“Τα επενδυτικά μας σχέδια υλοποιούνται μέσα από τη Lyktos Group, τον όμιλό μας, που πήρε το όνομά του από την αρχαία Λύκτο, μία από τις αρχαιότερες, σπουδαιότερες και ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης, αντίζηλο της Κνωσού και ίσως την αρχαιότερη εγκατάσταση των Δωριέων στο νησί”.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιχάλης Σάλλας για το όραμά του, μετά την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία έφθασε στην κορυφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, στα 25 χρόνια που κατείχε τα ηνία της.

Μέσω του νέου επιχειρηματικού Ομίλου που δημιούργησε και ηγείται, προχωρά ήδη σε σειρά επενδύσεων σε νευραλγικούς αλλά και αναπτυσσόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζοντας υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες, σε μια εποχή που η ανεργία αποτελεί πραγματική μάστιγα για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

ʽʼΗ Lyktos Group” -επισημαίνει- “μέσα στη δύσκολη αυτήν συγκυρία αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις, στο Asset Μanagement, μέσω της εταιρείας Wealth που έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, επενδύσεις, στο χώρο της Οινοποιίας μέσω της Σεμέλη Α.Ε, στην ασφάλεια, με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της ESA Security Solutions, στον τουρισμό και στις καινοτόμες τεχνολογίες αλλά και στον τραπεζικό χώρο, ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα”.

Αναφερόμενος στα σχέδιά του για την τράπεζα αναφέρει:

“H σχετική εγκριτική διαδικασία συμμετοχής του Lyktos Group στην τράπεζα βρίσκεται σε τελικό στάδιο. H επένδυση αυτή αποτελεί ένα αναπτυξιακό στοίχημα με στόχο την στήριξη και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ο πρωτογενής τομέας, αλλά και η μεταποιητική βιομηχανία στο χώρο της αγροτοδιατροφής, ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο πολιτισμός κ.ά είναι ορισμένοι από τους πυλώνες που μπορεί να επενδύσει μία περιφερειακή τράπεζα”.

Μιλώντας για τις διώξεις αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Δεν θα κουραστώ να λέω πως ούτε εγώ ούτε και κανένας άλλος απ' όσους ταλαιπωρούνται μαζί μου και στις δύο υποθέσεις δεν έχουμε κάνει κάτι μεμπτό”.

Στην ερώτηση: “Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι όπως αναφέρατε και ο ίδιος ότι πληροφορηθήκατε τις διώξεις από τον Τύπο”, υπογραμμίζει: “Βεβαίως και μάλιστα πριν αυτές ακόμη ασκηθούν. Θέλω επίσης να επισημάνω και στις δύο υποθέσεις πως έγγραφα όπως το πόρισμα του εισαγγελέα ή υπομνήματα κατηγορουμένων έγιναν φέιγ βολάν σε ορισμένα δημοσιογραφικά γραφεία ενώ εμείς, δηλώνω εκ νέου, πληροφορηθήκαμε τα τεκταινόμενα από τον Τύπο”.

Τέλος αναφέρει ότι όλα αυτά επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

“Ζητάμε επενδύσεις. Εγχώριες και διεθνείς. Τις ζητάμε για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μία χειμαζόμενη οικονομία, που υποφέρει από ανεργία. Και την ίδια στιγμή δημιουργούμε ένα κλίμα καχυποψίας, με τέτοιου τύπου διώξεις κατά επιχειρηματιών, τραπεζιτών και επενδυτών. Δημιουργούμε τελικά ένα εχθρικό κλίμα για τις ίδιες τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, «πυροβολώντας τα πόδια» μας, αφού από τις επενδύσεις περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη. Θα καταλήξω λέγοντας πως όλα τα παραπάνω όποιο σκοπό και αν εξυπηρετούν έχουν ως συνέπεια η οικονομία και η ανάπτυξη να πληρώνουν βαρύ τίμημα” καταλήγει.