Πανελλαδική πρωτιά σε εξυπηρέτηση βρεφών κατέχει ο Δήμος Ηρακλείου Πανελλαδική πρωτιά σε εξυπηρέτηση βρεφών κατέχει ο Δήμος Ηρακλείου

Μια σημαντική «πρωτιά» σε ολόκληρη την Ελλάδα κατέχει ο Δήμος Ηρακλείου, αναφορικά με την εξυπηρέτηση βρεφών από τους Δημοτικούς παιδικούς του σταθμούς.

Όπως βεβαιώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης, Γιώργος Βουρεξάκης, ο Δήμος Ηρακλείου είναι πρώτος σε απορροφητικότητα βρεφών μέσω ΕΣΠΑ σε σχέση με τις αντίστοιχες θέσεις που εγκρίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο το γεγονός πως η δημοτική αρχή δεν επαναπαύεται στις «δάφνες» αυτής της πρωτιάς, αφού προσπαθεί κάθε χρόνο να βελτιώνει τις υποδομές, αλλά και να αυξάνει τον αριθμό των βρεφών που μπορεί να φιλοξενήσει σε αυτές. Ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός πως πριν δύο χρόνια ο Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης εξυπηρετούσε περίπου 100 βρέφη στις υποδομές του, ενώ φέτος ο αριθμός θα φθάσει τα 240 βρέφη.

Σημειώνεται ότι μέχρι και πέρυσι υποδομές για τα βρέφη σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς υπήρχαν σε 8 διαφορετικά σημεία σε όλο τον Δήμο Ηρακλείου. Ειδικότερα βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου λειτουργούν στο Γʼ Κέντρο Προσχολικής Αγωγής στα Δειλινά, στο ΣΤʼ δίπλα στα σχολεία του Τάλως, στο Ηʼ στις Πατέλες, στο Κʼ στο Ατσαλένιο και στις Ασίτες. Αποκλειστικά βρεφικοί σταθμοί παράλληλα λειτουργούν στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα στον Άγιο Ιωάννη και στο παράρτημά του στην ίδια περιοχή, καθώς και στο παράρτημα εντός του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας στον Πόρο.

Για τη φετινή χρονιά ωστόσο, η δημοτική αρχή έχει δημιουργήσει πρόσθετες υποδομές σε τρεις ακόμα Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Από τον επόμενο Σεπτέμβριο λοιπόν, δομές βρεφικών σταθμών θα λειτουργούν επίσης στο Αʼ Κέντρο Προσχολικής Αγωγής στην Ανάληψη, στο ΙΒʼ στην Πλατεία Σινάνη και στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής Νέας Αλικαρνασσού, ώστε να καλύπτεται ένα μεγάλο χωροταξικά φάσμα, που θα εξυπηρετεί το σύνολο των ωφελούμενων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προηγούμενες χρονιές, παρά τον μεγάλο αριθμό των Βρεφικών Σταθμών που υπήρχαν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ηρακλείου, λόγω της μεγάλης ζήτησης, πολλοί γονείς πήγαιναν τα παιδιά τους σε Βρεφικούς σταθμούς που βρίσκονταν αρκετά μακριά από την κατοικία τους. Αυτό το φαινόμενο σκοπεύουν να εξαλείψουν τη φετινή χρονιά ο Δήμος Ηρακλείου και ο αρμόδιος Δημοτικός Οργανισμός, αν και γενικά οι ανάγκες για βρέφη δύσκολα καλύπτονται.

«Παρά το ότι έχουμε υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των βρεφών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε και παρά το ότι έχουμε ανοίξει δομές για βρεφικούς σταθμούς σε υφιστάμενες δομές που δεν λειτουργούσαν στο παρελθόν, πάλι η προσφορά είναι λίγο μικρότερη από τη ζήτηση» διευκρινίζει ο κ. Βουρεξάκης.