Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Πεντάστερα ξενοδοχεία και πολυτελείες βίλες δίπλα στη θάλασσα αναζητούν ξένοι επενδυτές, αλλά δεν βρίσκουν να αγοράσουν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των κτηματομεσιτών του Ηρακλείου, Άρτεμη Μαυράκη, σχεδόν σε καθημερινή βάση γίνεται αποδέκτης τηλεφωνημάτων και e-mail από Ρώσους, Αυστριακούς, Άγγλους, Τούρκους κ.ά., οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για τα προς πώληση ξενοδοχεία και τις βίλες στην Ανατολική Κρήτη.

Αλλά, όπως η ίδια λέει, δεν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες μονάδες και είναι περιορισμένες οι προς πώληση βίλες με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και την προσιτή τιμή που αναζητούν οι αγοραστές, ειδικά φέτος που η τουριστική σεζόν πάει πολύ καλά και τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα.

Η ίδια, πάντως, σχολίασε ότι, μέχρι τώρα τουλάχιστον, το ενδιαφέρον δεν έχει καταλήξει σε κάποια συμβόλαια.

Όσον αφορά στην εγχώρια κτηματαγορά, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον περιορίζεται στην αγορά μικρών μεταχειρισμένων διαμερισμάτων 70 τ.μ. έως 80 τ.μ., που στοιχίζουν από 40.000 έως 80.000 ευρώ, αγροτεμαχίων, αλλά και οικοπέδων κοντά στο Ηράκλειο.

Σχολιάζοντας την έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία η ελληνική αγορά είναι πρώτη σε πτώση τιμών στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά - 1,8%, είπε ότι η εικόνα που έχει από την αγορά της Κρήτης είναι ότι η πτώση είναι μικρή και σίγουρα μονοψήφια.

Όσον αφορά στις τιμές των ενοικίων στα ακίνητα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου, ανέφερε ότι δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις, τόνισε ωστόσο ότι, λόγω της μίσθωσης κατοικιών σε ξένους σε πλατφόρμες, όπως είναι η air bnb, και της αυξημένης ζήτησης, είναι πλέον τρομερά δύσκολο να βρεις και να ενοικιάσεις σπίτι στις πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου. “Πλέον τα διαμερίσματα είναι δυσεύρετα” σχολίασε.

ΣΕΒ: Καθίζηση επενδύσεων στον τουρισμό

Εντωμεταξύ, καθήλωση των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο εβδομαδιαίο δελτίο που δημοσιοποίησε για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, οι ακαθάριστες επενδύσεις στον τουρισμό ανήλθαν το 2015 σε 415,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 75% σε σχέση με το 2008, οπότε είχαν φθάσει σε 1,63 δισ. ευρώ.

Η πτώση είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τις επενδύσεις ως σύνολο στην οικονομία την παραπάνω περίοδο, η οποία έφθασε σε ποσοστό 65%. Έπειτα από αποσβέσεις, οι καθαρές επενδύσεις στον τουρισμό το 2015 διαμορφώθηκαν σε -418,7 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδύσεις των 415,1 εκατ. ευρώ υπολείπονται κατά πολύ των αποσβέσεων (833,8 εκατ. ευρώ).

Δηλαδή, οι επενδύσεις στον τουρισμό δεν αρκούν καν για να συντηρήσουν τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό των ξενοδοχείων και εστιατορίων. Το ίδιο συμβαίνει και στο σύνολο της οικονομίας, που σε ακαθάριστες επενδύσεις (χωρίς ακίνητα) ύψους 16,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν αποσβέσεις 24,1 δισ. ευρώ με τις καθαρές επενδύσεις να αντιστοιχούν στο -49% των ακαθάριστων επενδύσεων. Στον τουρισμό το αντίστοιχο ποσοστό είναι -101%.

Βεβαίως, η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των μεταφορών και αποθήκευσης, καθώς έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις σε μεταφορικά μέσα, ένα μέρος των οποίων οφείλεται στην αύξηση των τουριστικών ροών (αεροπλάνα, πλοία/πλοιάρια, αυτοκίνητα προς ενοικίαση, τουριστικά λεωφορεία, μηχανάκια, ποδήλατα κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στον κλάδο των μεταφορών και αποθήκευσης ανήλθαν το 2015 σε 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δισ. αναφέρονται σε μεταφορικά μέσα. Πρόκειται για τον κλάδο με τις περισσότερες επενδύσεις στην οικονομία της χώρας πέραν των ακινήτων.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η επενδυτική ένδεια στον κλάδο του τουρισμού, ίσως να μην είναι άσχετη με την καθήλωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ανά διανυκτέρευση που επηρεάζονται και από την αδυναμία καθορισμού υψηλότερων τιμών λόγω χαμηλής εξειδίκευσης του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός προσελκύει όλο και περισσότερο ταξιδιώτες χαμηλότερου εισοδήματος που φιλοξενούνται σε τουριστικές υποδομές, που όλο και περισσότερο παραμελείται η συντήρησή τους και η προσθήκη νέου εξοπλισμού.

Επίσης, κάνει ειδική αναφορά στους «τιμωρητικούς» φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν στον τουρισμό μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα καταλύματα στο 13% από 6,5% προηγουμένως και στην εστίαση και στις μεταφορές επιβατών σε 24% από 13% προηγουμένως.