Του Γιάννη Ζωράκη

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται υποψήφιοι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και εκπαιδευτικοί, καθώς, όπως φάνηκε από την ανάρτηση του τελικού αξιολογικού πίνακα, αναμένονται ανακατατάξεις και … καραμπόλες.

Με βάση τη διαδικασία, χθες ολοκληρώθηκε η κατάθεση ενστάσεων, οι οποίες και θα συζητηθούν τη Δευτέρα, ενώ οι αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης θα συνεδριάσει την Τρίτη, με την επίσημη ανακοίνωση των διευθυντών στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας να αναμένεται είτε την ίδια ημέρα, είτε μία ημέρα αργότερα, εκτός απροόπτου.

Στο μεταξύ, έχει υπάρξει έντονος σκεπτικισμός στους κύκλους των εκπαιδευτικών, τόσο ως προς την αξιοπιστία της διαδικασίας, όσο όμως και αναφορικά με την κατάρτιση και τη διοικητική επάρκεια των ανθρώπων που έκριναν συναδέλφους τους για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας. Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως τη «διευκόλυνση» μέσω της διαδικασίας της συνέντευξης, νεότερων κατά κανόνα στελεχών, που πρόσκεινται κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή που βρίσκονται πιο κοντά ιδεολογικά στα μέλη της επιτροπής.

Αντίθετος με αυτές τις φωνές, αλλά και τους ισχυρισμούς δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» και μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης, Γιώργος Μακράκης. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μακράκης εκφράζει από την αρχή τη διαφωνία του σε σχέση με τη διαδικασία της συνέντευξης, διευκρινίζει ότι συνολικά η διαδικασία κύλησε ομαλά.

«Θεωρώ πως οι συνεντεύξεις κρύβουν πολλούς κινδύνους σε σχέση με την αξιοπιστία της διαδικασίας, ωστόσο αφού υπήρχε απόφαση για την εφαρμογή τους, λάβαμε μέρος σε αυτές και θεωρούμε ότι η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο των συνεντεύξεων δεν υπήρξαν κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ αναφέρει ότι από τον πίνακα κατάταξης φαίνεται ότι σε πολύ υψηλές θέσεις βρίσκονται πρόσωπα τα οποία είτε ανήκουν είτε είναι φίλα προσκείμενα προς όλες τις κομματικές παρατάξεις.

«Το Συμβούλιο δεν κινήθηκε σε καμία περίπτωση με πολιτικά ή κομματικά κριτήρια και αυτό είναι εμφανές από τους τελικούς πίνακες κατάταξης» διευκρινίζει ο κ. Μακράκης.

Εντελώς αντίθετη άποψη ωστόσο έχει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νίκος Καζαντζάκης» και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, ο οποίος έχει πολύχρονη εμπειρία τόσο εκπαιδευτική, όσο όμως και διοικητική.

«Φάνηκε με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι στη διαδικασία των συνεντεύξεων, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, κάποια από τα διορισμένα μέλη της Επιτροπής λειτούργησαν κατʼ εντολή» τονίζει ο κ. Μπελαδάκης και προσθέτει: «Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο, πολλοί έμπειροι και καταξιωμένοι Διευθυντές να έχουν εύλογα παράπονα, αφού χτυπήθηκαν στη βαθμολογία από συγκεκριμένα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να ευνοηθούν άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε τη διοικητική, αλλά ούτε και την επιστημονική εμπειρία».

Ο κ. Μπελαδάκης εκφράζει τη θλίψη του για τη διαδικασία, αφού όπως τονίζει «για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τον παλιό κακό της εαυτό και δεν σεβάστηκε ανθρώπους με μακρόχρονη προσφορά στην εκπαίδευση».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, με τη νέα σχολική χρονιά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένονται μεγάλες αναταραχές στην εκπαίδευση. Με βάση τα νέα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό κάποιοι διευθυντές να χάσουν τις θέσεις τους, ενώ κάποιοι νεότεροι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν διοικητικές θέσεις, με δεδομένη όμως σε πολλές περιπτώσεις την εκ των προτέρων αμφισβήτηση από παλαιότερους και καταξιωμένους συναδέλφους τους.