Η Νάσια Φιλιππίδη περιγράφει τη ζωή στο ΛονδίνοΗ Νάσια Φιλιππίδη περιγράφει τη ζωή στο Λονδίνο

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Η …σκιά της τρομοκρατίας έχει πέσει βαριά πάνω από το Λονδίνο! Μετά και το αιματοκύλισμα στο London Brigde, ίσως την πιο διάσημη γέφυρα του κόσμου, που άφησε πίσω του οχτώ νεκρούς, 50 τραυματίες και ασύλληπτο τρόμο, η ζωή  στην αγγλική πρωτεύουσα έχει αλλάξει δραματικά. 

Η 24χρονη Νάσια Φιλιππίδη από την Κρήτη είναι ένα κορίτσι γεμάτο όνειρα που πριν από περίπου δέκα μήνες «άνοιξε τα φτερά» της για την Αγγλία, αρχικά για μεταπτυχιακό στην Οξφόρδη και από τον Μάιο στο Λονδίνο για δουλειά. Εκεί άλλωστε ζουν αρκετοί συγγενείς και φίλοι της. Είναι όμως και «δικός» μας άνθρωπος δεδομένου ότι ασχολήθηκε με το ρεπορτάζ στην «Π» για ένα μικρό χρονικό διάστημα. 

Πριν μερικές εβδομάδες ήταν εκείνη που ανήσυχη τηλεφωνούσε σε φίλους της στο Μάντσεστερ, σοκαρισμένη από το λουτρό αίματος στην συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, Αριάνα Γκράντε. 

Πριν από μερικές ημέρες ήταν η δική της σειρά να δεχτεί τα αγωνιώδη τηλεφωνήματα συγγενών και φίλων, πρωτίστως για να βεβαιωθούν ότι ήταν καλά και δευτερευόντως να πληροφορηθούν τι συνέβαινε στη μητρόπολη της Ευρώπης. 

«Με το που έμαθα τι έγινε, τρομοκρατήθηκα…Όλο το Σαββατοκύριακο δεν βγήκα από το σπίτι. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να βάλω τα κλάματα, καθαρά από το σοκ. Είναι αλλιώς όλο αυτό να συμβαίνει δίπλα σου, μία ανάσα από το σπίτι σου και αλλιώς να ακούς ότι συνέβη σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. 

Τρεις ημέρες πριν ήμουν στο London Brigde με την ξαδέλφη μου και τρώγαμε σε ένα εστιατόριο. Είναι πολύ δημοφιλές μέρος, πολύ ωραίο, με πολύ-πολύ κόσμο, γιʼ αυτό και το επέλεξαν. Πήγαινα συχνά εκεί. Τις προηγούμενες εβδομάδες περνούσα κάθε μέρα από ʽκει γιατί δούλευα σε μία εταιρεία. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό!». 

Όπως λέει στην «Π», υπάρχει έκδηλη ανησυχία και φόβος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις. «Με όλους τους Έλληνες και τους ξένους που έχω μιλήσει, όλοι φοβούνται ότι αυτός ο παραλογισμός δεν θα σταματήσει εδώ. Υπάρχει ανησυχία και ανασφάλεια. Όμως από την άλλη δεν μπορείς να σταματήσεις τη ζωή σου, τη δουλειά σου, τις κοινωνικές συναναστροφές σου». 

Μόλις έγινε γνωστή η τρομοκρατική επίθεση στο London Bridge συγγενείς και φίλοι την καλούσαν στο τηλέφωνο για να μάθουν νέα της. Κυρίως η οικογένεια της από την Κρήτη που είναι φυσικό να ανησυχεί με όσα συμβαίνουν. 

Παραδέχεται ότι πλέον έχει γίνει φοβερά καχύποπτη όπως και όλοι πια στην καθημερινότητά τους. «Αποφεύγω να πηγαίνω στο κέντρο και όσο μπορώ αποφεύγω να χρησιμοποιώ  το μετρό αν και αυτό είναι δύσκολο καθώς πρέπει να πηγαίνω  στην δουλειά μου. Οι ζωές μας σίγουρα έχουν αλλάξει. Γενικά εδώ ο κόσμος είναι πολύ οργισμένος και για το γεγονός ότι αν και τα στοιχεία κάποιων τζιχαντιστών είναι γνωστά στις Αρχές, δεν συλλαμβάνονται και δεν απελαύνονται εγκαίρως». 

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε να εργάζεται σε μία αμερικανική πολυεθνική εταιρεία με παρουσία στην  Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική ως  marketing  executive. 

Τη ρωτάμε αν σκέφτεται να εγκαταλείψει την Αγγλία και να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Δεν το σκέφτομαι! Δυστυχώς, όπως έχει διαμορφωθεί ο κόσμος σήμερα με το θέμα της τρομοκρατίας, πουθενά δεν μπορείς να νιώθεις ασφαλής. Οπότε δεν μπορώ αλλά και δεν θέλω να κλειστώ σε ένα κλουβί, ζώντας με τον φόβο».