“Το λάθος  σε απελευθερώνει...”“Το λάθος σε απελευθερώνει...”

Της Αντωνίας Κουτσάκη

Η φωνή της είναι μαγική ʽʼσαν ηφαίστειο που ξυπνάʼʼ κι έχει βάλει τη σφραγίδα της κάνοντας αγαπημένα όλα τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει μέχρι σήμερα.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη είναι σαν τον αλεξανδρινό καθαρό ουρανό που τραγουδά, λες και ο τόπος γέννησής της συμπύκνωσε στη φωνή της αυτό που είναι η Ελλάδα, Ανατολή και Δύση, μαζί.

Αν και οι συνεργασίες της είναι “μια και μία”, αφήνοντας ως παρακαταθήκη σημαντικά τραγούδια, φέτος η μεγάλη μας ερμηνεύτρια έχει... τη Συνάντηση με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού τους ανά την Ελλάδα είναι το Ηράκλειο για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ʽʼΚατʼ αρχάς” -τονίζει μιλώντας στην ʽʼΠ”- “χαίρομαι που θα τραγουδήσω για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Είναι η πρώτη συναυλία της περιοδείας μας και ξεκινάει από ένα “φωτισμένο” νησί της Ελλάδας”.

Οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 1979, ενώ χρόνια μετά , το 2016 η συναυλία “Ολοι μαζί μπορούμε” στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, άναψε ξανά τη σπίθα που γέννησε… τη ʽʼΣυνάντησηʼʼ, στην οποία η τραγουδίστρια ερμηνεύει αποκλειστικά τα τραγούδια του συνθέτη.

“Οσον αφορά την χημεία μας” -αναφέρει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη για τη συνεργασία αυτή- “θα σας πω γελώντας οτι είμαστε ο κος Νίτρο και η κα Γλυκερίνη με τεράτια αποθέματα αποθηκευμένης ενέργειας. Η “Συνάντηση” έγινε σε ένα ξεκάθαρο τοπίο ψυχής και η “συνομιλία” μας ηταν πολύχρωμη. Ησυχη, με πολλή αγάπη, με ένταση και πάθος, με δημιουργία και έμπνευση και το κυριότερο με απόλυτη ειλικρίνεια”.

Ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Πρωτοψάλτη στην “Π” είναι η ακόλουθη:

“Με τη συνεργασία αυτή ξαναέγινα “μαθήτρια”

Φέτος συναντάτε για πρώτη φορά επί σκηνής τον μεγάλο μας συνθέτη Σταυρο Ξαρχάκο. Η ”προίκα” των τραγουδιών του είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού των τελευταίων χρόνων. Τι αποκομίσατε εσείς ως “προίκα” από τη συνεργασίας σας;

- Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ένας απο τους σημαντικότερους Έλληνες σύγχρονους συνθέτες. Εχει γράψει υπέροχα τραγούδια, μουσικές για ταινίες, για το θέατρο, κλασική μουσική και μελωδίες που έντυσαν και ντύνουν τη ζωή μας. Είναι επίσης μοναδικός στη διεύθυνση ορχήστρας. Το 1979 συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο θέατρο “Αλίκη” και κάθε Δευτέρα παρουσιάζαμε τραγούδια του. Ξαναβρεθήκαμε το 2016 στη μεγάλη συναυλία για το “Ολοι μαζί μπορούμε” στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ηταν συγκλονιστικός. Εκεί άναψε η σπίθα. Αυτό που νιώθω απο αυτη τη συνεργασία είναι ευτυχία. Είναι η μαγεία που προσφέρει απλόχερα η μουσική, όταν δυό άνθρωποι που τους ενώνει το τραγούδι αποφασίζουν να γίνουν ένα… Το πιο μαγικό, ουσιαστικό αυτης της συνεργασίας είναι ότι ξαναέγινα “μαθήτρια”. Είναι εξαιρετικός ο τρόπος της σκέψης του πάνω στην ερμηνεία και τόσο σύγχρονη η ενορχήστρωση των τραγουδιών που με ξαφνιάζει υπέροχα. Είμαι ευτυχισμένη που τον ξανασυνάντησα”.

-Τι θα ακούσουμε στη συναυλία στο Ηρακλειο, που είναι μια προσφορά προς την κρητική κοινωνία για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης;

“Κατʼ αρχάς χαίρομαι που θα τραγουδήσω για τα 40 χρόνια απο την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Είναι η πρώτη συναυλία της περιοδείας μας και ξεκινάει από ένα “φωτισμένο” νησί της Ελλάδας.

Σε αυτή τη “Συνάντηση” θα τραγουδήσω μόνο δικά του τραγούδια, αυτή ήταν και η αρχική σκέψη: Η ʽΑλκηστις συναντάει και τραγουδάει Σταύρο Ξαρχάκο, με τον ίδιο να διευθύνει επι σκηνής την 9μελή ορχήστρα του.

Να ξαναθυμηθούμε, να νιώσουμε, να συγκινηθούμε, να τραγουδήσουμε και να αισθανθουμε όλα όσα έχει καταθέσει ο ίδιος στην πορεία του. Θα σας πω κάποιους τίτλους ενδεικτικά μετά από μία πολύ δύσκολη επιλογή: Απονη ζωή, Yπομονή, Νυν και αεί, Aσπρη μέρα, Ράβε ξήλωνε, Τα τρένα που φύγαν, Γεια σου χαρά σου Βενετιά, Εβαλε ο Θεός σημάδι, Το πρακτορείο, Στου Οθωνα τα χρόνια, Το δίχτυ, Φτωχολογιά….Οι ενορχηστρώσεις του και ο τρόπος που εμπνέει και τους μουσικούς είναι μοναδικός…”.

Η εποχή μας, η Ελλάδα της κρίσης που τείνει να έχει πολλές ομοιότητες με την εποχή που ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε για τη φτωχολογιά και τον πόνο της, έπαιξε ρόλο και ποιον στην επιλογή των τραγουδιών;

- “Τα τραγούδια του Ξαρχάκου πάντα θα είναι επίκαιρα. Κάποια από αυτά έχουν έντονη κοινωνικο-πολιτική παρουσία και είναι σαν να έχουν γραφτείγια το “τώρα”, για την εποχή που διανύουμε σαν άνθρωποι και σαν χώρα.. Θα σας θυμήσω ένα σε στίχους του μεγάλου μας ποιητή Νίκου Γκάτσου που περικλείει τα πάντα με ημερομηνία κυκλοφορίας το 1991…

Τούτος ο τόπος είναι ένας μύθος

απο χρώμα και φως- ένας μύθος κρυφός

με τον κόσμο του ήλιου δεμένος.

Kάθε αυγή ξεκινά-ν ανταμώσει ξανά,

το δικό του αθάνατο γένος.

Τούτος ο τόπος είναι ένας κήπος,

με κλαμένα παιδιά, στη γαλάζια ποδιά,

κάποιας μάνας χαμένης ,

που συντρόφοι ορφανοί ,

καρτερούν να φανεί

στο κατώφλι μιας πόρτας κλεισμένης.

Τούτος ο τόπος είναι ένας βράχος

σαν σπαθί κοφτερός που σοφος ο καιρός

θα τον κάνει τραγούδι μιά μέρα

και θαρθούνε εποχές που οι φτωχές μας ψυχές

τον σκοπο του θʼακούν στον αέρα...

Είναι απαραίτητη συνθήκη για σας η χημεία και η καλή σχέση για μια συνεργασία; Πως ήταν “συνάντησηʼʼ με τον κ. Ξαρχάκο;

ʼΟσον αφορά τη χημεία μας θα σας πω γελώντας οτι είμαστε ο κος Νίτρο και η κα Γλυκερίνη με τεράτια αποθέματα αποθηκευμένης ενέργειας. Η “Συνάντηση” έγινε σε ένα ξεκάθαρο τοπίο ψυχής και η “συνομιλία” μας ηταν πολύχρωμη. Ήσυχη, με πολλή αγάπη, με ένταση και πάθος, με δημιουργια και έμπνευση και το κυριότερο με απόλυτη ειλικρίνεια”.

Έχετε πει ότι το δέρμα σας αποφασίζει για τα τραγούδια που θα ερμηνεύσετε. Αν και όπως δείχνουν τα πράγματα το ένστικτο αυτό λειτουργεί, εσείς νιώσατε να σας προδίδει έστω και αν το κοινό είχε άλλη γνώμη;

Εχω καταλάβει ότι κατα τη διάρκεια της ζωής το ένστικτο είναι μια συσσωρευμένη γνώση η οποία μένει στο σκοτάδι και επειδή δεν μας είναι φανερή, ειδικά στην αρχή, νομίζουμε ότι είναι λιγάκι ουρανοκατέβατη αλλα στην πραγματικότητα είναι γνώση. Είναι σημαντικο να συνειδητοποιήσεις σύντομα ότι αυτό το “σόναρ” σε προστατεύει.

Κατά τη διάρκεια της ζωή μου φυσικά και έχω κάνει κάποια λάθη, άνθρωπος είμαι, αλλα πιστεύω ότι το λάθος είναι γνώση. Είναι σημαντικό να το συνειδητοποιείς και πιο σημαντικό να το αποφύγεις και να μην ξαναπέσεις στην ίδια παγίδα. Το λάθος σε απελευθερώνει...”.“Συναυλία για τα 40 χρόνια του Π.Κ.”

Η συναυλία – προσφορά προς την κρητική κοινωνία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Παγκρήτιο Στάδιο, στο Ηράκλειο, το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 9.:30 το βράδυ.