Σε ενάμιση χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου ΗρακλείουΣε ενάμιση χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

Τη σύμβαση κατασκευής του νέου κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου υπέγραψε χθες ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ειρηναίου, και του περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και εκπροσώπων της σχολικής κοινότητας.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στον τομέα της σχολικής στέγης στο Μαλεβίζι, προϋπολογισμού μαζί με την αγορά του οικοπέδου 4.500.000 ευρώ περίπου, που μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Το νέο, βιοκλιματικό, τριώροφο δημοτικό σχολείο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα έχει δυναμικότητα 300 μαθητών, θα περιλαμβάνει 13 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο φαγητού, γραφεία διδασκόντων, ιατρείο, γυμναστήριο και 4 αίθουσες εργαστηρίων (φυσικών επιστημών, αισθητικής αγωγής, πληροφορικής και ξένων γλωσσών), ενώ στον περιβάλ- λοντα χώρο θα κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σχολείο που καλύπτει όλους τους κανονισμούς προσβασιμότητας, ενσωματώνει σ' ένα κτιριακό συγκρότημα όλες τις σχολικές δραστηριότητες (που σήμερα καλύπτονται σε δυο διαφορετικά κτίρια) και ενισχύει ουσιαστικά το αίσθημα συνοχής της μαθητικής κοινότητας.

Η ανέγερσή του θα γίνει σε οικόπεδο 3.000 τ.μ. περίπου στην οδό Ελευθερίας αρ. 49, το οποίο έχει αγοραστεί από τον Δήμο Μαλεβιζίου με ίδια έσοδα και με τη μερική οικονομική στήριξη και της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είπε πως «ένα ακόμη σχολείο στη Κρήτη είναι ένα από τα 10 σχολεία τα οποία έχουν εγκριθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί έγινε η δημοπράτηση, αναλαμβάνει ο ανάδοχος και εκτιμώ ότι σε 1,5 χρόνο θα είναι έτοιμο για να μπουν 300 παιδιά σε μια περιοχή που έχει μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης».

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του απʼ όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, τους αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών Άρη Σαλούστρο και Παιδείας Μ. Παπαδομανωλάκη, τον δημοτικό σύμβουλο Χ. Κουτσογιάννη, την αρχιτέκτονα μηχανικό Έρρ. Ζαχαριαδάκη η οποία εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και τον πολιτικό μηχανικό Γ. Σαλούστρο ο οποίος αφιλοκερδώς εκπόνησε τη στατική μελέτη του κτιρίου.

Από τις χαρακτηριστικές στιγμές της διαδικασίας, ένα στυλό που δώρισε στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη η κόρη του προέδρου της Τ.Κ. Γαζίου Γιάννη Κοτσιφού και μαθήτρια του δημοτικού σχολείου Ιωάννα, με την ευχή να υπογράψει πολλές συμβάσεις σχολικών κτιρίων.

Μαζί με το στυλό, η μικρή δώρισε στον περιφερειάρχη Κρήτης και μια ατζέντα με ένα «αίτημα» για δημιουργία μιας ακόμα παιδικής χαράς στο Γάζι, με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη να δεσμεύεται να το εξετάσει αμέσως, με τη συνεργασία και των υπηρεσιών του Δήμου.