Στα αμπάρια του πλοίου βρέθηκαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρωνΣτα αμπάρια του πλοίου βρέθηκαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Σε αντίθεση με τους… αργοκίνητους χειρισμούς στην υπόθεση του αλιευτικού που έχει «ξεχαστεί» εδώ και επτά μήνες στην Παλαιόχωρα, γεγονός που έχει «πυροδοτήσει» έντονη πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την ΣΕΚΑΠ και τον Ιβάν Σαββίδη, οι Αρχές προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες τη διερεύνηση της υπόθεσης του «τσιγαράδικου» που εντοπίστηκε προχθές σε όρμο των Σφακίων και βρέθηκε να μεταφέρει στα αμπάρια του περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Ήδη το εξαμελές πλήρωμα των Ουκρανών του φορτηγού πλοίου “GOLENDRI” μετήχθησαν συνοδεία λιμενικών του Ηρακλείου στην εισαγγελία Πειραιά για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ πλοίο και τσιγάρα κατασχέθηκαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε βάρος τους ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις, ακόμα και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη. Οι έρευνες τώρα επικεντρώνονται και στο «ξήλωμα» του δικτύου που φέρεται να δρα στην Κρήτη. Εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι ύποπτες κινήσεις και το «ρεσάλτο» των Λιμενικών

Το “GOLENDRI”, υπό σημαία Τανζανίας, εντοπίστηκε από το περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης 090 «Γαύδος» να πλέει νότια της Κρήτης, με σβηστά τα φώτα ναυσιπλοΐας και χωρίς να έχει ενεργοποιήσει το αυτόματο σύστημα εντοπισμού. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ύποπτες κινήσεις του σκάφους έθεσαν σε συναγερμό την Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου και το φορτηγό τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση. Βραδάκι της ίδιας ημέρας το “GOLENDRI” εθεάθη να σταματάει σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων.

Λιμενικοί έκαναν χρήση της θερμικής κάμερας απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ και τότε διαπίστωσαν ότι ταχύπλοο σκάφος είχε προσεγγίσει το φορτηγό πλοίο και βρισκόταν σε εξέλιξη μεταφόρτωση χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα. Ταυτόχρονα λιμενικοί αντιλήφθηκαν την παρουσία τεσσάρων φορτηγών οχημάτων στην ξηρά, τα οποία πιστεύεται ότι θα παραλάμβαναν το παράνομο φορτίο.

Μόλις οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της παράνομης μεταφόρτωσης αντιλήφθηκαν την παρουσία του λιμενικού σκάφους, προσπάθησαν να διαφύγουν. Το ταχύπλοο σκάφος ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα ενώ όσοι περίμεναν στην ξηρά «εξαφανίστηκαν, αφήνοντας πίσω τα φορτηγά αλλά και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιούσαν για τη μεταφόρτωση του εμπορεύματος.

Το «ρεσάλτο» στο φορτηγό πλοίο ήταν μονόδρομος για τους λιμενικούς, οι οποίοι ακινητοποίησαν το πλήρωμα.

Το βράδυ της Παρασκευής το “GOLENDRI” οδηγήθηκε συνοδεία λιμενικών σκαφών στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου υπό τον συντονισμό του λιμενάρχη Ηρακλείου, Ευθύμη Δουβή, ελέγχθηκε εξονυχιστικά από κλιμάκια των αρμόδιων Αρχών και υπηρεσιών.

Συνολικά, κατασχέθηκαν 1.557.200 πακέτα τσιγάρα, με τους διαφυγόντες φόρους και δασμούς να υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι συμπτωματικά τόσο το φορτηγό πλοίο που κατασχέθηκε όσο και το αλιευτικό της Παλαιόχωρας είχαν αναχωρήσει από το Μπαρ του Μαυροβούνιου με πληρώματα που αποτελούσαν Ουκρανοί.

Ποια είναι τελικά η αλήθεια για το «ξεχασμένο» τσιγαράδικο;

Όσον αφορά στο «τσιγαράδικο» που παραμένει ακινητοποιημένο στην Παλαιόχωρα, οι επτά Ουκρανοί-μέλη του πληρώματος συνεχίζουν να διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες μέσα στο σκάφος όλους αυτούς τους μήνες καθώς βρίσκονται σε μία ιδιότυπη «ομηρεία» εν αναμονή του επίσημου πορίσματος των Αρχών για την νομιμότητα του φορτίου.

Μόλις τα τελευταία 24ωρα, υπό το βάρος δημοσιευμάτων αλλά και των αλλεπάλληλων ερωτήσεων στην Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε διευκρινίσεις για την υπόθεση. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «από τον έλεγχο που έκαναν οι τελωνειακές αρχές φαίνεται ότι τα τσιγάρα εξήχθησαν από την ΣΕΚΑΠ στο Μαυροβούνιο με νόμιμο τρόπο», επισημαίνοντας ότι με βάση την ενημέρωση από τις λιμενικές και τελωνειακές αρχές δεν προκύπτει λαθρεμπόριο και υπογράμμισε ότι πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα η εταιρεία υποστηρίζει ότι στο χρονικό αυτό διάστημα των επτά μηνών δεν της έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές κανένα στοιχείο για την υπόθεση αλλά ούτε και έχει κληθεί για να παράσχει εξηγήσεις και διαμηνύει ότι θα προχωρήσει σε αγωγές σε οποιονδήποτε διασπείρει φήμες για λαθρεμπορία τσιγάρων. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος επανήλθε με νέα ερώτησή του, αυτήν την φορά προς τον υπουργό Οικονομικών και ρωτά μεταξύ άλλων να μάθει αν ισχύει ο ισχυρισμός της εταιρείας ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει «ενοχληθεί» από τις αρμόδιες αρχές. «Αν η εταιρεία ως προς αυτό έχει δίκιο, τότε η στάση της κυβέρνησης ελέγχεται για απόπειρα συγκάλυψης, για προφανείς πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με την προηγούμενη στάση της και με συγκεκριμένη τροπολογία που πέρασε στη Βουλή» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.