Βροχή από καταγγελίες και διαμαρτυρίες στη ΔΕΥΑΗΒροχή από καταγγελίες και διαμαρτυρίες στη ΔΕΥΑΗ

«Απ΄ τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα» είναι το γενικότερο πνεύμα της νέας ανακοίνωσης της ΔΕΥΑΗ, που εκδόθηκε υπό την πίεση των τεράστιων προβλημάτων, που έχουν ανακύψει και έχουν μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή δεκάδων δημοτών. Η δημοτική επιχείρηση περιορίζεται να ερμηνεύσει τα οξύτατα προβλήματα υδροδότησης σε ολόκληρη τη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου, τα οποία διαχειρίζεται με την πρακτική της διανομής του “κόβω - δίνω”, ώστε να τροφοδοτούνται με το μαρτύριο της σταγόνας τα ψηλά σημεία της πόλης, που δοκιμάζονται αφάνταστα από την έλλειψη της ομαλής τροφοδοσίας νερού.

Στο μεταξύ, εντονότατες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την πλήρη αποδιοργάνωση του συστήματος υδροδότησης, που έχει σαν αποτέλεσμα να ζουν ένα απερίγραπτο βασανιστήριο χωρίς νερό στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Όλα τα ψηλά σημεία του Δήμου, Βασιλειές – Σύλλαμος, δυτικά προάστια, Μαραθίτης, όπως και η περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη, λόγω της έλλειψης νερού, καθώς αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τη λάτρα των σπιτιών τους και την προσωπική τους υγιεινή.

Όπως καταγγέλλουν με δηλώσεις τους στην «Π», αναγκάζονται, για να καλύψουν βασικές ανάγκες των σπιτιών τους, να μεταφέρουν νερό με κουβάδες από σπίτια που βρίσκονται σε χαμηλότερα σημεία. Ξαναζούμε σκηνικά από τη δεκαετία του ΄80, τονίζουν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για την απαράδεκτη κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.

Παράλληλα, τονίζουν ότι οι απαντήσεις που εισπράττουν από τη ΔΕΥΑΗ δεν φαίνεται να δίνουν διέξοδο σε σχέση με όλο αυτό που συμβαίνει, αφού περιορίζονται να προτάξουν επαναληπτικά τις καλές τους προθέσεις.

Στο μεταξύ, με σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΗ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται προβλήματα υδροδότησης σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Ηρακλείου (Βασιλειές – Σύλλαμος, δυτικά προάστια, Μαραθίτης).

Τα προβλήματα οφείλονται σε αυξημένη κατανάλωση, λόγω εποχής, αλλά και σε χρήση νερού ύδρευσης για άρδευση, αλλά και σʼ ελλιπή δίκτυα. Η ΔΕΥΑΗ, προκειμένου νʼ αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει διακοπτόμενη ροή στα δίκτυά της, με συνέπεια τη μείωση της διαθέσιμης πίεσης.

Έτσι “υψηλά” σημεία περιοχών υποφέρουν περισσότερο. Τα προβλήματα αυτά θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες, όμως η ΔΕΥΑΗ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ομαλοποίηση της υδροδότησης.

Καλούμε τους δημότες να μην καταναλώνουν άσκοπα το νερό στο πότισμα κήπων, πλύσιμο αυτοκινήτων κ.λ.π.) και γενικά να χρησιμοποιούν το πολύτιμο αυτό αγαθό με φειδώ».