
Σε… μπελάδες βάζει για ακόμα μια φορά το Υπουργείο Παιδείας το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μετά από το φιάσκο με τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων, το ΣτΕ βάζει στο μικροσκόπιο τις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζονται από την όλη διαδικασία οι φετινές εξετάσεις που, εξάλλου, ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα.
Τι εξετάζει το ΣΤΕ
Συγκεκριμένα, το επταμελές Γʼ τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παρέπεμψε στην ολομέλεια του Συμβουλίου προκειμένου να αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα ή μη του νόμου των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.Η προσφυγή αφορά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, τους συντελεστές βαρύτητας, την πριμοδότηση των αθλητών, το ειδικό καθεστώς των εξετάσεων και των δυσλεκτικών.
Σημειώνεται η απόφαση της Ολομέλειας δεν θα αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον, δηλαδή από την ημέρα που θα εκδοθεί.
Ειδικότερα η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφανθεί: α) Εάν η εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας αποτελεί κριτήριο πρόσφορο, προκειμένου το σύστημα εισαγωγής στις ιατρικές σχολές να ανταποκρίνεται στις επιταγές των άρθρων 4 παρ 1, 5 παρ 1 και 16 του Συντάγματος,
β) εάν ο νομοθέτης, κατά την παρεχόμενη στο άρθρο 4 του ν 4327/2015 εξουσιοδότηση, όφειλε, με βάση τις προπαρατιθέμενες συνταγματικές διατάξεις, να προβλέψει σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με συντελεστές βαρύτητας για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, και, πάντως, με τέτοιο καθορισμό συντελεστών βαρύτητας ώστε να αναδεικνύονται περισσότερο τα μαθήματα προσανατολισμού και να μειώνεται η βαρύτητα του μαθήματος γενικής παιδείας,
γ) εάν συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι διατάξεις:
1) των άρθρων 4 και 42 του ν 4186/2013 (Α΄193), 2 του ν 2525/1997 (A΄188) και της ΥΑ Φ 253.1/44654/Α5/2016 (Β΄685/15-3-2016), κατά το μέρος που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και
2) των άρθρων 34 του ν 2725/1999 (Α΄121) σε συνδυασμό με το άρθρο 38 παρ 9 του ν 4115/2013 (Α΄24), κατά το μέρος που προβλέπουν ως προνόμιο υπέρ των αθλητών που έχουν διακριθεί την κατά παρέκκλιση εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και
δ) εάν, δοθέντος ότι προβλέπονται μετεγγραφές των φοιτητών μεταξύ των ΑΕΙ (από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ΑΕΙ) σε ποσοστό 15%, είναι σύννομη η μη πλήρωση των θέσεων, που κενώνονται στα περιφερειακά πανεπιστήμια από τις εν λόγω μετεγγραφές, από τους επιλαχόντες υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Σε σύγχυση οι εκπαιδευτικοί
Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, αναφέρει στην «Π» πως φέτος δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις εξετάσεις αφού έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την πραγματοποίησή τους. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας που θα εξετάσει το θέμα προσεκτικά. Η πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Ηρακλείου, κ. Λίζα Σκλάβου, σχολιάζει το θέμα που προκύπτει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ποιο είναι το πολιτικό όραμα για τη νεοελληνική κοινωνία; Θέλουν νέους χωρίς πρωτοβουλία, χωρίς δημιουργικότητα, με γενική εποπτεία της πραγματικότητας αλλά καλά ασκημένους νόες σε πολύ συγκεκριμένα κουτάκια και πειθαρχημένους;». Τονίζει πως χρειάζεται μία βασική δεξιότητα της έκφρασης, πέρα από τη γνώση του συντακτικού και της γραμματικής, ο νέος πρέπει να καταλαβαίνει και να είναι σε θέση να εκφράζει έννοιες, κάτι που το συγκεκριμένο μάθημα τον βοηθάει.
Η κ. Σκλάβου αναφέρει πως το κεντρικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιος είναι , τελικά, ο ρόλος του Λυκείου και αν απλώς αποτελεί μηχανισμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αναφερόμενη στις ειδικές κατηγορίες εισακτέων, κάνει λόγο για μία «γραμμή φιλανθρωπίας» που δεν εξασφαλίζει πολλά και δεν κατοχυρώνει επακριβώς όρους ισότητας ανάμεσα στους εξεταζόμενους.

