Ο αντιδήμαρχος Χ. ΜαμουλάκηςΟ αντιδήμαρχος Χ. Μαμουλάκης

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Μέχρι το Σάββατο αναμένεται να έχει λυθεί σε ικανοποιητικό βαθμότο εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών στην πόλη, καθώς άρχισε να καθαρίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς από προχθές το βράδυ μετά από εισαγγελική παρέμβαση που δρομολόγησε την έξοδο των απορριμματοφόρων από το αμαξοστάσιο, με σκοπό την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους μόνιμους υπαλλήλους. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται κανονικά η απεργία των συμβασιούχων στο πλαίσιο της πανελλήνιας κινητοποίησης του κλάδου, επομένως η διαδικασία της αποκομιδής εκτελείται με 88 άτομα λιγότερα.

“Ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος σε αξία” τονίζει ο αντιδήμαρχος Χ. Μαμουλάκης “επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι μάχιμοι και η προσφορά τους είναι καθοριστική στην διαδικασία της αποκομιδής. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ωστόσο το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και είναι σαφές σε όλους ότι ο αγώνας τους έχει την απόλυτη συμπαράστασή μας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς θέλησαν να συνδράμουν στην προσπάθεια της αποκομιδής, κάτι που δεν ενθαρρύνουμε, καθώς σεβόμαστε την απόφασή τους να αγωνιστούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα”. Ο αντιδήμαρχος εκφράζει παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τους μόνιμους υπαλλήλους που έχουν πάρει στις πλάτες τους τη γιγαντιαία επιχείρηση της αποκομιδής όλων των σκουπιδιών του Δήμου, των οποίων η ποσότητα αντιστοιχεί στα σκουπίδια της Αθήνας που έχουν μείνει για δύο μέρες αμάζευτα… Πρόκειται για ένα τεράστιο φορτίο το οποίο απαιτεί πολλή εμπειρία και σκληρή δουλειά στην οποία δοκιμάζονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία.

Στο μεταξύ, το «καυτό» θέμα της απεργίας των συμβασιούχων πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που συγκαλείται στις 12.00 το μεσημέρι στη Λότζια.

Το επιχειρησιακό

σχέδιο των πέντε τομέων

Σε πέντε τομείς έχει μοιραστεί το Ηράκλειο στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που υλοποιείται για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Για την εφαρμογή του σχεδίου έχει βγει στους δρόμους όλος ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός του αμαξοστασίου, φορτηγά τσαπάκια, μικρά και μεγάλα απορριμματοφόρα, φορτηγά, τα οποία επιστρατεύονται στη μεγάλη μάχη της αποκομιδής. Ο πρώτος τομέας είναι το κέντρο της πόλης, το οποίο έχει ευπρεπιστεί σε σημαντικό βαθμό, και εμφανίζει μια εξαιρετικά βελτιωμένη εικόνα. Ο δεύτερος τομέας είναι τα ανατολικά προάστια και συγκεκριμένα οι περιοχές Πατέλλες, Πόρος, Χρυσοπηγή, Αγία Αικατερίνη και ο τρίτος τομέας το δυτικό διαμέρισμα που περιλαμβάνει Καμίνια, Δειλινά, Γιόφυρο, ΤΕΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο γεωγραφικά κομμάτι σε σχέση με τη διαδικασία της αποκομιδής, από την άποψη ότι οι περιοχές αυτές έχουν δύσκολα προσβάσιμα στενά που δυσχεραίνουν την διαδικασία.

Ο τέταρτος τομέας είναι ολόκληρη η Ν. Αλικαρνασσός και ο πέμπτος το νότιο διαμέρισμα, στο οποίο προστίθενται και οι περιοχές του Άη Γιάννη, της Φορτέτσας των Μεσαμπελιών που είναι επίσης ένας εξαιρετικά δύσκολος τομέας. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, υπάρχει σχεδιασμός ώστε σε όποια σημεία τα σκουπίδια είχαν σχηματίσει χωματερές, μετά την αποκομιδή να γίνεται οδοκαθαρισμός και απολύμανση με ασβεστόμιγμα, ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την πολυήμερη σήψη των σκουπιδιών.