«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει παρά μόνο από τους Έλληνες», αναφέρει στην «Π» ο Ηλίας Λογοθέτης«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει παρά μόνο από τους Έλληνες», αναφέρει στην «Π» ο Ηλίας Λογοθέτης

«Ό,τι βιβλία έχεις μικρός στο σπίτι σου δεν τα αποχωρίζεσαι ποτέ, ό,τι γεύση έχεις πάρει, ό,τι ανθρώπους έχεις γνωρίσει, ό,τι ποιητές έχεις διαβάζει, ό,τι μουσική έχεις αγαπήσει μικρός… πώς μπορεί να μην σε ακολουθήσει;».

Το παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του στην «Π» ο μοναδικός ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, ο οποίος συμμετέχει σε ένα αφιέρωμα για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, με έναν συνδυασμό απαγγελιών από τα σπουδαιότερα έργα του και ιδιαίτερων μουσικών ήχων και τραγουδιών από την πατρίδα του, την Κρήτη.

Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης».

Μαζί του θα είναι η Μαρία Ζαχαρή, ενώ συναντά στη σκηνή το μουσικό σχήμα ΕΡΑΝ.

Θα μας παρουσιάσετε μία ξεχωριστή εκδήλωση.

«Είναι πολύ μεγάλη ευτυχία για μένα που μετέχουμε σε αυτά τα δρώμενα. Αυτό το φοβερό συγκρότημα το γνωρίσαμε στην Αθήνα και συνδεθήκαμε πολύ, γιατί πιστεύουμε πως είναι από τα σημαντικότερα συγκροτήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ίσως ένα από τα σημαντικότερα της Κρήτης με τον μοντέρνο ήχο που έχουν. Παρόλο που είναι η Κρήτη μέσα στα τραγούδια τους, είναι ανανεωμένοι οι ήχοι της Κρήτης. Έχουμε κάνει μια σπουδή στα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και συνοδεύεται με μουσική.

Παίζουμε δώδεκα χρόνια «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού και έχουμε αποκτήσει μία ιερατική – θρησκευτική σχέση με το θέατρο. Μας έκανε να καταλάβουμε ότι, αν στη ζωή και την τέχνη δεν είναι τα πράγματα έτσι θρησκευτικά, δεν αξίζει τον κόπο. Κάθε φορά οι Νεοέλληνες θυμούνται κάποιον σε μία επέτειο, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα τη θρησκευτική τους πίστη και, όταν βλέπουν ψωμί και χρήμα, τρέχουν να κάνουν ταινίες για ένα μεγάλο πρόσωπο ή διάφορα ανεβάσματα έργων. Εμείς σεβόμαστε τον συγγραφέα, τον οποίο διαβάζουμε καθημερινά και όχι περιστασιακά. Είμαστε ευτυχισμένοι που διαφοροποιούμαστε λίγο από αυτά.

Τα κείμενα είναι διαλεγμένα με κόπο και συνείδηση, είναι ένα ταξίδι στον χωροχρόνο του Καζαντζάκη».

«Δεν είναι καθοδηγητές μας οι κονσέρβες των ιδεών που πασάρονται σήμερα, αλλά αυτοί που μόχθησαν, για να μπορείς εσύ χωρίς να κοπιάσεις να τους διαβάζεις. Ο Κρητικός στην καταγωγή και Έλληνας μαζί είναι ένα παράδειγμα λαμπρό».

Ο κόσμος έχει πολλά να μάθει σήμερα από τον Καζαντζάκη;

«Έχει πολλά να μάθει από τους ανθρώπους που κοπίασαν, που θυσίασαν χρόνο από τη ζωή τους, από τους πνευματικούς ανθρώπους που αυτή τη στιγμή σιωπούν. Ένα μεγάλο κομμάτι της κατάστασης που αυτή τη στιγμή η κοινωνία βρίσκεται- δεν είναι κρίση οικονομική- είναι ότι οι πνευματικοί άνθρωποι σιωπούν. Από τον Καζαντζάκη έχει κανείς να μάθει πάρα πολλά και κυρίως να σέβεται την ύπαρξή του και ότι το φοβερό αυτό κομμάτι που λέγεται ευτυχία είναι πολύ απλό πραγματάκι. Το συγκλονιστικό πράγμα που λέγεται ευτυχία είναι ένα πράγμα απλό και λιτοδίαιτο, ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, η βουή της θάλασσας. Συν τους αφορισμούς τους, συν το γεγονός ότι αγωνίστηκε να κατανοήσει ορισμένα πράγματα παγκόσμια, την υπαρξιακή του αγωνία αν υπάρχει Θεός ή όχι, να ελευθερωθεί από τον φόβο. Ενδιαφέρεται για την ανθρωπότητα, τα ταξίδια του ο διανοούμενος, στοχαστής, κοσμοπολίτης -λίγοι είναι οι κοσμοπολίτες-. Είναι καθοδηγητής μας. Δεν είναι καθοδηγητές μας οι κονσέρβες των ιδεών που πασάρονται σήμερα, αλλά αυτοί που μόχθησαν, για να μπορείς εσύ χωρίς να κοπιάσεις να τους διαβάζεις. Ο Κρητικός στην καταγωγή και Έλληνας μαζί είναι ένα παράδειγμα λαμπρό.

Δεν ξέρω τι διαβάζουν πια οι νέοι. Κουράστηκα να τους βλέπω με τα κινητά να κάθονται στο καφενείο μόνοι τους και έρημοι πίνοντας καφέδες απροσδιορίστου ποιότητας και τρώγοντας σουβλάκια με κρέας απροσδιορίστου προέλευσης.

Όταν διαβάσεις μικρός, συνεχίζεις να διαβάζεις, ό,τι βιβλία έχεις μικρός στο σπίτι σου δεν τα αποχωρίζεσαι ποτέ, ό,τι γεύση έχεις πάρει, ό,τι ανθρώπους έχεις γνωρίσει, ό,τι ποιητές έχεις διαβάζει, ό,τι μουσική έχεις αγαπήσει μικρός… πώς μπορεί να μην σε ακολουθήσει;

Μακάρι ο μεγάλος στοχαστής να λατρευτεί. Η Ελλάδα είναι αυτή που είναι, των μεγάλων ποιητών, των μεγάλων δημιουργών. Δεν νομίζω να κινδυνεύει παρά μόνο από τους Έλληνες».

Υπήρχαν, όμως, και νέοι θεατές που ξεχωρίσατε στο πλήθος;

«Η παράστασή μας, η συγκλονιστική αυτή παράσταση με μεγάλη σκηνική παρουσία, απέδειξε ότι υπάρχουν κρυμμένοι αυτοί οι νέοι, είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων. Αυτό δεν λέει τίποτα. Εγώ πιστεύω ότι η κοινωνία πρέπει να στηρίξει τα νέα της παιδιά. Η κοινωνία είναι πια σε μια κατάσταση αποβλάκωσης, αποχαύνωσης. Δείτε τι παρακολουθούν και τι βραβεύουν. Ο κάθε άνθρωπος εμπορεύεται τις ιδέες του και τον εαυτό του όπως θέλει. Μην νομίζετε ότι, επειδή έχουμε πολλά θέατρα και φεστιβάλ, υπάρχει και πολιτισμός. Πολιτισμός είναι η έκφραση του μέγιστου πολιτικού συστήματος.

Άκουσα ότι μια γριά μαζεύει φλούδες και τις ψήνει …Πολιτισμός είναι να μην υπάρχει αυτή η γριά, να τύχει κρατικής μέριμνας. Η κοινωνία τυφλώνεται και σιωπά σε αυτά πράγματα της καθημερινότητας. Ο πολιτισμός μιας χώρας είναι η καθημερινότητα, πώς επεμβαίνει να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων, αυτό είναι πολιτισμός».

Το μουσικό σχήμα ΕΡΑΝ αποτελούν οι Νεκτάριος Παχιαδάκης (λύρες και τραγούδι), Κυβέλη Σεργίου (τραγούδι και κρουστά), Νεκτάριος Μαρίνος (λαούτο, μπουλγαρί), Σκουμπάκης Μανώλης (σαντούρι, λαούτο).