
Ρεπορτάζ: Γιάννης Ζωράκης
Για την επόμενη Τετάρτη 24 Μαΐου κλείστηκε τελικά το ραντεβού των αγροτών με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.
Η προσπάθεια για τη συνάντηση με τον υφυπουργό προγραμματίζεται από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν μπόρεσε να επιτευχθεί νωρίτερα, καθώς και οι δύο πλευρές είχαν αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την επίτευξή της. Το ραντεβού ωστόσο κλείστηκε προχθές μετά από σχετική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνεννόηση με τον αγροτοσυνδικαλιστή Πρίαμο Ιερωνυμάκη. Κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι τα κόκκινα δάνεια αλλά και σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις σε μια προσπάθεια για αποπληρωμή τους ή τουλάχιστον για ρύθμισή τους. Η συγκυρία της συνάντησης θεωρείται κομβική, αφού αυτή πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές και την ψήφισή της από τη Βουλή. Η συνάντηση πραγματοποιείται ταυτόχρονα με φόντο τις ασφυκτικές πιέσεις του ESM για δραστικό περιορισμό των κόκκινων δανείων ως το 2020.
Με δεδομένη τη νομική κατάρτιση του υφυπουργού, αλλά και το γεγονός πως ο κ. Κόκκαλης έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχη συνάντηση με τους συνδικαλιστές της Λάρισας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη που ενδεχομένως να φέρει θετικά αποτελέσματα. Οι αγρότες πάντως της Κρήτης έχουν αρχίσει σειρά ενεργοποίησης ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, ώστε στο ραντεβού να υπάρξει εκπροσώπηση απʼ όλους τους νομούς της Κρήτης.
Εκτός από τη συνάντηση με τον υφυπουργό, οι αγρότες προγραμματίζουν σειρά επαφών με στελέχη όλων των κομμάτων, στο βαθμό του εφικτού, εκτός της Χρυσής Αυγής.
Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου κρίνουν τη συνάντηση άκρως σημαντική, καθώς από την έκβασή της υποστηρίζουν πως αναμένεται να κριθεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα θέματα κόκκινων δανείων αλλά και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες δεν είναι τα μόνα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, αλλά βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που δρα κατασταλτικά για την παραγωγή κι ανάπτυξη.
Όπως έχουν κάνει ήδη γνωστό, στην επικείμενη συνάντηση και στις συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, οι αγρότες θα παρουσιάσουν τα κρίσιμα θέματα και θα περιμένουν τις απαντήσεις και τις θέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς υποστηρίζουν ότι κανένας δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα επί των συγκεκριμένων κομμάτων. Στη συνέχεια κι αφού λάβουν υπόψη τους τις θέσεις απʼ όλες τις πλευρές θα καταθέσουν επίσημα τις δικές τους προτάσεις ή διορθωτικές κινήσεις.

