Του Γιάννη Σπανάκη

Κάτι καλό γίνεται για 4η συνεχή χρονιά στο δημοτικό πάρκο «Παναγιωτάκη» στην Επισκοπή, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης Aegean Arts. Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 4 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Τέταρτη μπορεί να μην είναι εμπορικές, αλλά αποτελούν πολυτέλεια, ακόμα και για αστικές περιοχές.

Το να μπορείς νʼ ακούσεις κορυφαίους πιανίστες και άλλους σολίστ, Έλληνες και ξένους, και νʼ απολαύσεις μουσική δωματίου, κονσέρτα και ρεσιτάλ μέσα στο μαγευτικό χώρο του πάρκου δεν είναι και λίγο πράγμα. Κάποιοι τα ψάχνουν μανιωδώς και εσύ ο κάτοικος της Επισκοπής και του Ηρακλείου τα έχεις στα πόδια σου και δωρεάν.

Όμως ένα τέτοιο φεστιβάλ δεν στήνεται στο πόδι και για την επιτυχία του πρέπει να δουλέψει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, εμφανώς και αφανώς, για πολλές ημέρες. Μπορεί η «ψυχή» του φεστιβάλ να είναι η Τζούλυ Καψετάκη, μια Βρετανίδα παντρεμένη στα μέρη μας, αλλά χωρίς τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Επισκοπής, την Περιφέρεια και τον Δήμο Χερσονήσου, που στηρίζουν και συνδιοργανώνουν αυτήν την προσπάθεια, δύσκολα οι 9ήμερες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να στηθούν και να έχουν επιτυχία. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των γυναικών της «Εργάνης», που εκτός των άλλων επιμελούνται το φαγητό και τα εδέσματα των προσκεκλημένων καλλιτεχνών. Ακόμα και η Κίνηση Πολιτών έχει τη δική της συμβολή με τη συνολική βοήθεια και τα αναμνηστικά δώρα στους καλλιτέχνες. Και φυσικά χωρίς το μοναδικό πάρκο -κόσμημα, μια από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες του πρώην Δήμου Επισκοπής, δεν θα κάναμε τώρα αυτή τη συζήτηση.

Όμως οι εκδηλώσεις δεν είναι μόνο μουσική και δεν γίνονται μόνο στο πάρκο. Σημαντικά πράγματα διαδραματίζονται και στο μουσείο Επισκοπής, όπου παράλληλα εξελίσσεται διεθνής έκθεση ζωγραφικής παιδιών, καθώς και σεμινάρια μουσικής. Επίσης ανεβαίνουν παιδικές θεατρικές παραστάσεις και γίνονται προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ. Δηλαδή ένας ολοκληρωμένος συνδυασμός τέχνης και πολιτισμού.

Και για να επιστρέψουμε στο πάρκο, και μόνο η επίσκεψή του αποτελεί ξεχωριστή βόλτα και εμπειρία. Για όσους δεν το έχουν επισκεφτεί, προλαβαίνουν. Και το κλείσιμο της Τετάρτης φαντάζει ιδανικό, με τον συναυλιακό Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή.

Και μπορεί η κρίση να έχει ακουμπήσει όλους μας και για κάποιους που το πρωτεύον είναι ο επιούσιος να φαίνονται παράλογα τα παραπάνω, απλώς να υπενθυμίσω την ευαγγελική ρήση «ουκ επʼ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος».