Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ανατρεπτικές εξελίξεις στη ΔΕΠΤΑΗ, καθώς με χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καρατομήθηκε ο τεχνικός διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης Παναγιώτης Αναστασάκος. Η εισήγηση για την απομάκρυνση του κ. Αναστασάκου από τη θέση του έγινε από τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ κ. Μηνά Καπετανάκη, με αφορμή τη δημοσίευση επιστολής του τεχνικού διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης στην εφημερίδα μας με τον τίτλο «Ποιος κυβερνά αυτή την πόλη». Το όλο θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία από την οποία απείχε ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» κ. Λυγερός. Με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά ο κ. Αναστασάκος αποφασίστηκε να καθαιρεθεί από τη θέση του τεχνικού διευθυντή και να μετακινηθεί στη διεύθυνση προγραμματισμού και ανάπτυξης.

Τα καθήκοντα του τεχνικού διευθυντή αναλαμβάνει προσωρινά η κ. Ειρήνη Κανατέλια. Ωστόσο στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής είναι να προωθήσει μια πιο μόνιμη λύση, είτε μέσα από την προκήρυξη ενός δημόσιου διαγωνισμού είτε μέσα από την μετακίνηση ενός δημοτικού υπαλλήλου στη ΔΕΠΤΑΗ.

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης

Μια επιστολή του κ. Π. Αναστασάκου στη χθεσινή «Π» με τίτλο «Ποιος κυβερνά αυτή την πόλη» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη δημοτική αρχή, που εδώ και μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η πολύκροτη υπόθεση του Πολιτιστικού Κέντρου. Την ίδια ώρα που το μεγάλο έργο διανύει μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις σε σχέση με την υλοποίησή του, βρίσκεται σε εξέλιξη μια οξύτατη αντιπαράθεση της διαπαραταξιακής επιτροπής παρακολούθησης του Πολιτιστικού Κέντρου με τον τεχνικό διευθυντή της ΔΕΠΤΑΗ.

Μάλιστα το όλο θέμα τέθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκε η ομόφωνη αντίδραση της διαπαραταξιακής επιτροπής για τους χειρισμούς του τεχνικού διευθυντή ο οποίος επέλεξε να μην είναι παρών για να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Σκληρή επίθεση έγινε στο πρόσωπο του κ. Αναστασάκου και από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και συγκριμένα από τους «Ενεργούς Πολίτες» και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί, με αφορμή μάλιστα και το εξώδικο που έστειλε ο κ. Αναστασάκος στο μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής παρακολούθησης κ. Κώστα Ξυλούρη, ο δήμαρχος Ηρακλείου είχε συγκαλέσει τις προηγούμενες μέρες σύσκεψη στο γραφείο του. Εκεί έγινε μια προσπάθεια από τον κ. Λαμπρινό να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο πλευρών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεργαστούν, αφού ζητούμενο και κοινός στόχος όλων είναι το έργο να προχωρήσει.

Παρά το γεγονός ότι δόθηκαν δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές ότι θα πέσουν οι τόνοι, στην πορεία αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Η σταγόνα που φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι για τη δημοτική αρχή ήταν η επιστολή του κ. Αναστασάκου στην «Π» με τίτλο «Ποιος κυβερνά αυτή την πόλη», πυροδοτώντας τις διαδικασίες για την καθαίρεση του. Στελέχη της δημοτικής αρχής τόνιζαν στην «Π» ότι «ενώ έχουν δεχτεί δεκάδες εισηγήσεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου για την απομάκρυνση του κ. Αναστασάκου μετά την απένταξη του Πολιτιστικού αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν μέσα από τα πορίσματα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, είχε υποστηριχθεί στη θέση του.

Ωστόσο η στήριξη της δημοτικής αρχής στο πρόσωπό του, όπως λέγεται από την παράταξη της πλειοψηφίας, φαίνεται ότι δεν εκτιμήθηκε από τον ίδιο, αφού δεν έλαβε υπόψη του την παράκληση του δημάρχου να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις και όλοι μαζί να εργαστούν για το πώς θα προχωρήσει η κρίσιμη υπόθεση του Πολιτιστικού Κέντρου που είναι και το ζητούμενο. Έτσι, κρίθηκε επιζήμια η παραμονή του στη θέση αυτή, αφού δεν βοηθά στην εξέλιξη του Πολιτιστικού Κέντρου». Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκε η διαδικασία για την καθαίρεση του κ. Αναστασάκου, για τον οποίο ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μ. Καπετανάκης μίλησε με θερμά λόγια για την προσφορά του συνολικά στη δημοτική επιχείρηση και ειδικά για την καθοριστική συμβολή του στην εξέλιξη του έργου του Πολιτιστικού.