
Της Λίλιαν Δαφερμάκη
Ανατρεπτικά εξελίχθηκε η υπόθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων, αφού όσοι στοιχημάτιζαν στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων, δεν επιβεβαιώθηκαν. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία ανακοίνωσε τη συνέχιση της κινητοποίησης μέχρι την Πέμπτη. Η απόφαση αυτή πυροδότησε άμεσες εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο, καθώς ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Ζαχ. Κοκκινάκης, διαβίβασε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Πολιτάκη παραγγελία προκειμένου να ανοίξει άμεσα το αμαξοστάσιο και να βγουν τα απορριμματοφόρα για να αρχίσει ο καθαρισμός της πόλης. Από την πλευρά της η κ. Πολιτάκη ενημέρωσε άμεσα τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου, ταξίαρχο Σήφη Κανακουσάκη για να προχωρήσει στην εκτέλεση της παραγγελίας και να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των σκουπιδιών.
Νωρίτερα ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός είχε ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα μετά το ναυάγιο της προχθεσινής επιχείρησης αποκομιδής των απορριμμάτων, που τορπιλίστηκε από διαχειριστικά λάθη που χρέωναν οι συμβασιούχοι σε όσους είχαν την ευθύνη της οργάνωσης του εγχειρήματος. Τις αιτιάσεις αυτές δεν αποδέχονταν στελέχη της Λότζια, που σχολίαζαν ότι υπήρχαν στοχευμένες προσπάθειες για να τιναχθεί στον αέρα η αποκομιδή, η οποία διεκόπη πριν ακόμα αρχίσει. Έτσι, ακόμα και όσα κεντρικά σημεία της πόλης καθαρίστηκαν προχθές το βράδυ, μέσα σε λίγες ώρες επέστρεψαν στην αρχική τους κατάσταση η οποία χειροτέρευε ώρα με την ώρα. Συνολικά η κατάσταση σε ολόκληρη την πόλη ήταν κυριολεκτικά εκρηκτική από τους τεράστιους όγκους των σκουπιδιών με τους πολίτες να απευθύνουν δραματική έκκληση για την αντιμετώπισή τους.
Βρωμιά, δυσοσμία και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν ένα εφιαλτικό σκηνικό σε ολόκληρη την πόλη, ενώ ο φόβος για την πρόκληση μολυσματικών ασθενειών ήταν διάχυτος από την πολυήμερη συσσώρευση των απορριμμάτων. Αργά χθες το βράδυ μετά και την εισαγγελική παραγγελία για να ανοίξει το αμαξοστάσιο και να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκομιδής, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με τους συμβασιούχους. Τόσο ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης όσο και ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Στ. Βοργιάς είχαν προσεγγίσει τους συμβασιούχους από τους οποίους ζητούσαν να επιτρέψουν την έξοδο των απορριμματοφόρων ώστε να γίνει η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους μόνιμους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του εισαγγελέα.
Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις φαίνεται ότι διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους συμβασιούχους, οι οποίοι τόνιζαν ότι αντιλαμβανόμενοι την οξύτητα του προβλήματος που έχει προκληθεί με τους τόνους των απορριμμάτων στους δρόμους και τις πλατείες του Ηρακλείου συνδυαστικά με τις υψηλές θερμοκρασίες δέχονται να επιτρέψουν να βγουν τα απορριμματοφόρα, αλλά οι ίδιοι να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της ΠΟΕ ΟΤΑ. Στο μεταξύ ενώ είχε δρομολογηθεί η εξέλιξη αυτή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έφτασε στην είσοδο του αμαξοστασίου διεκδικώντας να συνεχιστεί η σκληρή γραμμή για να μη βγουν απορριμματοφόρα στους δρόμους.
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους συμβασιούχους
Kατά πλειοψηφία ψηφίστηκε με τις αλλαγές που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης η τροπολογία για τους συμβασιούχους. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι και παρών η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.
Όπως είναι γνωστό, η τροπολογία προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι, μέσω νέων συμβάσεων, παραμένουν στις θέσεις τους έως τη δημοσίευση των προσωρινών πινάκων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και το αργότερο έως 31.3.2018, δηλαδή πάνω από εννέα μήνες από σήμερα. Προβλέπει ακόμα τη μοριοδότηση με 17 μονάδες ανά μήνα και έως 24 μήνες προϋπηρεσίας σε ανταποδοτικές υπηρεσίες ΟΤΑ ή Νομικών Προσώπων τους.
Δεν υπάρχουν όρια ηλικίας. Πατώντας πάνω στην απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τονίζεται ότι, καθώς με την τροπολογία παρέχεται στους δήμους η δυνατότητα για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας, “οι ΟΤΑ οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές με ίδια μέσα”.

