Φωτιές έχει ανάψει το θέμα επέκτασης του εργοστασίου στα Ληνοπεράματα Φωτιές έχει ανάψει το θέμα επέκτασης του εργοστασίου στα Ληνοπεράματα

Οριστική λύση στο ζήτημα κατασκευής βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή των Ληνοπεραμάτων θα επιχειρήσει να δώσει σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από μια «καυτή» συνάντηση που έχει προγραμματίσει για τη 1.00 το μεσημέρι με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Ο Απόλλωνας Φιλιππής αναμένεται στα γραφεία της Περιφέρειας, για να ενημερωθεί πρώτον από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη αλλά και τους συναρμόδιους φορείς του Δήμου Μαλεβιζίου αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της περιοχής των Ληνοπεραμάτων. Μοναδικός στόχος της Περιφέρειας είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου να αποσύρει το αίτημα για κατασκευή εγκαταστάσεων βιομηχανικού τύπου εντός της θαλάσσιας ζώνης στην περιοχή των Ληνοπεραμάτων, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει ανάψει φωτιές τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον Δήμο Μαλεβιζίου, αφού πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε σχετικό διαβιβαστικό προς την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «λιμενικό έργο εξυπηρέτησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη ζώνη Λινοπεραμάτων λιμένα Ηρακλείου». Όπως έχει γράψει ήδη η «Π», οι εξελίξεις προκάλεσαν την ενεργοποίηση της Περιφέρειας, η οποία συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη παρουσία και φορέων του Δήμου Μαλεβιζίου. Στο πλαίσιο της σύσκεψης είχε γίνει σαφές πως εφόσον ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Απόλλων Φιλιππής ζητήσει την απόσυρση του έργου, το έργο αυτόματα αποσύρεται και δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα επʼ αυτού. Σʼ αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί η Περιφέρεια.

Πολύ ενδιαφέρον σημείο για την εξέλιξη της κατάστασης ωστόσο αποτελεί το γεγονός πως ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και το αρμόδιο Υπουργείο, έρχονται με ένα έγγραφο να ζητήσουν την κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων λιμανιού στα Ληνοπεράματα, όταν υπάρχει σχετική απόφαση ήδη από το 2003 που προβλέπει την απομάκρυνση του εργοστασίου από την περιοχή.

Τονίζεται ότι την προγραμματική συμφωνία του 2003 είχαν συνυπογράψει το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΔΕΗ, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Περιφέρεια Κρήτης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και ο τότε Δήμος Γαζίου.

Στο άρθρο 3, παράγραφος 3 της συμφωνίας προβλέπονταν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η δημιουργία νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Κορακιά, η δημιουργία δεύτερου νέου σταθμού στο ίδιο σημείο και η σταδιακή μετεγκατάσταση του σταθμού Ληνοπεραμάτων μετά την έναρξη λειτουργίας του δεύτερου σταθμού.

Στο ίδιο άρθρο η συμφωνία προέβλεπε ότι το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αποχαρακτηρίσει την περιοχή των Ληνοπεραμάτων από βιοτεχνική και να τη χαρακτηρίσει περιοχή κατοικίας και αναψυχής, σύμφωνα με τη με αριθμό 21/14-01-2000 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαζίου για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Ροδιάς-Αχλάδας.

Στην παράγραφο δʼ του ίδιου άρθρου, προβλεπόταν επίσης η οργάνωση και λειτουργία του χώρου στην περιοχή Γαλήνων – Κορακιάς, με ευθύνη του Δήμου Γαζίου για τη μετεγκατάσταση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Η προγραμματική συμφωνία προέβλεπε ακόμα αντισταθμιστικά έργα για την περιοχή του Φόδελε και της Ροδιάς, αλλά και δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και για τον διαρκή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Από το προοίμιο κιόλας της προγραμματικής συμφωνίας επιπρόσθετα προβλεπόταν ότι ο σταθμός στην Κορακιά θα έπρεπε να λειτουργεί από το 2006.

Παρά ωστόσο την ύπαρξη της συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας και παρά το γεγονός πως όλες οι πλευρές είχαν αποφασίσει 13 χρόνια πριν τη μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων, τη χωροθέτηση σε νέο σημείο, αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή του σημερινού Δήμου Μαλεβιζίου, τίποτα απʼ όλα αυτά δεν φαίνεται να λαμβάνεται σήμερα υπόψη. Στο μεταξύ και οι τωρινές αρχές (Δήμος Μαλεβιζίου – Περιφέρεια) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη λειτουργία του εργοστασίου και την ανάγκη για μετεγκατάστασή του. Ο Οργανισμός Λιμένος παρʼ όλα αυτά προωθεί ένα αίτημα, το οποίο ενισχύει τη μονιμότητα λειτουργίας των εγκαταστάσεων στα Ληνοπεράματα, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα σαν να μην έχει προηγηθεί καμία δράση και ενέργεια και σαν οι εγκαταστάσεις στα Ληνοπεράματα να έχουν ορίζοντα μόνιμης λειτουργίας.

Για το θέμα έχει τοποθετηθεί ήδη από τον Μάιο και ο τότε δήμαρχος Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος και έχει τονίσει ότι η περιοχή των Γαλήνων – Κορακιά είναι αρκετά μεγάλη για να σηκώσει το αναπτυξιακό φορτίο για όλες τις εγκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν. Ο πρώην δήμαρχος επικαλείται επίσης την προγραμματική συμφωνία που ο ίδιος είχε συνυπογράψει με τους τότε συναρμόδιους παράγοντες και τονίζει πως για κανένα λόγο δεν πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε νέα επένδυση επέκτασης του υφιστάμενου εργοστασίου.