Από τα τελευταία επεισόδια στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στο δημοτικό πάρκινγκ της λ. ΙκάρουΑπό τα τελευταία επεισόδια στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στο δημοτικό πάρκινγκ της λ. Ικάρου

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Την αρχή μιας μεγάλης επιχείρησης έξωσης όλων των Ρομά, από τους υπό σύσταση καταυλισμούς σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης σηματοδοτεί η χθεσινή συντονισμένη επέμβαση σε επτά σημεία του Ηρακλείου. Προσαγωγές, επιβολές προστίμων και αυστηρές συστάσεις σε όσους ζουν στους καταυλισμούς ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής επιχείρησης, που, όπως διαβεβαιώνει ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέχρι να απελευθερωθούν οι πλατείες και οι κοινόχρηστοι χώροι από τις παράνομες καταλήψεις.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή του Λάκκου μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες περίοικων, οι οποίοι κάνουν λόγο για παραβατικές συμπεριφορές και εξαθλίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων ζουν εκεί.

Η επιχείρηση

Με μια συντονισμένη επιχείρηση, τον γενικό συντονισμό της οποίας είχε η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου συνεπικουρούμενη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, την Άμεση Δράση, την ομάδα ΔΙΑΣ, το Τμήμα Τάξης και τη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε επτά διαφορετικά σημεία της πόλης. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν η λεωφόρος Ικάρου στο ύψος του πάρκινγκ κάτω από το άγαλμα Βενιζέλου, όπου τις προηγούμενες μέρες είχε σημειωθεί συμπλοκή μεταξύ των Ρομά και κάηκε ένα αυτοκίνητο. Επίσης ελέγχθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη – Καψαλάκη όπως επίσης και στην οδό Χριστ.Ξυλούρη – πίσω από το γήπεδο του Εθνικού.

Ο τέταρτος χώρος που ελέγχθηκε ήταν δίπλα στο LIDL κοντά στην οδό Καλλέργη 5. Αντίστοιχα έλεγχοι έγιναν στην οδό Λουκά Πετράκη και Αθ. Καμπέλη (πάρκινγκ πίσω από το Τζάμπο). Ακόμα ελέγχθηκε η περιοχή στην οδό Σπ.Μουστακλή στον σταθμό του ΕΚΑΒ στο Παγκρήτιο Στάδιο και τέλος το κλιμάκιο επισκέφθηκε ένα ακόμα χώρο κοντά στην οδό Αρκαδίας και κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μ.Παττακό, εκκενώθηκαν οι χώροι στο πάρκινγκ της λ. Ικάρου στο Τζάμπο στον Ξηροπόταμο, στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη και στο Παγκρήτιο. Όλοι οι χώροι ελέγχθηκαν, έγιναν έρευνες, ενώ έγιναν και πέντε προσαγωγές στο Αστυνομικό Μέγαρο. Παράλληλα βεβαιώθηκαν έξι πρόστιμα καθαριότητας και τρία πρόστιμα για παράνομο πλανόδιο εμπόριο. Ο στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με τον κ. Παττακό, ήταν η αποκατάσταση της τάξης, της ασφάλειας και η απομάκρυνση των καταπατητών των δημόσιων και δημοτικών χώρων υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχιστούν.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχεται το ερώτημα που προκύπτει είναι τώρα πώς θα γίνει η διασφάλιση των χώρων, καθώς θεωρείται περίπου βέβαιο και από τους αστυνομικούς πως, παρά την απομάκρυνση, ομάδες από τους Τσιγγάνους θα επιχειρήσουν εκ νέου εγκατάσταση. Ο προβληματισμός αυτός εστιάζεται κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στο πάρκινγκ Καστρινάκη όπου παρά τις αυστηρές συστάσεις που έγιναν καταγράφονται δυσκολίες στην απομάκρυνση του πληθυσμού των Ρομά που ζουν στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο κ. Παττακός, θα συνεχιστούν οι έλεγχοι, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας στους πολίτες σε σχέση με την προστασία των κοινόχρηστων χώρων.