Η αρχή γίνεται απόψε από το φρούριο του Κούλε Η αρχή γίνεται απόψε από το φρούριο του Κούλε

Με δημόσια ανάγνωση του βιβλίου «Ταξιδεύοντας Αγγλία» ξεκινά απόψε στις 8 στο φρούριο του Κούλε το Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου «Ταξιδεύοντας… Αγγλία».

«[…]κι όλα σου τα νεύρα, μέσα στη ύπουλη τούτη επικίντυνη σιωπή, τινάζουνται και προσπαθούν να πιάσουν το άπιαστο. Μα μια σιωπή εδώ τίμια, άδολη, χωρίς ήχο, αναπαυτική, που αλείφει με μέλι πηχτό τα μελίγγια. «Τούτη είναι η Αγγλία; Τούτη είναι η Αγγλία;» φώναζα μέσα μου ξαφνιασμένος […]»

Αυτήν την Αγγλία που ξαφνιάζει τον Νίκο Καζαντζάκη θα προσπαθήσει να κατανοήσει το κοινό μέσα από τα κείμενά του στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της βρετανικής πρεσβείας.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Θα παρουσιαστούν (20.30-20.45) επιλεγμένα αποσπάσματα από το «Ταξιδεύοντας Αγγλία», εκτελεσμένα σε μορφή χορικού, σε σύλληψη-σκηνοθεσία: Γιωργή Τσαμπουράκη. Τίτλος της δράσης είναι «Τι είναι αυτός ο πηλός που 'τονε λέμε άνθρωπο;».

Η Νίκη Τρουλλινού (20.45-21.00) ταξιδεύει το κοινό στη χώρα του Σαίξπηρ μέσα από το βλέμμα κα την πένα του Νίκου Καζαντζάκη.

Θα ακολουθήσουν (21.00-23.00) αναγνώσεις.

Την εκδήλωση συντονίζει η εκπ/κός Μαριλένα Μηλαθιανάκη.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Από αύριο, Πέμπτη 13 Ιουλίου, πέραν των κεντρικών εκδηλώσεων στη Μυρτιά, θα βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη:

Έκθεση φωτογραφίας «Η μηχανή έφαε τη γη» σε συνεργασία με την ΕΦΕΚ. Επιμέλεια: Μανόλης Παπαδάκης, Άννα Μαχαιριανάκη. Επιλογή κειμένων: Βικτωρία Ταρουδάκη.

Η δράση «Shakespeare on the Road» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 14 και την Κυριαή 16 Ιουλίου. Επιμέλεια δράσης: Πέτρος Μαυροματίδης. Θα υπάρξει προβολή «Αγγλία: μια αφηγηματική περιήγηση»: δημιουργικό – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δαγκλής (αρχιτέκτων-CG artist), Κατερίνα Ζουμάκη (αρχιτέκτων). Επιμέλεια περιεχομένου: Έφη Κεφαλάκη.

«Ο Σαίξπηρ διαβάζει Σαίξπηρ» θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη, την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουλίου.

Ερμηνεία: Πέτρος Μαυροματίδης. Κοστούμι: Γιάννης Μετζικώφ.

…στην πράσινη ακίντυνη ζούγκλα με τις γαλάζιες φωλιές: Συμμετοχική performance: Παρασκευή 14, Σάββατο 15, Κυριακή 16 Ιουλίου: 18.30-20.30. Σύλληψη – επιμέλεια – ερμηνεία: Βίκη Χρηστάκη. Ατμόσφαιρα Αγγλίας… Γωνιές και δρομάκια της Μυρτιάς μάς μεταφέρουν στη Βροχερή Λόντρα του Νίκου Καζαντζάκη.

Υπαίθριες Εικαστικές Εγκαταστάσεις: Σύλληψη – σκηνογραφικός σχεδιασμός– επιμέλεια: Άννα Μαχαιριανάκη. Εικαστικές κατασκευές: Άννα Χιλετζάκη.

Παιδική ζώνη: Καθημερινά στη Μυρτιά 6μ.μ.-8μ.μ. ο μικροί επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» στην Αγγλία του Καζαντζάκη μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια, κατασκευές, εκπαιδευτικά προγράμματα και εξερευνήσεις!

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, δωρεάν μεταφορά με το ΚΤΕΛ (Σταθμός Λιμάνι Ηρακλείου) καθημερινά 7.30μ.μ. και επιστροφή. Τα ΕΛΤΑ προσφέρουν τη δυνατότητα να σφραγίσει κανείς την καρτ ποστάλ του με τη συλλεκτική σφραγίδα του Φεστιβάλ και να την ταχυδρομήσει δωρεάν από το Βασιλικό Ταχυδρομείο.

Πληροφορίες στο 2810 741689, στο [email protected], http:// www.kazantzaki.gr/, facebook.com/kazantzakis.traveling.