Εν κρυπτώ επισκέφθηκε το Ηράκλειο ο Τάσος ΠετρόπουλοςΕν κρυπτώ επισκέφθηκε το Ηράκλειο ο Τάσος Πετρόπουλος

Του Γιάννη Ζωράκη

Με απόλυτη μυστικότητα, χωρίς ενημέρωση προγράμματος και με συναντήσεις της τελευταίας στιγμής επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το Ηράκλειο ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος.

Για να γλυτώσει ένα δεύτερο «κάζο», αλλά και την πιθανότητα νέων επεισοδίων, ο υφυπουργός και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν μια επίσκεψη – ινκόγκνιτο, που απέχει πάρα πολύ από τη γενικότερη πολιτική θεώρηση του κόμματος περί ανοιχτών διαδικασιών. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Πετρόπουλου στο Ηράκλειο τον Φεβρουάριο, σε εκδήλωση για τον νέο ασφαλιστικό νόμο, είχε σημαδευτεί από έντονες αποδοκιμασίες στο πρόσωπό του, με τα χειρότερα να αποφεύγονται, εξαιτίας του αποτελεσματικού σχεδίου που εκπόνησε η Ελληνική Αστυνομία.

Και σε αυτή την επίσκεψη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρότατη, αν και διακριτική, σε βαθμό που να μην αντιληφθεί σχεδόν κανείς την παρουσία του υπουργού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την επίσκεψη δεν ενημερωθήκαν καν θεσμικοί παράγοντες, αφού, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, ο λόγος της επίσκεψης του υπουργού ήταν να έχει επαφές και συναντήσεις με Διευθύνσεις και στελέχη του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο. Για να μην κινήσει καμία υποψία ο υπουργός, έμεινε πιστός σε ένα αυστηρό και κλειστό πρόγραμμα συναντήσεων. Ο υπουργός επισκέφθηκε τις αρμόδιες Διευθύνσεις σε Αλικαρνασσό, κέντρο Ηρακλείου και Εσταυρωμένο, ενώ είχε μια επίσης κλειστή σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, απουσία καμερών και δημοσιογράφων.

Κατʼ εξαίρεση, την τελευταία στιγμή, ο Υφυπουργός Εργασίας δέχθηκε να έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, την οποία είχε ζητήσει από καιρό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης. Και αυτή η συνάντηση ωστόσο πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ αργά το μεσημέρι, χωρίς χρονοδιάγραμμα έναρξης. Ενδεικτικό της κατάστασης και του τρόπου της επίσκεψης ήταν το ότι ούτε τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου ούτε και η φρουρά του υπουργού γνώριζαν την ακριβή ώρα διεξαγωγής της συνάντησης. Χαρακτηριστικό επίσης ήταν ότι η σειρά των συναντήσεων πραγματοποιήθηκε χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς σαφή και καθορισμένη ατζέντα, αφού όλοι μάθαιναν την επόμενη κίνηση του υπουργού στο… και ένα, με δεδομένο πως οι φόβοι πλέον για επεισόδια και μαζικές αντιδράσεις εναντίον στελεχών της κυβέρνησης έχουν πολλαπλασιαστεί.

Στη διάρκεια της συνάντησης στον Ιατρικό Σύλλογο, η οποία ήταν και η μόνη που ανακοινώθηκε μετά από δελτίο τύπου του Συλλόγου, δόθηκε η ευκαιρία στον πρόεδρο και τα μέλη του να θέσουν στον υπουργό μια σειρά θεμάτων που απασχολούν του ιατρούς της χώρας.

Ο κ. Βαβουρανάκης και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκαν στον φοροεισπρακτικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ τόνισαν ότι οι υψηλές εισφορές δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος, απεναντίας αυξάνουν την εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία, την ανεργία και την ιατρική μετανάστευση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον «ξαφνικό θάνατο» του κλάδου των μονοσυνταξιούχων, με το Σύλλογο να θέτει το αίτημα της άμεσης αναδιανομής των εισφορών στους δικαιούχους που επί χρόνια στήριζαν τον κλάδο.

Οι γιατροί αναφέρθηκαν επίσης στη φορολογική εξόντωση του ελεύθερου επαγγελματία ιατρού δίνοντας έμφαση στη νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ για την παράλληλη ασφάλιση και την καταβολή διπλών εισφορών από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος και εξαρτημένης εργασίας. Τέλος, έθεσαν το θέμα του τρόπου φορολόγησης των απογευματινών ιατρείων, εισόδημα το οποίο λογίζεται ως επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εισόδημα που προέρχεται από σχέση μισθωτής εργασίας.

Ο υπουργός δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση στους γιατρούς. Απλά τους ευχαρίστησε για τις παρατηρήσεις τους και δεσμεύθηκε πως θα τις λάβει υπόψη.