“Όχι στις διακοπές στην Τουρκία, λένε οι Γερμανοί.

Το 81% των Γερμανών που ρωτήθηκαν σε διαδικτυακή έρευνα του Spiegel για το αν θα επέλεγαν την Τουρκία για να κάνουν διακοπές απάντησε αρνητικά.

Η ερώτηση που τέθηκε από τον μεγάλο γερμανικό ειδησεογραφικό όμιλο ήταν:

Μπορείτε να φανταστείτε, με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, να ταξιδέψετε στην Τουρκία”;

Και οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

Ναι, σίγουρα 2,8%.

Mάλλον ναι 2,6%

Αναποφάσιστος 1,8

Mάλλον όχι 10,9%

Όχι, με κανέναν τρόπο 81,9%.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε

«Η Τουρκία συλλαμβάνει εν τω μεταξύ αυθαίρετα (πολίτες) και δεν τηρεί τις ελάχιστες προξενικές προϋποθέσεις. Αυτό μου θυμίζει πώς ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως εάν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει.

Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτά τα παιχνιδάκια -όπως και με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου- θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, να πούμε ότι δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα πλέον» υπενθυμίζεται ότι είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν μια μέρα μετά την έκδοση από τη Γερμανία ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «εξαιρετική προσοχή» σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή.

Επίσης και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε κάτι ανάλογο στην Bild: «Ένα πράγμα είναι σαφές: όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία δυστυχώς δεν κάνει διακοπές σε ένα κράτος δικαίου».