Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Έως αργά τη νύχτα συνεχιζόταν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου η δίκη για τη δολοφονία του 58χρονου κτηνοτρόφου Ανδρέα Κανάκη από το Μπιτζαριανό, ο οποίος έπεσε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι. Αιτία αυτής της αιματοχυσίας στάθηκαν για μία ακόμα φορά οι αντιδικίες και οι προστριβές για τα βοσκοτόπια. Τα βοσκοτόπια που στην Κρήτη έχουν κλείσει δεκάδες σπίτια. Άνθρωποι έχουν μπει στο χώμα, άλλοι στην φυλακή, οικογένειες έχουν «ξεριζωθεί»…

Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Α. Κανάκη κάθισε στο εδώλιο 56χρονος κοντοχωριανός του, ο οποίος επιπλέον αντιμετωπίζει και την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος 32χρονου κτηνοτρόφου. Ο νεαρός ήταν φίλος του θύματος και έβοσκε τα πρόβατά του στον βοσκότοπο του Κανάκη. Ο 32χρονος υποστηρίζει ότι αφού ο κατηγορούμενος πυροβόλησε τον 58χρονο, τον σημάδεψε με το όπλο και άρχισε να πυροβολεί εναντίον του. Εκείνος άρχισε να τρέχει και να κάνει ζικ-ζακ. «Εκείνη τη στιγμή πετούσα, δεν έτρεχα» είπε στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, ο κατηγορούμενος τούς απείλησε λέγοντας: «Σήμερα θα πεθάνετε όλοι».

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, το θύμα και ο κατηγορούμενος είχαν χρόνια προστριβές για τα βοσκοτόπια. Η αδελφή του θύματος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το 1993 ο κατηγορούμενος είχε χτυπήσει τον αδελφό της με μία μαγκούρα και του είχε συνθλίψει το χέρι. «Επτά μήνες έκανε να εργαστεί». Ανέφερε ακόμα ότι την Πρωτομαγιά του 2015 ο κατηγορούμενος είχε απειλήσει τον αδελφό της μπροστά στα μάτια της. «Τι έχεις και τα βάζεις με τον αδελφό μου;» τον ρώτησα. «Θα τον σκοτώσω» μου είπε κουνώντας το δάκτυλο του. «Του είχα πει να πάει στην Αστυνομία, όμως είχε καλή ψυχή και δεν τα ήθελε αυτά».

Η ίδια με βουρκωμένα μάτια ανέφερε ότι ο αδελφός της προσπαθούσε να επιβιώσει. «Αυτόν τον αδελφό είχα. Ήταν ο αέρας μου».

Τι συνέβη στον βοσκότοπο

Τι ακριβώς συνέβη στον βοσκότοπο τη μοιραία ημέρα, τι προηγήθηκε των πυροβολισμών, πόσοι και ποιοι ήταν παρόντες, ήταν ζητήματα που απασχόλησαν την ακροαματική διαδικασία και αποτέλεσαν σημεία-τριβής μεταξύ των αντίδικων πλευρών.

Κατά την πολιτική αγωγή, την οποία εκπροσωπεί ο δικηγόρος Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο κατηγορούμενος έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε τον Κανάκη, χωρίς να έχει προηγηθεί συμπλοκή. Βρέθηκε απέναντί του, τον σημάδεψε και τον πυροβόλησε. Μάλιστα ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής αναφέρθηκε στον αψίθυμο χαρακτήρα του 56χρονου αλλά και σε περιστατικά του παρελθόντος στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει, όπως ανέφερε.

Κατά την υπεράσπιση, την οποία εκπροσωπούν οι συνήγοροι Γιώργος Στειακάκης, Αλεξάνδρα Σπανάκη και Γιώργος Κομισόπουλος, υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα στον Κανάκη και στον 56χρονο, πιάστηκαν στα χέρια, με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει το περίστροφο και να τραυματίσει τον 58χρονο θανάσιμα. Υποστηρίζεται ακόμα ότι υπήρξε και τέταρτο πρόσωπο από την άλλη πλευρά, η παρουσία του οποίου αποκρύπτεται σκοπίμως.

Το πρόσωπο αυτό κλήθηκε στο δικαστήριο και διέψευσε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. «Δεν ξέρω γιατί με ενέπλεξε ο κατηγορούμενος. Δύο φορές τον έχω δει στη ζωή μου».

«Αυτός είναι, ήταν εκεί!» πετάχτηκε πάνω ο κατηγορούμενος, ο οποίος ορκιζόταν στα τρία του παιδιά. «Και εγώ ορκίζομαι ότι δεν ήμουν εκεί» υποστήριξε ο μάρτυρας.

«Αν είχαν «ανοίξει» οι επικοινωνίες (είχε γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου) δεν θα καθόμασταν εδώ να κυνηγάμε φαντάσματα» διαμαρτυρήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Ο νεαρός εργάτης που ήταν επίσης παρών στο σκηνικό της αιματοχυσίας κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι ο κατηγορούμενος πυροβόλησε τον Κανάκη, ο οποίος έπεσε κάτω, και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί προς τον 32χρονο που έτρεχε. «Γύρισε και με κοίταξε. Σήκωσε τα γυαλιά που φορούσε και μου είπε: «Πες του ότι μόλις βγω, θα τον σκοτώσω». Η κατάθεση του μάρτυρα προκάλεσε αρκετές εντάσεις μεταξύ των αντίδικων πλευρών, με την υπεράσπιση να του καταλογίζει ότι άλλα έλεγε προανακριτικά και άλλα λέει στο δικαστήριο.

Για παράδειγμα, ο μάρτυρας είχε καταθέσει προανακριτικά ότι θύμα και κατηγορούμενος «πιάστηκαν στα χέρια». Χθες κατέθεσε ότι δεν υπήρξε πάλη. Και όταν ερωτήθηκε σε σχέση με την προανακριτική του κατάθεση, υποστήριξε ότι εννοούσε «πιάστηκαν στις κουβέντες».

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή του 56χρονου σύμφωνα με το κατηγορητήριο.