Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασηςΣτιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης

Μια μεγάλη επιχείρηση κατεδάφισης όλων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων της πόλης, δρομολογεί ο Δήμος Ηρακλείου, με σχετική σύμβαση που υπέγραψε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολεοδομίας Γιάννης Ρασούλης. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής με τον οποίο έρχεται να απαντήσει στο οξύ πρόβλημα των ετοιμόρροπων ακινήτων που εμφανίζουν βαρύτατα προβλήματα στατικής επάρκειας και απειλούν τις ζωές των περαστικών. Μοιραία το μεγαλύτερο εύρος της μεγάλης αυτής επιχείρησης αναμένεται να αναπτυχθεί πάνω στην παλιά πόλη, που κυριολεκτικά έχει στοιχειώσει από τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα, μαζί με τις διαχρονικές πολιτικές δεσμεύσεις των δημοτικών αρχών για την υλοποίηση της μελέτης σωτηρίας της. Η κατεδάφιση ετοιμόρροπων σπιτιών στον πυρήνα της παλιάς πόλης ουσιαστικά ξηλώνει το πουλόβερ της περίφημης ανάπλασης που εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά. Σε κάθε περίπτωση η όλη παρέμβαση έρχεται στον απόηχο της κατάρρευσης του Δουκικού Ανακτόρου, που επίσπευσε τις διαδικασίες για να τρέξει η εργολαβία κατεδάφισης, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 60.000 ευρώ, ωστόσο το τελικό ποσό σύμβασης 25.199,99 ευρώ, που καλύπτεται από ίδιους πόρους.

Ποια ετοιμόρροπα θα κατεδαφιστούν

Όλα τα επικινδύνως ετοιμόρροπα τα οποία βρίσκονται σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία μπαίνουν στο στόχαστρο της μεγάλης εργολαβίας. Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό κριτήριο μέσα από το οποίο θα κινηθούμε τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Γιάννης Ρασούλης, τονίζοντας ότι η εργολαβία αυτή στόχος είναι να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τους πολίτες από όλα τα κτήρια τα οποία έχουν σοβαρά προβλήματα ετοιμορροπίας. Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες οι οποίες έχουν τεθεί σε προτεραιότητα καθώς αφορούν σε περιοχές με μεγάλη προσπελασιμότητα όπως για παράδειγμα η κεντρική αγορά ή η πλατεία του Αγίου Μύρωνα όπου αιωρείται επάνω από τα κεφάλια των περαστικών ένα κτήριο που όλοι στοιχηματίζουν πότε θα πέσει…

Αντίστοιχα στον πυρήνα της πόλης, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κτισμάτων τα οποία έχουν φτάσει στο επίπεδο της ετοιμορροπίας δηλαδή βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Υπάρχουν ακόμα πολλά κτίσματα τα οποία εμφανίζουν κινδύνους να αποκολληθούν τμήματα τους λόγω παλαιότητας και φθορών που έχει προκαλέσει ο χρόνος. Για παράδειγμα, μπαλκόνια που έχουν διαβρωθεί και έχει αποκαλυφθεί ο σιδερένιος οπλισμός τους, σοβάδες που κρέμονται, ρηγματώσεις που εμφανίζουν κινδύνους αποκόλλησης. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας, Γιάννης Ρασούλης, είναι σημαντικό ο Δήμος Ηρακλείου να έχει μια εξωτερική εργολαβία, που να διασφαλίζει τη δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης, ώστε να δίδεται άμεση λύση και να προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια των πολιτών. Όπως ο ίδιος εξηγεί, πέρα από τα έκτακτα περιστατικά που εντοπίζονται, υπάρχουν και κάποιες καταγεγραμμένες περιπτώσεις από την Πολεοδομία Ηρακλείου, η οποία έχει μια λίστα με επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα. Αντικείμενο της εργολαβί́ας είναι οι κατεδαφίσεις σε κτίσματα για τα οποία έ́χει συνταχθεί πρωτόκολλο αυτοψίας επικινδύ́νως ετοιμό́ρροπου και έ́χει επιδοθεί νόμιμα στους ιδιοκτή́τες του οι οποίοι δεν έχουν κάνει κάτι για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Εάν πρό́κειται για κτί́σμα εντός των τειχώ́ν της παλιά́ς πόλης του Ηρακλείου, απαιτείται να προηγηθεί έγκριση από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημεί́ων του Υπουργείου Πολιτισμού́ και 13ης Εφορεί́ας Βυζαντινώ́ν Αρχαιοτό́των. Σε ό,τι αφορά στα παλιά κτίσματα τμήματα των οποίων εμφανίζουν προβλήματα αποκόλλησης εάν ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους και δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας τότε αυτό θα το κάνει ο Δήμος Ηρακλείου. Συγκεκριμένα εάν υπάρχει ένα μπαλκόνι, το οποίο είναι επικίνδυνο να αποκολληθεί, ή σε κάποια σημεία παλιών σπιτιών πέφτουν σοβάδες, εδώ θα λαμβάνει μέτρα προστασίας ο Δήμος Ηρακλείου μέσω της εργολαβίας που έχει ανατεθεί ώστε να προστατεύονται οι πεζοί. Θα τοποθετούνται σκαλωσιές, λινάτσες ή ότιδήποτε άλλο προτατευτικό μέσο επιλεγεί για να ανακόψει τη διαδικασία της κατάρρευσης, προκειμένου να προστατεύεται η ασφάλεια των διερχομένων. Μάλιστα το κόστος της υποστήλωσης αυτής θα στέλνεται στους ιδιοκτήτες του κτίσματος εάν αδιαφορήσουν στο κάλεσμα του Δήμου για να λάβουν προστατευτικά μέτρα.