Κατά τη διάρκεια της συνέντευξηςΚατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Συνέντευξη στον Γιάννη Ζωράκη

«Ο ελληνισμός είναι αξεπέραστος». Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στην «Π» ένας από τους κορυφαίους της σύγχρονης διανόησης, καθηγητής στην Οττάβα του Καναδά Δημήτρης Κιτσίκης.

Ο καθηγητής βρίσκεται στο Ηράκλειο, αφού μεταφέρθηκε στα Περιφερειακά Αρχεία του Κράτους όλο το αρχείο του Ιδρύματός του, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική βάση για καθηγητές και ερευνητές. Στη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Κιτσίκης μιλά στην «Π» αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση, τον ρόλο των ισχυρών δυνάμεων, αλλά και της σπουδαιότητας του ελληνισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος της επίσκεψής σας στην Κρήτη;

“Στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο έρχομαι διότι το Ίδρυμα «Δημήτρης Κιτσίκης» αποφάσισε τη μεταφορά του αρχείου του Ιδρύματος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο τμήμα Ηρακλείου. Αυτό συνέβη κατόπιν αδείας της Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος και κατόπιν αδείας της δημάρχου Ζωγράφου Τίνας Καφατσάκη, την οποία και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για τη συμβολή της στην μεταφορά του Ιδρύματος στη γενέθλια γη της μητέρας μου, Μπεάτας Πετυχάκη.

Στο Ηράκλειο με τη βοήθεια του αντιδημάρχου Ηρακλείου Πέτρου Ινιωτάκη αλλά και των εξαίρετων στελεχών των Γενικών Αρχείων Κράτους Ηρακλείου θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες, ώστε να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε αυτό το σημαντικό ιστορικό υλικό που αφορά τον τελευταίο αιώνα της ελληνικής ιστορίας.

Για ποιον λόγο αποφασίσατε τη μεταφορά του αρχείου στο Ηράκλειο;

“Για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το ότι η μητέρα μου έλκει την καταγωγή της από το Ηράκλειο. Πέρα από αυτό ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Δημήτρη Κιτσίκη με ομόφωνη απόφαση, λόγω της ύπαρξης στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης μαθημάτων Οθωμανικών σπουδών, προχώρησε στην παραχώρηση ως παρακαταθήκη, κατά τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 1946/91, του αρχείου και της προσωπικής βιβλιοθήκης μου, στην Περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα συνεχίσει να λειτουργεί με την αδιάλειπτη συνεργασία του Ιδρύματος και των Δήμων Ζωγράφου (όπου και θα παραμείνει η έδρα του Ιδρύματος) και Ηρακλείου Κρήτης, για την επωφελέστερη αξιοποίηση και διάθεσή του σε κοινό και ερευνητές”.

Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολη. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;

“Η αρχή των προβλημάτων για τον σύγχρονο ελληνισμό υπήρξε το 1821, οπότε και ξεπέσαμε στον εθνικισμό. Αυτό που ταιριάζει όμως στον ελληνισμό είναι ο εθνοκεντρισμός, ο οποίος διαφέρει σημαντικά από τον εθνικισμό. Για την ακρίβεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Αυτή την άποψή μου τη βασίζω στη μελέτη δεκάδων χρόνων, όπου σε όλη την παγκόσμια λογοτεχνία υπάρχουν αναφορές στον ελληνισμό. Από την εποχή του Ομήρου όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ο ελληνισμός είναι αξεπέραστος. Ακόμα κι αυτοί που μισούν τον ελληνισμό είναι γιατί κάνουν σύγχυση των ελλαδιτών με τον ελληνισμό. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος επί της γης που να μην θεωρεί τον ελληνισμό αξεπέραστο. Ο εθνικισμός συρρικνώνει τον ελληνισμό. Και στην Κίνα να φθάσουμε τα σύνορα, η Κίνα θα μείνει απέξω. Ο ελληνισμός δεν έχει σύνορα και δεν μπορεί να ταυτίζεται με το εθνοκράτος. Είναι αυτοκρατορία. Κι όχι επεκτατική, αλλά οικουμενική. Μια οικομενική αυτοκρατορία αντεπιτίθεται στους βαρβάρους που προσπαθούν να μπουν μέσα. Κι αυτό θα έπρεπε να έχουμε κάνει”.

Εκτός από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ωστόσο, βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση και οικονομική και αξιακή. Ποια είναι η άποψη σας για τα όσα συμβαίνουν στο παγκόσμιο στερέωμα;

“Κατόπιν των μελετών μου, η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή θα εξελιχθεί σε έναν πλανητικό πόλεμο που θα είναι πυρηνικός μεταξύ του Αγγλοσαξονικού κόσμου, δηλαδή της Αμερικής, και της Κίνας. Το κέντρο της σύρραξης θα είναι το Αιγαίο και το κέντρο του Αιγαίου είναι η Κρήτη”.

Πώς μπορείτε να λέτε κάτι τέτοιο με τόση μάλιστα σιγουριά;

“Θα σας εξηγήσω από πού έλκω τη σιγουριά μου. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έγινε για λόγους συμφερόντων. Ξεκίνησε από τη θάλασσα κι εξελίχθηκε όταν η Γερμανία άρχισε να ενισχύει σημαντικά τον στόλο της έναντι των Αγγλοσαξόνων που κυριαρχούσαν στη θάλασσα. Τώρα τι γίνεται; Ακριβώς το ίδιο πράγμα με την Κίνα να φτιάχνει έναν καινούργιο «στόλο» και την Αμερική να χάνει τον ηγετικό της ρόλο.

Η Αμερική του Τραμπ βασίζεται στο δόγμα να ξαναγίνει η Αμερική δυνατή. Που σημαίνει ότι παραδέχεται ότι δεν είναι μεγάλη. Συνεπώς, ο στόχος του Τραμπ, όπως συνέβη και το 1914, είναι να καταστρέψει την Κίνα, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με πόλεμο. Βάσει των μελετών και των αναλύσεων των Αμερικανών, ο πόλεμος θα ξεσπάσει περίπου το 2025. Και ο πόλεμος θα γίνει στο Αιγαίο”.

Γιατί όμως επιμένετε στον προσδιορισμό του χώρου τόσο έντονα και με τόση σιγουριά;

Ποια είναι η θέση της Ελλάδος ως κράτος; Η Ελλάδα είναι μία θάλασσα περιστοιχισμένη από στεριά. Οι ακτές του Αιγαίου είναι το περιτύλιγμα του Αιγαίου. Η Ελλάς είναι η θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε θαλάσσια δύναμη και μάλιστα η πρώτη εμπορική. Εμείς πρέπει να πηγαίνουμε με τις θαλάσσιες δυνάμεις, δηλαδή με τους Αγγλοσάξονες. Οπότε η Αμερική είναι η πρώτη σύμμαχός μας και αυτή οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Με βάση τη γεωπολιτική, η σύρραξη δεν θα γίνει ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε και στην Κίνα.

Πάντοτε γίνεται σε ενδιάμεση περιοχή. Το Αιγαίο είναι ομφαλός της γης. Οπότε αυτό και το κέντρο της σύρραξης. Εκτός αυτού, δεν μπορείς να κατακτήσεις τον πλανήτη αν δεν κατακτήσεις το Αιγαίο”.

Το Αιγαίο όμως είναι Μεσόγειος. Και στη Μεσόγειο έχει συμφέροντα και η Ευρώπη και η Τουρκία. Αυτές θα μείνουν αμέτοχες;

“Η Ευρώπη δεν μετράει. Η Τουρκία είναι Ελλάδα. Τούρκοι και Έλληνες έχουν ακριβώς το ίδιο DNA κι εκεί τα έχουμε χάσει. Η Τουρκία είναι ο καθρέπτης της Ελλάδας. Προσπαθούμε να νικήσουμε την Τουρκία κι είναι σαν να χτυπάμε τον εαυτό μας. Αυτή είναι η δυσκολία. Αυτό το οξύμωρο για να λυθεί, χρειάζεται υψηλό νου που να ξεπεράσει τη μαθηματική λογική. Αν θεωρήσεις την Τουρκία αντίπαλο, θα χάσεις”.

Η Ρωσία τι ρόλο μπορεί να παίξει;

“Η Ρωσία έχει έναν ηγέτη που είναι πολύ έξυπνος. Ο Πούτιν είναι άριστος ηγέτης, διότι είναι καλός στο σκάκι και το Ζίου Ζίτσου. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο ή απλοϊκό αυτό, δεν είναι. Αν ένας ηγέτης δεν γνωρίζει καλό σκάκι, στη γεωπολιτική σκακιέρα θα χάσει. Ειδικά ο Πούτιν, ο οποίος γνωρίζει την κινεζική τέχνη του Ζίου Ζίτσου, ξέρει πολύ καλά πως έναν εχθρό δεν τον κερδίζεις με το να γίνεις εσύ ισχυρότερος από αυτόν. Τον αγκαλιάζεις, παίρνεις τη δύναμή του και με τη δύναμή του γίνεσαι ισχυρός. Οπότε ο ρόλος της Ρωσίας του Πούτιν είναι αρκετά ισχυρός μέσα στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι”.