Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ η 18χρονη Αγγλίδα Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ η 18χρονη Αγγλίδα

Του Θάνου Περβολαράκη

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται από προχθές το μεσημέρι στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ μια 18χρονη κοπέλα από το Πρέστον της Αγγλίας μετά από τη χρήση του λεγόμενου «αέριου του γέλιου», το οποίο πωλείται ελεύθερα σε τουριστικές περιοχές για τη διασκέδαση των νεαρών θαμώνων νυχτερινών κέντρων.

Η 18χρονη Έμιλυ Α., όπως προκύπτει από τις καταθέσεις φίλων της στην Αστυνομία, κατανάλωσε, όπως κι εκείνες, το ναρκωτικό “hippy crack”, το οποίο αγόρασαν από μπαρ των Μαλίων, όπου διασκέδαζαν.

Η νεαρή Αγγλίδα, λίγη ώρα μετά την εισπνοή του αερίου προχθές το βράδυ, είπε στις φίλες της ότι δεν αισθάνεται καλά και έφυγε για να πάει στο ξενοδοχείο όπου έμεναν. Σύμφωνα με τις περιγραφές, η άτυχη κοπέλα, όταν επέστρεψαν οι φίλες της, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, κρύωνε και δεν είχε επικοινωνία με το περιβάλλον.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μαλίων, όπου κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο εφημέρευε. Αμέσως οι γιατροί διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Η Έμιλυ Α, η οποία περιγράφεται ως μια μικροκαμωμένη κοπέλα, ήρθε πριν λίγες ημέρες με τις φίλες της στην Κρήτη και επρόκειτο να αναχωρήσουν προχθές. Τα μέλη της παρέας της μετά την κατάθεση που έδωσαν στην Αστυνομία αναχώρησαν για την Αγγλία, ενώ στην Κρήτη έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς της.

Αστυνομικοί πάντως που ασχολούνται με την υπόθεση τονίζουν ότι τα χέρια τους είναι «δεμένα», αφού το αέριο γέλιου δεν είναι παράνομο, παρά το γεγονός ότι ευθύνεται για ανάλογα περιστατικά στο εξωτερικό.

Οίδημα στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 18χρονη έφτασε στο ΠΑΓΝΗ με διαιρετική συμπεριφορά. Από τις εξετάσεις που της έγιναν βρέθηκε καθολικό οίδημα στον εγκέφαλο.

Το αέριο γέλιου και η ζαχαροπλαστική

Η επίσημη ονομασία του αερίου του γέλιου είναι «πρωτοξείδιο του αζώτου» ή «ιλαρυντικό αέριο» και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια για τη χαλαρωτική επίδρασή του. Το αέριο του γέλιου εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα, από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο. Το πρωτοξείδιο του αζώτου είναι γνωστό και για πολλούς άλλους λόγους. Οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν. Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους. Ο περισσότερος κόσμος το εισπνέει όμως μέσα από ένα μπαλόνι για να σπάσει πλάκα και να περάσει ωραία.

Πριν από λίγα χρόνια το έβρισκες σχεδόν παντού στη Βρετανία. Στο Λονδίνο μάλιστα υπήρχαν κλαμπ που το χρησιμοποιούσαν ως κράχτη. Ωσπου πέθανε κάποιος με ένα τέτοιο κουτί δίπλα του και δημιουργήθηκε πανικός. Το γεγονός ότι το θύμα είχε περάσει μια σακούλα στο κεφάλι του για να αυξήσει την επίδραση του αερίου πέρασε μάλλον... απαρατήρητο! Το θύμα πέθανε από έλλειψη οξυγόνου και όχι από την εισπνοή του αερίου. Συνέπεια αυτού ήταν να αρχίσει να σπανίζει στα μπαρ.

Αν και σπάνια έχουν καταγραφεί θάνατοι από τη χρήση του αερίου, γιατροί εκτιμούν ότι η τακτική χρήση του μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει τον νωτιαίο μυελό, να επηρεάσει τη σύσταση του αίματος και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε βραχυπρόθεσμη βάση μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια καρδιολογικά προβλήματα.