Της Κατερίνας Μυλωνά

Έσπασε όλα τα κοντέρ η Παρασκευή Σηφάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, με 19660 μόρια και τώρα βάζει πλώρη για την Ιατρική Κρήτης. «Είναι μια σχολή που προσφέρει πολλές επιλογές και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ένα πολύ καλό Ίδρυμα», αναφέρει η ίδια. Κατάφερε να κόψει το νήμα στο Ηράκλειο με πολύ διάβασμα από μικρή ηλικία, δεν άφησε κενά από τα προηγούμενα χρόνια και θεωρεί πως αν δεν είχε τις κατάλληλες βάσεις δεν θα είχε πετύχει το στόχο της. Στερήθηκε κάποια χόμπι, όπως την αγαπημένη της κιθάρα, αλλά άξιζε τον κόπο. Η Παρασκευή αναφέρει πως αν στο μέλλον έβλεπε ότι δεν υπήρχε προοπτική να βρει δουλειά στην Ελλάδα, τότε θα ετοίμαζε τις βαλίτσες της για το εξωτερικό.

Η πρώτη επιλογή της Μαρίας Γαλανάκη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, είναι η Ιατρική στο Ηράκλειο. Θέλει να ασχοληθεί με το κομμάτι της έρευνας και θεωρεί πως η συγκεκριμένη σχολή θα της ανοίξει πολλούς δρόμους. «Όπως και πολλά άλλα παιδιά, διάβαζα πολύ, στερήθηκα κάποια πράγματα, εξωσχολικές δραστηριότητες, έκανα πολλές ασκήσεις αλλά ήμουν και τυχερή», αναφέρει. Σημειώνεται πως συγκέντρωσε 19230 μόρια.

Θεωρεί πολύ πιθανό κάποια στιγμή να φύγει από τη χώρα και να αναζητήσει την τύχη της αλλού, κάπου που θα προσφέρονται περισσότερες ευκαιρίες και οι θέσεις εργασίας δεν θα είναι τόσο περιορισμένες.

Με 19166 μόρια, ο Αντώνης Βελιδάκης, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου, έχει εξασφαλίσει μία θέση στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Προτιμά τη συγκεκριμένη σχολή καθώς θεωρεί ότι έχει προοπτικές και του προσφέρει πολλές διεξόδους, όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση. «Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα», αναφέρει.

Ο Αντώνης παραδέχεται πως έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο να φύγει στο εξωτερικό, δεν είναι, όμως, προτεραιότητά του. Θα εγκαταλείψει τη χώρα μας, μονάχα στην περίπτωση που δεν θα καταφέρει να βρει μια θέση στην ελληνική αγορά εργασίας.

Το μυστικό, όπως λέει, της επιτυχίας του είναι το διάβασμα, ενώ για μία χρονιά χρειάστηκε να μην ασχοληθεί με καμία άλλη δραστηριότητα, «μία χρονιά προσπαθείς να προσπεράσεις τον εαυτό σου», αναφέρει.

Ανάμεσα στην Ιατρική Ηρακλείου και Αθήνας είναι ο Νικόλας Μαστοράκης, από το 8ο Λύκειο, με 19.027 μόρια. «Είναι το μοναδικό επάγγελμα που θα μπορούσα να κάνω στη ζωή μου. Μου αρέσει να βοηθάω άλλους ανθρώπους. Δεν υπάρχει κάποιος γιατρός στην οικογένεια, είναι μία καθαρά δική μου επιλογή», αναφέρει. Το εξωτερικό το σκέφτεται μονάχα για κάποιο μεταπτυχιακό, όχι για να εργαστεί μόνιμα εκτός Ελλάδας.

Το «μυστικό» του ήταν το συστηματικό διάβασμα, ενώ δε χρειάστηκε να κάνει θυσίες, πήγαινε βόλτα και συνέχισε να αθλείται. Μονάχα τους δύο τελευταίους μήνες στερήθηκε κάποια πράγματα, χωρίς να το μετανιώσει όμως.

«Διάβαζα αρκετά, όπως έκανε και όλη η παρέα μου. Θέσαμε υψηλούς στόχους, όλοι μαζί προσπαθούσαμε», αναφέρει ο Γιάννης Φουκαράκης, από το 8ο Λύκειο, με 19227 μόρια. Συνήθιζε να βλέπει τους φίλους του κάθε Σαββατοκύριακο κι έτσι φόρτωνε τις μπαταρίες του για το διάβασμα που θα ακολουθούσε.

Με γονείς γιατρούς, δεν θα μπορούσε να επιλέξει άλλο δρόμο, έτσι ετοιμάζεται να δηλώσει ως πρώτη του επιλογή την Ιατρική Αθηνών.

Στο εξωτερικό θα ήθελε να πάει για μεταπτυχιακές σπουδές αλλά προτιμά να εργαστεί μόνιμα στην Ελλάδα.