανιά, στη Μύκονο, στην Κω και τη Ζάκυνθο. Τα τεσσάρων αστέρων όμως έφτασαν τα 21, εκ των οποίων τέσσερα στην Πρέβεζα, από δύο στην Αθήνα, στη Σαντορίνη, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και από ένα στην Πέλλα, στη Μύκονο, στη Μαγνησία, στη Λάρισα, στην Κω, στην Κεφαλονιά, στην Κάρπαθο, στην Κέρκυρα, στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα καταλύματα λειτούργησαν στα Χανιά, 11 συνολικά, ενώ στη Μαγνησία άνοιξαν ακόμα εννέα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 λειτούργησαν 31 νέες μονάδες, εκ των οποίων οι 2 4 αστέρων στο Ηράκλειο.