Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2017, οι οποίες οργανώνονται επί 32 συναπτά χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Αικατερίνης της ομώνυμης συνοικίας της πόλης μας ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής
Κυριακή 16 Ιουλίου
08.00 Τέλεση Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία Αγίας Αικατερίνης, μετʼ αρτοκλασίας
Επιμνημόσυνη δέηση των αποβιωσάντων Τακτικών και Επίτιμων Μελών του Συλλόγου.
Των ιερών Ακολουθιών θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.
10.30 Εγκαίνια έκθεσης, με έργα όσων συμμετείχαν στα φετινά επιμορφωτικά τμήματα του συλλόγου, αγιογραφίας, ζωγραφικής, κοσμήματος και κοπτικής- ραπτικής.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τη Δευτέρα 17 μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουλίου, από τις 8 ως τις 9 το βράδυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της εκκλησίας.
Στην ίδια αίθουσα, τις ίδιες μέρες και ώρες, θα παραλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, που δεν χρειάζονται ψυγείο, για όσους επιθυμούν να στηρίξουν συνανθρώπους μας που χρήζουν βοήθειας.
Δευτέρα 17 Ιουλίου
20.45 *Προσέλευση κοινού
21.00 *Το Θέατρο Μορφές παρουσιάζει φέτος την παράσταση για παιδιά «Ραντεβού στην κιβωτό».
Ένα θεατρικό κείμενο που τη διασκευή έκανε η ίδια η σκηνοθέτρια Γιάννα Κεφάλα, βασισμένο στο παραμύθι του Ούλριχ Ούμπ με τίτλο «Στην κιβωτό στις 8».
Συγγραφή/Σκηνοθεσία: Γιάννα Κεφάλα, Σκηνογραφία: Άννα Χιλετζάκη.
Κοστούμια: Γιασμίν Τιμοτίγιεβιτς, Κινησιολογία/Χορογαφίες: Κων. Τσακιρέλης.
Ήχος/Φώτα: Νίκος Αρετάκης, Μουσική: Γιάννης Κοντάκης.
Παίζουν οι μουσικοί:Πιάνο: Γιάννης Παραουλάκης, Κιθάρα/Μπάσο: Ι. Κοντάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δομήνικος Ταβερναράκης, Τάσος Καϊσαρλής, Ρένα Πασπάτη, Σίμος Χριστοδούλου και Γιάννα Κεφάλα.
Τρίτη 18 Ιουλίου
20.45 *Προσέλευση κοινού
21.00 *Η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου παρουσιάζει φέτος τη θεότρελη κωμωδία της Λίλιαν Δημητρακοπούλου «Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ».
Διανομή με σειρά εμφάνισης: Γεωργία Μαυρογιάννακη, Στέλλα Κορνίλη, Νίκος Μανιάς, Κλεοπάτρα Βρεττού, Κωνσταντίνα Αγγελίδη, Μαρίνα Στεφανάκη, Μαρία Μακράκη, Αντώνης Βούρλος και Γιάννης Λαμπράκης.
Σκηνικά - Αντώνης Βούρλος. Επιμέλεια - ζωγραφική σκηνικού - Γιάννης Λαμπράκης.
Μουσική επιμέλεια - Μάνος Μανιάς, Κοστούμια - Ειρήνη Μιλαθιανάκη, Αφίσα - Γιάννης Λαμπράκης, Χορογραφία - Μαρία Φαρσάρη.
Τετάρτη 19 Ιουλίου
20.45 *Προσέλευση κοινού.
21.00 *Η βραδιά είναι αφιερωμένη στα επιμορφωτικά προγράμματα παραδοσιακής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και παραδοσιακών χορών που λειτούργησαν την περίοδο 2016-2017 στον πολιτιστικό σύλλογο με μεγάλη επιτυχία καθώς επίσης και στη βράβευση των μαθητών που αρίστευσαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά.
*Θα εμφανισθούν κατά σειρά παρουσίασης τα τμήματα κιθάρας, τα τμήματα παραδοσιακών οργάνων λύρας και μαντολίνου, και τέλος τα τμήματα παραδοσιακών χορών.
Αμέσως μετά, όπως έχει καθιερωθεί 32 συνεχή χρόνια, θα επιδοθούν οι έπαινοι στους μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αρίστευσαν κατά την φετινή σχολική χρονιά και έλαβαν τελική βαθμολογία πάνω από 18.
Επίσης θα επιδοθούν τα χρηματικά βραβεία στους δέκα πρώτους πρωτεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου και τους δέκα πρώτους του Λυκείου από τον μεγάλο ευεργέτη της συνοικίας μας , κ. Κ. Μπαντουβά, στη μνήμη του αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης καπετάν Μαν. Μπαντουβά, όπως έχει καθιερωθεί συνεχώς τα τελευταία 25 χρόνια.
Τέλος θα τιμηθούν τα παιδιά που διακρίθηκαν σε διάφορους άλλους τομείς, όπως αθλητικούς, μουσικούς, κοινωνικούς, μαθητικούς, εργασιακούς κ.ά. και κατοικούν στην συνοικία Αγίας Αικατερίνης. Συγκεκριμένα θα γίνει η βράβευση ενός παγκόσμιου πρωταθλητή, που απέσπασε το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα KickBoxing που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας πριν μερικούς μήνες.
Στη συνέχεια η εξαιρετική νεανική χορευτική ομάδα του Βασίλη και του Γιώργου Κουντούρη, που τιμούν τα φετινά «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», θα παρουσιάσουν με την έμφυτη δεξιοτεχνία και αυθόρμητη λεβεντιά που τους διακρίνει, κρητικούς παραδοσιακούς χορούς κάθε εποχής και περιοχής. Το χορευτικό του Β. και Γ. Κουντούρη θα το συνοδεύει το μουσικό συγκρότημα του γνωστού καλλιτέχνη και μουσικοδιδασκάλου της κρητικής μουσικής και κατοίκου της περιοχής κ. Ελευθ. Ψαράκη, μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες-μαθητές του.
Τέλος θα επιδοθούν από τους υπεύθυνους των επιμορφωτικών τμημάτων αγιογραφίας, ζωγραφικής, κοσμήματος, παραδοσιακών χορών, παραδοσιακών οργάνων λύρας και μαντολίνου, κιθάρας, πληροφορικής, κοπτικής/ραπτικής, αγγλικών, μελισσοκομίας και ψυχοσυναισθηματικής υγείας, οι βεβαιώσεις παρακολούθησης όσων τακτικά συμμετείχαν στα επιμορφωτικά προγράμματά μας της περιόδου 2016-2017, τα οποία οργάνωσε και λειτούργησε ο πολιτιστικός σύλλογός, με την στήριξη και της Περιφέρειας Κρήτης.
Η βραδιά θα κλείσει με κρητική μουσική για όσες και όσους θέλουν να χορέψουν και να διασκεδάσουν, προσφορά του μουσικοδιδασκάλου Ελευθερίου Ψαράκη μετά των συνεργατών-μαθητών του.
Πέμπτη 20 Ιουλίου
20.45 *Προσέλευση κοινού.
21.00 *Ο σύλλογος, με τη συμπλήρωση φέτος 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, αφιερώνει τη σημερινή μέρα των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ, για να τιμήσει τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, τον στοχαστή, τον φιλόσοφο, τον πολιτικό, τον ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.
Ο πρόεδρος του μουσείου “Ν. Καζαντζάκης”, κ. Μιχάλης Ταρουδάκης, θα παρουσιάσει την ομιλία "Νίκος Καζαντζάκης - Λογοτέχνης ή Φιλόσοφος ;".
Μετά τον χαιρετισμό του κ. ΜιχάληΤαρουδάκη και πριν την προβολή της ταινίας, θα επιδοθούν οι έπαινοι και αναμνηστικά δώρα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εισήχθησαν πέρσι στα Α.Ε.Ι και κατοικούν στη περιοχή, όπως έχει καθιερωθεί 32 χρόνια τώρα.
Το αφιέρωμα στον Ν. Καζαντζάκη ολοκληρώνεται με την προβολή της εξαιρετικής κινηματογραφικής ταινίας που άφησε εποχή «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και απέσπασε πολλούς επαίνους.
Παρασκευή 21 Ιουλίου
20.45 *Προσέλευση κοινού.
21.00 Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου Ηρακλείου θα παρουσιάσει σε διασκευή την αγαπημένη, διαχρονική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου "Υπάρχει και Φιλότιμο".
Συντελεστές της παράστασης: Ειρήνη Βλαχάκη, Κατερίνα Μουλακάκη, Χριστίνα Μαραγκάκη, Σπύρος Σφακιανάκης, Κώστας Σταυρουλάκης, Νικολέτα Σταυρουλάκη, Θανάσης Μαρτίνης, Βαγγέλης Μαραγκάκης, Δημήτρης Σταυρουλάκης, Πέλα Σηφάκη, Μαρίνα Τζωρακολευτεράκη, Ναυσικά Μαστραντωνάκη, Κατερίνα Τσίγκα, Παναγιώτης Μπρόκος, Νάσια Μπουμπουράκη, Μανώλης Μαστραντωνάκης, Στέλιος Ξενάκης, Θέμης Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Σταυρουλάκης, Μανώλης Μαστραντωνάκης, Σπύρος Τάφα, Νικολέτα Σταυρουλάκη.
Χορός-χορογραφίες: Χριστίνα Μαραγκάκη, Ειρήνη Περδικάκη.
Τραγούδι: Χριστίνα Μαραγκάκη, ήχος: Ευθύμης Ανδρώνης, φωτισμός: Θεόφιλος Μπρόκος.
Σκηνικά: Μ. Χαρκούτση, σκηνοθεσία: Άννα Μαυρομάτη.
Οι εκδηλώσεις καθημερινά θα πραγματοποιούνται στο πάρκο μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Ώρα έναρξης 9μ.μ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.